Visie & Beleidsplein

Trendrapport arbeidsmarkt sport en bewegen 2023

Bronkhorst, A., Eldert, P. van, & Steenbergen, J. (2024). Trendrapport arbeidsmarkt sport en bewegen 2023. Utrecht: Mulier Instituut.

Na een periode van groei is de arbeidsmarkt sport en bewegen sinds 2019 gekrompen. Sinds 2021 neemt het aantal werkenden wel weer toe. Over de hele periode vanaf 2013 is nog een stijgende trend te zien. Dat blijkt uit het Trendrapport arbeidsmarkt sport en bewegen 2023 van het Mulier Instituut.

De arbeidsmarkt is na 2019 gekrompen van ruim 88.000 naar ruim 81.000 werkenden. Waarschijnlijk heeft de coronacrisis hier invloed op gehad.

Minder banen in sportsector, maar meer sportberoepen daarbuiten
De arbeidsmarkt sport en bewegen bestaat uit banen binnen de sportsector en sportberoepen in andere sectoren.

  • Het aantal banen in de sportsector zelf is in na 2019 met bijna een kwart gedaald naar ruim 44.000. Ook na 2021 zet deze daling door.
  • Het aantal mensen met sportberoepen steeg sterk, van ongeveer 50.000 naar ruim 52.000. Buiten de sportsector ontstonden veel nieuwe sportberoepen. Vooral in het onderwijs en in cultuur en recreatie. Dit lijkt erop te wijzen dat sport en bewegen steeds meer wordt ingezet om maatschappelijke waarde te creëren.

Meer baanzekerheid en hoge tevredenheid over arbeidsvoorwaarden
De baanzekerheid op de arbeidsmarkt sport en bewegen is sinds 2014 toegenomen. Werknemers hebben minder zorgen over baanbehoud. En ze zijn vaker bereid om van baan te wisselen.
Werknemers hechten ook meer belang aan arbeidsvoorwaarden, een trend die we ook zien in de rest van de arbeidsmarkt. Maar werknemers op de arbeidsmarkt sport en bewegen zijn tevredener over hun arbeidsvoorwaarden dan in andere sectoren.

Lichte toename in afgestudeerden van sportopleidingen
Sinds 2015 steeg het aantal gediplomeerden van sportopleidingen naar ruim 7.000 per jaar. De mbo-sportopleidingen leveren samen de meeste gediplomeerden af. Hier zat ook de stijging. In het hbo daalde het aantal gediplomeerden. Universitaire sportstudies blijven stabiel, met een kleine toename van het aantal afgestudeerden op masterniveau.

Onderzoek op basis van bestaande data
Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van bestaande data. Van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en van het Researchcentrum voor Onderwijs en de Arbeidsmarkt (ROA).

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Trendrapport arbeidsmarkt sport en bewegen 2023

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Arnold Bronkhorst
Peter van Eldert
Johan Steenbergen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

arbeidsmarkt
beroepsprofielen