Visie & Beleidsplein

Monitor sportief wedstrijdgedrag 2023

registratie sportief en onsportief wedstrijdgedrag in de Nederlandse teamsport met de SportklimaatApp

Gómez Berns, A., & Heijnen, E. (2024). Monitor sportief wedstrijdgedrag 2023: registratie sportief en onsportief wedstrijdgedrag in de Nederlandse teamsport met de SportklimaatApp. Utrecht: Mulier Instituut.

Drie op de vier amateurwedstrijden van voetbal en hockey verlopen sportief. Minder dan één op de tien wedstrijden verloopt onsportief. Dat blijkt uit observatieonderzoek van het Mulier Instituut.

Wedstrijden met spanning verlopen iets minder vaak sportief
Bij derby’s en bij kampioens- en promotie-/degradatiewedstrijden is de spanning groter. Deze beladen wedstrijden verliepen in 2023 iets vaker onsportief dan de andere wedstrijden. Er vonden bijvoorbeeld meer ‘excessieve’ gedragingen plaats, zoals duwen, trekken, schelden en schoppen.

Mannen vaker onsportief tegen scheidsrechter dan vrouwen
Tussen 2017 en 2023 vond in twee op de drie mannenwedstrijden ongewenst gedrag tegen de scheidsrechter plaats. Dat geldt voor zowel voetbal als hockey. Bij vrouwenwedstrijden is dit minder: 32 procent van de voetbalwedstrijden en 42 procent van de hockeywedstrijden. Het aantal keer per wedstrijd dat dit gebeurt, is tussen 2017 en 2023 wel iets afgenomen.

Meeste gedragingen van spelers zijn positief
Dat ongewenst gedrag plaatsvindt, betekent niet direct dat een wedstrijd onsportief verloopt. Observanten beoordeelden het gedrag van de spelers, begeleiders, scheidsrechters en toeschouwers meestal positief. En in 2023 spraken spelers elkaar relatief vaker aan op hun gedrag dan in eerdere jaren.

Jaarlijks onderzoek met SportklimaatApp
Sinds 2017 onderzoekt het Mulier Instituut jaarlijks het wedstrijdgedrag in de Nederlandse teamsport. Hiervoor worden observaties geregistreerd in de SportklimaatApp. In 2023 is  het onderzoek gericht op voetbal- en hockeywedstrijden van volwassenen. In eerdere jaren werden ook jeugdwedstrijden en wedstrijden geobserveerd van zeven andere sporten.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Monitor sportief wedstrijdgedrag 2023: registratie sportief en onsportief wedstrijdgedrag in de Nederlandse teamsport met de SportklimaatApp

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Angelina Gómez Berns
Eva Heijnen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Veilig Sportklimaat
gedrag
monitors
onsportief
sportief