Visie & Beleidsplein

Gezamenlijk inkopen Haagse sportverenigingen

wat zijn kansen en uitdagingen?

Kwaasteniet, R. de, & Geurink, N. (2022). Gezamenlijk inkopen Haagse sportverenigingen: wat zijn kansen en uitdagingen?. Utrecht: Mulier Instituut.

Haagse sportverenigingen zien kansen in gezamenlijke inkoop van producten en diensten. Mogelijk kunnen zij hun uitgaven op deze manier verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder verenigingsbestuurders. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag.

Verschillende Haagse verenigingen willen starten met gezamenlijk inkopen in een klein verband en met een korte looptijd. Ze willen zich daarbij focussen op producten en diensten die onder verenigingsleden niet emotioneel beladen zijn, zoals onderhoudsmaterialen en energie.

Vooral buitensportverenigingen zien kansen: vooral buitensportverenigingen zien kansen in gezamenlijk inkopen. Zij willen zich daarbij richten op energie, verduurzaming en het bouwen en onderhouden van accommodaties.

Binnensportverenigingen hebben vaker geen eigen accommodatie en zien vooral mogelijkheden in gezamenlijke inkoop van sportmaterialen.

Sleutelrol voor gemeente Den Haag: hoewel Haagse verenigingen potentie zien in gezamenlijk inkopen, zijn zij tot nu toe niet bereid zelf een samenwerkingsverband op te zetten en te coördineren. Dat vinden ze een taak voor de gemeente Den Haag.

De gemeente kan daarbij beginnen met het zoeken van overeenkomsten tussen verenigingen qua inkoopstrategieën en besparingsmogelijkheden. Op die manier kan de gemeente een sleutelrol spelen bij het starten met gezamenlijk inkopen door Haagse sportverenigingen.

Evident is dat verenigingen ook zelf een sleutelrol spelen. Gezamenlijk inkopen gaat pas van start als zij besluiten daaraan deel te nemen.

Meer informatie gewenst over effectiviteit: verschillende bestuurders willen zich mogelijk aansluiten bij een inkoopcollectief als zij meer weten over de effectiviteit daarvan. Het kan daarom helpen als de gemeente en verenigingen die mogelijk zo’n collectief gaan vormen, andere verenigingen informeren over de kansen en uitdagingen van gezamenlijk inkopen.

BOSA-regeling als stimulans: subsidies via de BOSA-regeling kunnen helpen om met gezamenlijk inkopen van start te gaan. Verenigingen kunnen zich daarmee richten op het gezamenlijk inkopen van producten en diensten voor bouw, onderhoud en verduurzaming van hun accommodaties.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Gezamenlijk inkopen Haagse sportverenigingen: wat zijn kansen en uitdagingen?

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Rutger de Kwaasteniet
Nathan Geurink

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

financieel beleid
gemeenten
inkoop
sportverenigingen