Visie & Beleidsplein

De sociale staat van Nederland 2007

Pommer, E., Boelhouwer, J., & Bijl, R. (2007). De sociale staat van Nederland 2007. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Hoe gaat het met de Nederlandse bevolking? Dat is de centrale vraag in De sociale staat van Nederland 2007. Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag wordt voor een aantal belangrijke levensgebieden beschreven hoe Nederland en de Nederlanders er nu voorstaan en of er in de afgelopen tien jaar veranderingen zijn opgetreden. Is er een verbetering van het inkomen geweest, zijn er meer mensen aan de slag gekomen, hebben we minder last van criminaliteit en wonen we beter?

Ook niet-materiƫle kanten van de leefsituatie komen aan bod. Stijgt of daalt het opleidingsniveau van de Nederlandse bevolking; hoe gezond zijn we, en hoe zit het met de sociale samenhang in Nederland? Zien we bijvoorbeeld een toe- of afname in de politieke participatie en in het vrijwilligerswerk?

Het oordeel van de burgers wordt eveneens beschreven. Hoe waarderen zij hun bestaan, hoe tevreden zijn zij met hun leven in het algemeen, of met specifieke aspecten van hun leefsituatie? Hoe waarderen zij hun gezondheid, werk en vriendenkring; hoe prettig voelen zij zich in de Nederlandse samenleving?

Het vertrouwen van de bevolking in de samenleving en in de overheid in het bijzonder komen eveneens aan bod. Om de huidige sociale situatie te kunnen beoordelen worden vergelijkingen gemaakt met de ontwikkelingen in de afgelopen tien jaar.

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de leefsituatie van afzonderlijke groepen. De mogelijkheden, kansen en preferenties van verschillende bevolkingsgroepen - jong en oud, man en vrouw, gehandicapt en niet-gehandicapt, autochtoon en allochtoon, arm en rijk - voor de inrichting van hun leven lopen immers uiteen.

Uitgever(s): Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP),

Download(s)

De sociale staat van Nederland 2007

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Evert Pommer
Jeroen Boelhouwer
Rob Bijl

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

arbeid
bevolkingsontwikkeling
gezondheid
inkomen
integratie
leefomgeving
onderwijs
statistische gegevens
veiligheid
vrijetijdsbesteding