Visie & Beleidsplein

Huurtarievenmonitor binnensport 2023

huurtarieven van gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen

Eldert, P. van, & Hollander, E. (2024). Huurtarievenmonitor binnensport 2023: huurtarieven van gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen. Utrecht: Mulier Instituut.

Tussen 2022 en 2023 stegen de gemiddelde huurtarieven voor gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen met 4,1 tot 4,8 procent. Dat is iets hoger dan de inflatie in die periode (3,8%). Dit blijkt uit de huurtarievenmonitor binnensport van het Mulier Instituut.

Verenigingen betalen lager tarief dan andere gebruikers
Voor sportverenigingen gold in 2023 het laagste huurtarief: gemiddeld 43,35 euro per uur voor sporthallen, 24,67 euro voor sportzalen en 13,60 euro voor gymzalen. Organisaties met een winstoogmerk betaalden gemiddeld de hoogste uurtarieven: 100,96 euro voor een sporthal, 55,27 euro voor een sportzaal en 29,05 euro voor een gymzaal.

Huur hoger in stedelijke gemeenten en bij uitbestede exploitatie
De gemiddelde huurtarieven voor binnensportaccommodaties waren in 2023 hoger in stedelijke gemeenten dan in niet-stedelijke gemeenten. In gemeenten die de exploitatie van binnensportaccommodaties hebben uitbesteed, waren de gemiddelde huurtarieven hoger dan in gemeenten die ze zelf exploiteren.

Huurtarievenmonitor binnensport
Voor de huurtarievenmonitor binnensport registreert het Mulier Instituut de huurtarieven voor gemeentelijke binnensportaccommodaties. Hiervoor zijn overzichten gebruikt die gemeenten beschikbaar stellen. De komende jaren blijft het Mulier Instituut de huurtarieven volgen.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Huurtarievenmonitor binnensport 2023: huurtarieven van gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Peter van Eldert
Eef Hollander

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

binnensportaccommodaties
tarieven