Visie & Beleidsplein

Zwemgedrag en zwemveiligheid van 65+’ers

Nationaal Platform Zwembaden I NRZ (2021). Zwemgedrag en zwemveiligheid van 65+’ers. Ede: Nationale Raad Zwemveiligheid.

In september-oktober 2020 is onderzoek uitgevoerd onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 65 jaar of ouder. Een aantal highlights uit de resultaten:

  • 47 procent van de 65+’ers (doorgerekend 1,5 miljoen Nederlanders) heeft in de afgelopen twee jaar wel eens gezwommen. Tien procent van de ouderen zwemt wekelijks. Daarnaast gaf 58 procent aan wel eens te recreëren bij water en gaf 31 procent aan in de afgelopen twee jaar te hebben gevaren op een boot.
  • 79 procent heeft ooit zwemles gehad, 21 procent niet. Zeven procent heeft nog nooit gezwommen. Van de ouderen die zwemles hebben gehad, heeft drie kwart een zwemdiploma gehaald. 36 procent van hen geeft aan dat de zwemvaardigheid in de loop van de jaren is afgenomen.
  • 40 procent wil graag vaker zwemmen dan nu het geval is. Zwemmers zwemmen vooral omdat ze het prettig vinden (54%) en om de conditie op peil te houden (31%). Bij 17 procent van de niet-zwemmers zorgen fysieke beperkingen ervoor dat ze niet kunnen zwemmen.
  • In algemene zin voelen de meeste ouderen zich veilig in water en zijn ze van mening dat je zwemmen nooit verleert. Tegelijk is er een aanzienlijk deel dat zich wel snel onveilig voelt in het water (30%) en denkt dat het ze niet lukt om zelfstandig aan de kant te komen na een onverwachte val in water (19%).
  • Van de 65+’ers die wel eens heeft gezwommen voelt 89 procent zich (nog steeds) veilig om te zwemmen in een overdekt zwembad zonder stroming of glijbaan. Dat gevoel is bij andere zwemomgevingen lager, en met name in de zee voelt een minderheid zich veilig om te zwemmen (37%).
  • De meeste ouderen die in de afgelopen twee jaar in open water hebben gezwommen, hebben specifieke voorzorgsmaatregelen getroffen om veilig te kunnen zwemmen. Men noemt vooral dat ze alleen in de zomerperiode (vanaf juli) gaan als het water warmer is (65%) en dat ze er nooit alleen gaan zwemmen (57%).

Uitgever(s): Nationale Raad Zwemveiligheid,

Download(s)

Zwemgedrag en zwemveiligheid van 65+’ers

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Nationaal Platform Zwembaden I NRZ

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

ouderen
zwemvaardigheid
zwemveiligheid