Visie & Beleidsplein

Apps en devices voor sportieve activiteiten 2022

de motor voor verdere individualisering van sportdeelname?

Dool, R. van den (2022). Apps en devices voor sportieve activiteiten 2022: de motor voor verdere individualisering van sportdeelname?. Utrecht: Mulier Instituut.

In 2022 gebruikt 51 procent van de bevolking een app en/of device om sportieve activiteiten te beoefenen. Dat is meer dan in 2019 (44%) en 2016 (31%). Dat blijkt uit een onderzoek van het Mulier Instituut onder 16- tot 80-jarigen.  

Onder sporters is het aandeel gebruikers hoger (63%). De meeste sporters gebruiken één of meer apps, maar het aandeel van devices neemt toe. Met name de smartwatch is sterk in opkomst. 

Vooral bij individuele sporten 
Het accent van het gebruik van de apps en devices ligt bij (individuele) duursporten, zoals wandelen, hardlopen en fietsen. De tweede groep gebruikers bestaat uit fitnessers, ook een bij uitstek individuele activiteit.  

Het toenemende gebruik spoort met de groei van de deelname aan individuele sporten. De redenen om apps en devices te gebruiken sluiten ook aan bij individuele sportdeelname.  

Inzicht in prestaties, motivatie en plezier 
De belangrijkste reden om apps en/of devices te gebruiken is inzicht in de eigen prestaties via bijvoorbeeld een stappenteller. De tweede reden is het vergroten van de motivatie en het plezier. 

Andere vaker genoemde redenen zijn: 

  • manier om sportieve activiteit te leren (aanwijzingen via apps); 
  • praktische voordelen, zoals het volgen van een route, de voorbereiding voor een wedstrijd of om informatie over blessures te verkrijgen;  
  • contact met andere sporters en vergelijking met anderen.  

Over het onderzoek 
Dit onderzoek is uitgevoerd met steun van het ministerie van VWS. Het rapport gaat over de metingen uit 2016, 2019 en 2022. Voor het rapport is veldwerk uitgevoerd in het Nationaal Sportonderzoek van mei 2022. Dit onderzoek maakt gebruik van een online burgerpanel van Ipsos.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Apps en devices voor sportieve activiteiten 2022

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Remko van den Dool

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

sportapps