Visie & Beleidsplein

Huurtarievenmonitor gemeentelijke sportaccommodaties 2022

huurtarieven van gemeentelijke sporthallen, sportzalen, gymzalen en voetbalvelden

Eldert, P. van, & Hollander, E. (2023). Huurtarievenmonitor gemeentelijke sportaccommodaties 2022: huurtarieven van gemeentelijke sporthallen, sportzalen, gymzalen en voetbalvelden. Utrecht: Mulier Instituut.

Tussen 2021 en 2022 stegen de gemiddelde huurtarieven voor gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen met ongeveer 3 procent. In zeven op de tien gemeenten namen de huurtarieven toe met maximaal 4 procent. Dit blijkt uit de huurtarievenmonitor van het Mulier Instituut.

Verenigingen betalen lager tarief dan andere gebruikers
Verenigingen betaalden in 2022 het laagste huurtarief: gemiddeld 41,28 euro per uur voor sporthallen, 22,87 euro voor sportzalen en 13,28 euro voor gymzalen. Organisaties met een winstoogmerk betaalden gemiddeld de hoogste uurtarieven: 92,53 euro voor een sporthal, 45,70 euro voor een sportzaal en 26,60 euro voor een gymzaal.

Huur hoger in stedelijke gemeenten en bij uitbestede exploitatie
De huurtarieven voor binnensportaccommodaties waren in 2022 hoger in stedelijke gemeenten. Ze waren ook hoger als een andere partij dan de gemeente verantwoordelijk was voor de exploitatie.

Huurtarieven voetbalvelden hoger in stedelijke gemeenten
Verenigingen betaalden in 2022 voor de huur van een natuurgrasvoetbalveld gemiddeld 3.600 euro per seizoen/jaar. Voor een kunstgrasvoetbalveld was dat gemiddeld 7.068 euro. Voor zowel natuurgras- als kunstgrasvoetbalvelden was het gemiddelde huurtarief hoger in stedelijke gemeenten.

Landelijke huurtarievenmonitor
Binnen de huurtarievenmonitor registreert het Mulier Instituut de huurtarieven voor gemeentelijke sportaccommodaties. Dit gebeurt op basis van overzichten die gemeenten of exploitanten publiceren op hun websites en een peiling (november 2022) onder gemeenteambtenaren sport via het panel van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). De komende jaren blijft het Mulier Instituut de huurtarieven volgen.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Huurtarievenmonitor gemeentelijke sportaccommodaties 2022: huurtarieven van gemeentelijke sporthallen, sportzalen, gymzalen en voetbalvelden

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Peter van Eldert
Eef Hollander

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

binnensportaccommodaties
huur en verhuur
sportaccommodaties
tarieven