Visie & Beleidsplein

Big!Move

beweging in gedrag van patiënt en huisarts

Overgoor, L., Aalders, M., & Statius Muller, I. (2006). Big!Move: beweging in gedrag van patiënt en huisarts. Huisarts en Wetenschap (pp. 42-45)

Achtergrond: In Amsterdam Zuidoost heeft het gezondheidscentrum Venserpolder het project Big!Move opgezet om door een verandering in het zorgaanbod een proces van gezondheidsbevordering op gang te brengen.

Interventie: De doelgroep van het project bestaat uit bewoners van de wijk die kampen met overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten, spanningen en moeheid. Het verhogen van de bewegingsactiviteit is een effectieve interventie voor het verbeteren van hun gezondheid. Na selectie door de huisarts participeren deelnemers in een programma dat hen fysiek en mentaal in beweging brengt. De kernpunten zijn plezier, actie, groepsdynamiek en toenemende participatie.

Kwaliteitsmaten: Effecten worden geregistreerd met behulp van de International classification of functioning. Hierbij is er ook aandacht voor het individueel en sociaal functioneren van een deelnemer.

Effecten: Na afloop van het project voelden de deelnemers zich gezonder, waren actiever en namen meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid. Het huisartsbezoek nam af en de sociale cohesie van de wijk werd vergroot. Er zijn in de wijk verschillende nieuwe bewegingsgroepen opgezet.

Conclusie: Het begin van gedragsverandering kan goed door de huisarts ingezet worden, maar de uitvoering van programma's vergt samenwerking in de eerste lijn.

Uitgever(s): Bohn Stafleu van Loghum bv,

Download(s)

Big!Move : beweging in gedrag van patiënt en huisarts

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Louis Overgoor
Marijn Aalders
I. Statius Muller

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gedragsverandering
gezondheidsbevordering
huisartsen
interventies
lichaamsbeweging
wijkaanpak