Visie & Beleidsplein

Preventief gezondheidsbeleid 2006-2018

wat zijn de effecten en lessen?

Boer, J.M.A., Gestel, I. van, Douma, E., Pon, E. du, Pees, S, Bas, S., ... Herber, G. (2021). Preventief gezondheidsbeleid 2006-2018: wat zijn de effecten en lessen?. Bilthoven: RIVM.

De Nederlandse overheid wil dat minder mensen roken, (overmatig) alcohol gebruiken, overgewicht, diabetes of een depressie hebben en dat mensen meer bewegen. Tussen 2006 en 2018 zijn daarvoor meer dan 100 verschillende wettelijke maatregelen en landelijke activiteiten uitgevoerd. Al deze initiatieven samen hebben mensen er bewuster van gemaakt dat een gezonde leefstijl belangrijk is.

Vooral de wettelijke maatregelen, zoals rookverboden en accijnzen, hebben ervoor gezorgd dat er in 2018 minder mensen rookten en overmatig alcohol dronken dan in 2006. De twee initiatieven Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en Sport en Bewegen in de Buurt hebben vermoedelijk de groei van het aantal mensen met overgewicht afgeremd.

Het is minder duidelijk of het aantal mensen met diabetes en depressie door de initiatieven is afgenomen. Het is niet mogelijk om precies te bepalen hoe groot de effecten van de losse initiatieven zijn geweest. Verschillende initiatieven zijn namelijk tegelijk uitgevoerd tussen 2006 en 2018.

Ook waren er allerlei maatschappelijke, culturele, sociale en politieke factoren die de ontwikkeling van leefstijl en het aantal mensen met diabetes en depressie hebben beïnvloed. Denk aan het grotere aantal mensen dat een beweegmeter heeft. De effecten van deze ontwikkelingen en de initiatieven zijn niet uit elkaar te halen. Om meer te kunnen zeggen over de effecten zou elk initiatief vanaf het begin moeten worden onderzocht.

Uitgever(s): RIVM,

Download(s)

Preventief gezondheidsbeleid 2006-2018 (volledig rapport)

Download PDF

Preventief gezondheidsbeleid 2006-2018 in beeld

Download PDF

Samenvatting preventief gezondheidsbeleid 2006-2018. Wat zijn de effecten en lessen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

J.M.A. Boer
I. van Gestel
E. Douma
E. du Pon
S. Pees
S. Bas
Lidwien Lemmens
E.M. Zantinge
Gerrie-Cor Herber

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

BOS-impuls (project)
alcohol
beleidsevaluatie
depressie
diabetes
evaluatie
gezonde leefstijl
lichaamsbeweging
overheidsbeleid
roken
sport en bewegen in de buurt