Visie & Beleidsplein

Nederlander weet eigen conditie slecht in te schatten

resultaten nationale gezondheidstest 2005

Hildebrandt, V.H., Jans, M.P., Verheijden, M.W., & Hendriksen, I.J.M. (2006). Nederlander weet eigen conditie slecht in te schatten: resultaten nationale gezondheidstest 2005. Leiden: TNO Kwaliteit van Leven.

TNO onderzocht bij de deelnemers van deze editie van de Nationale Gezondheidstest (NGT) drie mogelijke simpelere methoden om vast te stellen of iemand voldoende fit is. Deze drie methoden blijken geen goede vervanger te zijn voor een echte conditietest. 

  • Zelf de eigen fitheid inschatten was onbetrouwbaar. Twee op de drie deelnemers met een slechte conditie denken dat ze fitter zijn dan werkelijk het geval is.
  • Het vragen of iemand aan de fitheidsnorm voldoet (drie maal per week twintig minuten intensief bewegen) leidt juist tot een onderschatting van de conditie. Tweederde van de deelnemers die niet aan de fitheidsnorm voldoen, zijn wel voldoende fit.
  • De Body Mass Index (BMI), een maat voor overgewicht, bleek ook onvoldoende te zeggen over conditie. Meer dan de helft van de deelnemers die te zwaar zijn, had toch een goede conditie.

Een betrouwbare en valide conditietest blijft dus nodig om de conditie te meten en daarmee het risico op gezondheidsklachten juist in te schatten.

Uitgever(s): TNO Kwaliteit van Leven,

Download(s)

Nederlander weet eigen conditie slecht in te schatten : resultaten nationale gezondheidstest 2005

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Vincent Hildebrandt
Marielle Jans
Marieke Verheijden
Ingrid Hendriksen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Beweegrichtlijn
beweegstimulering
fitheid
gezondheid
onderzoeken