Visie & Beleidsplein

Gender & sport 2019

hink-stap-sprong naar een inclusief beleid

D'Espallier, A. (2019). Gender & sport 2019: hink-stap-sprong naar een inclusief beleid. Brussel: Vlaamse Ombudsdienst.

Het onderzoek beschrijft de evolutie van de topsportregels gericht op transgenderpersonen en interseksepersonen. Het gaat om de hink en de stap uit het opschrift. Samen hebben die de voorwaarden in de loop der jaren flink versoepeld.

In 2019 geldt vooral nog een voorwaarde voor transvrouwelijke topsportsters om gedurende een bepaalde periode hormonen te nemen en om hun testosteronwaarden onder een drempel te houden.

De sprong richting inclusief beleid kan komen van richtlijnen voor de breedtesport die vertrekken vanuit het topsportsysteem en die hier en daar nog wat soepeler zijn. Voor het onderscheid tussen topsport en breedtesport is niemand beter geplaatst dan de federaties zelf die best per sport of zelfs per discipline nagaan waar breedtesport overgaat in topsport.

Ten slotte formuleert het onderzoek 13 concrete richtlijnen bij de omgang met geslachts- of gendervariatie in de sport. Tevens trekt het onderzoek een parallel met een ander minderheidskenmerk dat ook wel eens in één adem genoemd wordt met competitievervalsing: handicap.

Uitgever(s): Vlaamse Ombudsdienst,

Download(s)

Gender & sport 2019: hink-stap-sprong naar een inclusief beleid

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Annelies D'Espallier

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Vlaanderen
gender
maatschappelijke integratie