Visie & Beleidsplein

Duiding daling in voldoen aan Beweegrichtlijnen tussen 2019 en 2022

welke groepen zijn minder gaan bewegen en wat doen ze minder?

Berg, S.W. van den, Schurink-van 't Klooster, T.M., & Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) (2023). Duiding daling in voldoen aan Beweegrichtlijnen tussen 2019 en 2022: welke groepen zijn minder gaan bewegen en wat doen ze minder?. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Samenvatting

Tussen 2019 (vóór de coronapandemie) en 2022 (na de coronapandemie) is er een daling zichtbaar in het percentage Nederlanders dat voldoet aan de Beweegrichtlijnen (4 jaar en ouder: 49% versus 44%). Dit onderzoek laat zien dat de daling het grootst is onder jongeren (12 t/m 17 jaar), jongvolwassenen (18 t/m 29 jaar), mensen met betaald werk (15 jaar en ouder) en hoger opgeleiden (25 jaar en ouder). 

Ondanks dat jongeren meer tijd zijn gaan besteden aan sporten voldeden ze in 2022 minder vaak aan de Beweegrichtlijnen dan in 2019. Dit komt omdat ze minder fietsten in hun vrije tijd en naar school. 
Jongvolwassenen voldeden in 2022 minder vaak aan de Beweegrichtlijnen dan in 2019 omdat ze minder wandelden in de vrije tijd. 
Mensen met betaald werk voldeden in 2022 minder vaak aan de Beweegrichtlijnen dan in 2019 omdat ze minder fietsten in de vrije tijd. 
Hoger opgeleiden voldeden in 2022 minder vaak aan de Beweegrichtlijnen dan in 2019 omdat zij minder fietsten in hun vrije tijd. Daar staat tegenover dat zij in hun vrije tijd wel meer wandelden. 

Aangezien alle bovengenoemde groepen ook veel zitten is het stimuleren van bewegen juist bij hen van groot belang voor de volksgezondheid. Veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart – en vaatziekten, diabetes type 2 en eerdere sterfte. Dit verband is sterker als mensen minder bewegen. Bij mensen die zeer actief zijn en ruim aan de beweegrichtlijnen voldoen is dat verband er bijna niet.

Uitgever(s): Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),

Download(s)

Duiding daling in voldoen aan Beweegrichtlijnen tussen 2019 en 2022

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

S.W. van den Berg
T. Schurink-van 't Klooster
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Beweegrichtlijn
corona virus
sedentair gedrag
sportbeoefening