Visie & Beleidsplein

Aantal zwembaden in Nederland

overzicht van de zwembaden opgenomen in de Database SportAanbod december 2020

factsheet 2021/6

Floor, C., & Wezenberg-Hoenderkamp, K. (2021). Aantal zwembaden in Nederland: overzicht van de zwembaden opgenomen in de Database SportAanbod december 2020, factsheet 2021/6. Utrecht: Mulier Instituut.

Nederland telt in totaal ongeveer 1.900 zwembaden, die ongelijk zijn verdeeld over de provincies. Dat blijkt uit een dataverzameling van het Mulier Instituut, waarvan de gegevens zijn opgenomen in de Database SportAanbod (DSA).

Van de 1.900 zwembaden in Nederland zijn er 625 (openbare) zwembaden van of gesubsidieerd door gemeenten. Daarnaast zijn er ongeveer 600 zwembaden bij campings en bungalowparken. De overige zwembaden zijn te verdelen in zwembaden van zorginstellingen of scholen, van hotels en van sport- of zwemscholen. Een derde van de zwembaden heeft alleen buitenbassins.

In dichtbevolkte gebieden zijn minder zwembaden per 10.000 inwoners dan in dunbevolktere gebieden. Nederland kent zeven gemeenten zonder zwembad, waar de inwoners voor zwemactiviteiten dus zijn aangewezen op zwembaden buiten de gemeentegrenzen. Dat zijn voornamelijk gemeenten tot 20.000 inwoners.

Andere resultaten uit dit factsheet zijn:

  • In bijna de helft van alle zwembaden in Nederland en in drie kwart van de (openbare) zwembaden van gemeenten en stichtingen wordt leszwemmen aangeboden.
  • In ongeveer een derde van de openbare buitenzwembaden wordt in de zomerperiode zwemles gegeven. Bij campings, hotels en zorginstellingen wordt het zwemwater minder vaak voor zwemles gebruikt.
  • Gelderland en Noord-Brabant zijn de provincies met de meeste zwembaden.
  • Zeeland kent relatief veel zwembaden bij bungalowparken, campings en hotels.

In de DSA registreert het Mulier Instituut informatie over de sportaccommodaties in Nederland. Via dit onderzoek is de informatie over de zwembaden in Nederland in die database geactualiseerd.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Aantal zwembaden in Nederland: overzicht van de zwembaden opgenomen in de Database SportAanbod december 2020, factsheet 2021/6

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Corry Floor
Karin Wezenberg-Hoenderkamp

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

binnenzwembaden
buitenzwembaden
combinatiezwembaden
data-analyse
zwembaden