Visie & Beleidsplein

Olympische en Paralympische Spelen 2024

een kritische voorbeschouwing

Hover, P., & Heijnen, E. (2024). Olympische en Paralympische Spelen 2024: een kritische voorbeschouwing. Utrecht: Mulier Instituut.

De kosten voor de Olympische en Paralympische Spelen 2024 in Parijs zijn minstens twee keer zo hoog als begroot. Maar de Spelen hebben ook positieve effecten: zo hebben ze de investeringen in de breedtesport aangejaagd. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

De kosten voor de organisatie en accommodaties zijn tot nu toe 115 procent hoger dan begroot. Maar de Spelen leveren ook investeringen in de breedtesport op: vanuit een fonds zijn projecten gefinancierd waarbij breedtesport wordt ingezet om maatschappelijke doelen te behalen. Thema’s zijn onderwijs, gezondheid, inclusiviteit en milieu. De omvang van het fonds bedraagt 47,7 miljoen euro. Voor elke euro is 1,87 euro cofinanciering opgehaald. Honderden projecten hebben inmiddels miljoenen Fransen bereikt

Verwachte economische impact 9 miljard euro
De verwachte economische impact van de Spelen voor Île-de-France - waar Parijs in ligt - wordt geraamd op 9 miljard euro. Vooral hotels en restaurants in de Olympische stadsdelen profiteren. Andere regio’s in Frankrijk profiteren minder of niet. Een belangrijke niet-economische opbrengst zijn gevoelens van trots, plezier en saamhorigheid die bezoekers van de Spelen kunnen ervaren.

Houding Fransen tegenover Spelen verdeeld
In mei 2024 was 24 procent van de Fransen enthousiast over de Spelen. 30 procent was sceptisch en 46 procent was onverschillig. Ruim zeven op de tien Fransen vinden de toegangskaarten voor de Spelen te duur. Twee derde is bezorgd over de veiligheid en de impact op het milieu.

Kwetsbaren in Parijs de dupe
Er wordt onvoldoende omgekeken naar kwetsbare mensen in Parijs. Dak- en thuislozen en mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de openbare ruimte, worden gedwongen te verhuizen naar andere Franse steden. Belangrijke voorzieningen voor voedsel en zorg worden gesloten. Deze ontwikkelingen zagen we ook bij eerdere Spelen.

Nieuw beleid Internationaal Olympisch Comité stelt toekomst Spelen niet veilig
Het nieuwe beleid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet ervoor zorgen dat meer steden de Spelen willen organiseren. De animo daarvoor loopt namelijk terug. Met het nieuwe beleid zet het IOC stappen in de goede richting. Bijvoorbeeld met aandacht voor te hoge kosten, kostenoverschrijdingen en ongebruikte sportaccommodaties na de Spelen. Maar het is twijfelachtig of dit nieuwe beleid de toekomst van de Spelen veiligstelt. Want het IOC heeft nog altijd een machtspositie. Alleen het IOC kan het recht op de organisatie van de Spelen toekennen en het IOC heeft meer kennis en ervaring dan de gaststeden en -regio’s. Bovendien is het IOC ongereguleerd en onvoldoende transparant.

Onderzoek op basis van literatuur en data
Voor dit onderzoek is een literatuurstudie uitgevoerd. Daarnaast zijn data van het Mulier Instituut gebruikt.

Uitgever(s): Mulier Instituut,

Download(s)

Olympische en Paralympische Spelen 2024: een kritische voorbeschouwing

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Paul Hover
Eva Heijnen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Olympische Spelen
Paralympische Spelen