Visie & Beleidsplein

Vrijwilligerswerk in de gemeente Edam-Volendam

Heijnen, E. (2024). Vrijwilligerswerk in de gemeente Edam-Volendam. Utrecht: Mulier Instituut.

Dit rapport geeft inzicht in de mate waarin de inwoners van de gemeente Edam-Volendam deelnemen aan vrijwilligerswerk, de tevredenheid over en waardering van het vrijwilligerswerk en motieven en belemmeringen om vrijwilligerswerk te doen. Welke demografische ontwikkelingen spelen er en wat kunnen die betekenen voor het vrijwilligerswerk in de gemeente?

Daarom heeft de gemeente het Mulier Instituut gevraagd een inwonersonderzoek naar het vrijwilligerswerk in de gemeente Edam-Volendam uit te voeren.

Methode
Het Mulier Instituut heeft namens de gemeente Edam-Volendam de informatie verzameld via een veldwerkonderzoek onder haar bevolking. Daarbij is gebruikgemaakt van een online vragenlijst. Het Mulier Instituut heeft in samenspraak met de gemeente de vragenlijst samengesteld.

De vragenlijst is onder andere gebaseerd op metingen over vrijwilligerswerk van het CBS. In de vragenlijst komen de volgende thema’s aan de orde:

  • betrokkenheid bij vrijwilligerswerk, onder andere deelname, typen verenigingen/organisaties waar het vrijwilligerswerk plaatsvindt en werkzaamheden;
  • tevredenheid met het vrijwilligerswerk en de waardering;
  • motieven en belemmeringen om vrijwilligerswerk te doen (nu en in de toekomst).

De veldwerkperiode voor dit onderzoek liep van december 2023 tot en met halverwege februari 2024.

Leeswijzer
Hoofdstuk 2 gaat over de betrokkenheid bij het vrijwilligerswerk in Edam-Volendam. Hoofdstuk 3 gaat in op de tevredenheid met en waardering van het vrijwilligerswerk in Edam-Volendam. In hoofdstuk 4 worden de motieven en belemmeringen om vrijwilligerswerk te doen besproken en voorwaarden om dat in de toekomst te doen. Het rapport sluit af met enkele samenvattende conclusies en aanbevelingen in hoofdstuk 5.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Vrijwilligerswerk in de gemeente Edam-Volendam

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Eva Heijnen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gemeentelijk beleid
vrijwilligersbeleid
vrijwilligerswerk