Visie & Beleidsplein

Een empirische analyse van de relatie tussen sociaal kapitaal en sportdeelname van vrouwelijke Moslims aan het sociaal-cultureel werk in Vlaanderen

Theeboom, M., Knop, P. de, & Bergh, K. van den (2005). Een empirische analyse van de relatie tussen sociaal kapitaal en sportdeelname van vrouwelijke Moslims aan het sociaal-cultureel werk in Vlaanderen.

De algemene veronderstelling luidt dat participatie van burgers aan het maatschappelijk middenveld van nut is voor de (weder)opbouw van de sociale cohesie van de hedendaagse maatschappij. Actieve deelname aan het (sport)verenigingsverband zou kunnen bijdragen aan de opbouw van sociaal kapitaal. Vooral sociaal kwetsbare groepen zouden hiervan profiteren. Recente sportparticipatiestudies in Vlaanderen tonen aan dat bepaalde sociale groeperingen (o.a. niet-westerse etnische minderheden) weinig aansluiting vinden binnen de traditioneel georganiseerde sport en vooral alternatieve sportaanbieders frequenteren. Via kwalitatief onderzoek gaat dit artikel dieper in op de sportparticipatie van Islamitische meisjes en vrouwen binnen de socio-culturele sector in Vlaanderen.

Uitgever(s): Vrijetijdsnetwerk,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marc Theeboom
Paul de Knop
Kathy van den Bergh

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Vlaanderen
islam
onderzoeken
sociale cohesie
sportbeoefening
vrouwen