Visie & Beleidsplein

Nieuwe links in het gezin

de digitale leefwereld van tieners en de rol van hun ouders

Duimel, M., & Haan, J. de (2007). Nieuwe links in het gezin: de digitale leefwereld van tieners en de rol van hun ouders. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Computers, internet en mobiele telefoons zijn voor tieners niet meer dan een vanzelfsprekendheid. Omdat ze ermee opgegroeid zijn, is ict geïntegreerd in hun dagelijkse leven. Jongeren ontlenen veel plezier aan internet; ze gebruiken het voor hun sociale contacten, vermaak en voor school. Maar er is ook bezorgdheid over tieners online. Internet is vol gevaren en voorbeelden van wat er op internet fout kan gaan, zijn meerdere malen in de media verschenen: verspreiding van privacygevoelige filmpjes, contact met ongewenste personen, pesten via internet. Om meer zicht te krijgen op de digitale leefwereld van tieners wordt in dit rapport verslag gedaan van het ict-gebruik van 13-18-jarigen in het voortgezet onderwijs. Ook hun ouders zijn bij het onderzoek betrokken; hun ict-gebruik komt aan bod en bekeken wordt in hoeverre zij op de hoogte zijn van het ict-gebruik van hun kind. In relatie daarmee is onderzocht in hoeverre ouders actie ondernemen op het gebied van internetveiligheid, zoals voorlichting geven en regels stellen.

Vraagstelling:

  1. ict en bezit: in hoeverre is het ict-bezit van gezinnen met tieners tussen 2001 en 2005 veranderd? 
  2. ict en gebruik: hoe ziet het ict-gebruik van tieners en hun ouders eruit en in hoeverre zijn ouders op de hoogte van het internetgebruik van hun kinderen? 
  3. ict en vaardigheid: in hoeverre verschillen de digitale vaardigheden van tieners en hun ouders?
  4. ict en communicatie: hoe gebruiken tieners internet om hun sociale leven te organiseren en hoe hangt dit samen met het onderhouden van offline-contacten en het ervaren van eenzaamheid?
  5. ict en veiligheid: wat zijn de risico's van internetgebruik voor tieners, welke voorlichting is er door de ouders gegeven, welke regels zijn er door de ouders gesteld en welke controle wordt daarop uitgeoefend door de ouders (volgens tieners en hun ouders)?

Uitgever(s): Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP),

Download(s)

Nieuwe links in het gezin : de digitale leefwereld van tieners en de rol van hun ouders

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marion Duimel
Jos de Haan

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

ICT
internet
jongeren
ouders