Visie & Beleidsplein

Investeren in aanpak overgewicht bij kinderen loont

Huiberts, I., & Stam, W. van (2021, juni). Investeren in aanpak overgewicht bij kinderen loont. Sport & Strategie 15 (pp. 30-31)

In Nederland heeft ongeveer één op de acht kinderen overgewicht. Dit artikel gepubliceerd in het vaktijdschrift Sport & Strategie van juni 2021 gaat in op de gevolgen van overgewicht bij kinderen op de korte en lange termijn.

Er bestaat geen gemakkelijke of eenduidige oplossing voor de stijgende trend in overgewicht. Bekend is dat iedereen in de omgeving van het kind een belangrijke rol kan spelen. Beleidsmakers en sportbestuurders kunnen daarmee op hun manier bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van overgewicht bij kinderen.

Dat loont niet alleen in het welzijn en de gezondheid van Nederlandse kinderen en volwassenen, maar ook financieel. Onderzoek uit 2019 schat de opbrengsten van sport en bewegen 2,51 keer zo hoog als de kosten ervan. Dat betekent dat in Nederland elke euro die wordt besteed aan sport en bewegen 2,51 euro oplevert (Social Return On Investment), omdat negatieve gevolgen worden voorkomen.

Uitgever(s): Arko Sports Media,

Download(s)

Investeren in aanpak overgewicht bij kinderen loont

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Irma Huiberts
Wikke van Stam

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

achterstandssituatie
gezondheid
kinderen
kosten-batenanalyse
maatschappelijke effecten
overgewicht