Visie & Beleidsplein

Door het oog van de professional

een kwalitatief onderzoek naar de integratie van het thema bewegen in de kinderopvang

Westerbroek, M, Veldman, S.L.C., & Singh, A.S. (2024). Door het oog van de professional: een kwalitatief onderzoek naar de integratie van het thema bewegen in de kinderopvang. Utrecht: Mulier Instituut.

Het thema bewegen heeft volgens professionals vaak geen structurele plek in de kinderopvang. Dat is wel nodig om kinderen daar meer te laten bewegen. Dit kan door het thema een prominente plek in het beleid van de kinderopvang te geven. Of door professionals meer kennis en vaardigeden te geven over bewegen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder professionals in de kinderopvang.

Prominente plek voor bewegen in het beleid
Bewegen is in veel gevallen wel onderdeel van het beleid van de kinderopvang. Maar het ontbreekt vaak aan structurele beweegstimulering. Bewegen kan een structurelere plek krijgen binnen de kinderopvang door:

  • bewegen een prominente plek te geven in het beleid en de visie;
  • concrete doelen te formuleren;
  • professionals in de kinderopvang hierbij te betrekken.

Investeer in professionalisering
Professionals in de kinderopvang ervaren een gebrek aan kennis en vaardigheden om bewegen te stimuleren bij kinderen. Hun kennis en vaardigheden vergroten helpt om kinderen structureel (meer) te laten bewegen op de kinderopvang. Dit kan bijvoorbeeld door scholing over:

  • het belang van bewegen;
  • het stimuleren van bewegen;
  • het beweegadvies.

Interviews met professionals in de kinderopvang
Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers interviews gehouden met twaalf professionals in de kinderopvang (kinderdagverblijf en gastouderopvang). De deelnemers is gevraagd wat zij doen om jonge kinderen te stimuleren (meer) te bewegen. En welke behoeften zij nog hebben op dat gebied. Ook is gevraagd of ze bekend waren met het beweegadvies.

Verdiepend onderzoek nodig
De deelnemers aan dit onderzoek hebben mogelijk meer affiniteit met bewegen dan de gemiddelde professional. Verdiepend onderzoek met een representatieve onderzoeksgroep geeft meer inzicht. 

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Door het oog van de professional: een kwalitatief onderzoek naar de integratie van het thema bewegen in de kinderopvang

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marthe Westerbroek
Sanne Veldman
Amika Singh

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

kinderopvang
lichaamsbeweging
peuters