Visie & Beleidsplein

Kosteneffectiviteit en gezondheidswinst van behalen beleidsdoelen bewegen en overgewicht

onderbouwing nationaal actieplan sport en bewegen

Wendel-Vos, G.C.W., Ooijendijk, W.T.M., Baal, P.H.M. van, Storm, I., Vijgen, S.M.C., Jans, M.P., ... Bemelmans, W.J.E. (2005). Kosteneffectiviteit en gezondheidswinst van behalen beleidsdoelen bewegen en overgewicht: onderbouwing nationaal actieplan sport en bewegen. Bilthoven: RIVM.

De ongunstige ontwikkeling in beweeggedrag en overgewicht van de afgelopen jaren kan gedeeltelijk worden gekeerd door intensief interventiebeleid. De kosten hiervan zijn hoog, maar de gezondheidswinst weegt daar tegenop. De kosten per gewonnen levensjaar zijn omstreeks 6000 euro, rekening houdend met kosten in gewonnen levensjaren, en liggen daarmee onder de maatschappelijk aanvaarde grens. Het doel van dit onderzoek was de inrichting en ambities van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen te onderbouwen. Dit actieplan wil het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport vanaf 2006 gaan uitvoeren om lichamelijke activiteit in Nederland te bevorderen. Het onderzoek is uitgevoerd op basis van literatuuronderzoek, meer dan tachtig interviews met (inter)nationale experts en een vergelijking met actieplannen in andere landen.

Uitgever(s): RIVM,

Download(s)

Kosteneffectiviteit en gezondheidswinst van behalen beleidsdoelen bewegen en overgewicht : onderbouwing nationaal actieplan sport en bewegen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Wanda Wendel-Vos
Wil Ooijendijk
Pieter van Baal
Ilse Storm
S.M.C. Vijgen
Marielle Jans
Marijke Hopman-Rock
Jantine Schuit
Ardine de Wit
Wanda Bemelmans

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beweegstimulering
kosten-batenanalyse
lichaamsbeweging
overgewicht
overheidsbeleid
preventie