Visie & Beleidsplein

Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering

een planmatige aanpak

7e druk

Brug, J., Assema, P. van, & Lechner, L. (2010). Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering: een planmatige aanpak, 7e druk. Assen: Koninklijke van Gorcum bv.

  • Hoe maak je een programma om jongeren meer te laten bewegen?
  • Waarom eten mensen eigenlijk te weinig groente en fruit?
  • Hoe bepaal je of een campagne tegen overgewicht effect heeft?
  • Hoe zorg je ervoor dat een lesprogramma over preventie van seksueel overdraagbare aandoeningen ook echt gebruikt wordt?

Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die gezondheidsvoorlichters bezighouden. Dit boek helpt bij de beantwoording ervan. Ongezond gedrag is in Nederland de belangrijkste oorzaak van vermijdbare ziekte en sterfte, en zorgt ervoor dat de volksgezondheid in Nederland achterblijft bij die van andere Europese landen.

Om gezond gedrag te bevorderen is het belangrijk om te weten welk gedrag gezond en welk gedrag ongezond is, waarom mensen zich gezond of ongezond gedragen, en hoe die determinanten van gedrag te beïnvloeden zijn.

Dit boek gaat over planmatige bevordering van gezond gedrag om zo de gezondheid te verbeteren, ziekte te voorkomen, dan wel om de schade van aandoeningen zo veel mogelijk te beperken. Het boek behandelt inzichten uit de epidemiologie, theorieën over het ontstaan van gedrag, en theorieën en methodieken voor gedragsverandering. Ook is er aandacht voor de implementatie en evaluatie van interventies ter bevordering van gezond gedrag, en voor specifieke settings waarin dit soort interventies worden uitgevoerd.

In deel 1 wordt een Model voor Planmatige Gezondheidsvoorlichting en Gedragsverandering stap voor stap uitgewerkt en geïllustreerd: van de analyse van gezondheid tot de evaluatie van interventieprogramma"s. Deel 2 beschrijft een aantal praktijktoepassingen.

Uitgever(s): Koninklijke van Gorcum bv,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Johannes Brug
Patricia van Assema
Lilian Lechner

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gedragsverandering
gezondheidsgedrag
preventieve gezondheidszorg
voorlichting