Visie & Beleidsplein

De gevolgen van de coronapandemie voor de gezondheid en het welzijn van de jeugd

een systematische literatuurstudie

Bosmans, M., Marra, E., & Alblas, E. (2022). De gevolgen van de coronapandemie voor de gezondheid en het welzijn van de jeugd: een systematische literatuurstudie. Utrecht: NIVEL.

In deze literatuurstudie is gekeken wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over de gevolgen van de coronapandemie voor de fysieke en mentale gezondheid van de jeugd (0 tot 25 jaar).
De literatuurstudie kijkt naar zes thema’s: fysieke gezondheid, behoefte aan zorg, mentale gezondheid, sociale effecten; overige effecten en risico- en beschermende factoren. Daarnaast is onderzocht welke factoren de jeugd kunnen beschermen tegen negatieve gevolgen, en welke de problemen juist groter maken. De onderzochte internationale studies gaan over de periode tot het najaar van 2020. De Nederlandse studies nemen ook het voorjaar van 2021 mee. Uit de studies blijkt dat de coronacrisis voor veel jongeren een negatieve invloed heeft gehad op de fysieke en mentale gezondheid. Veel jongeren zijn minder gaan bewegen, ongezonder gaan eten en hadden vaker last hadden van klachten als depressie, angsten en eenzaamheid.

Uitgever(s): NIVEL, RIVM,

Download(s)

De gevolgen van de coronapandemie voor de gezondheid en het welzijn van de jeugd

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

M. Bosmans
E. Marra
E. Alblas

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Nederland
corona virus
depressie
eenzaamheid
geestelijke gezondheid
gezondheid
jeugd
kinderen
lichaamsbeweging
voeding