Visie & Beleidsplein

Toekomstverkenning informele zorg

Boer, A. de (2007). Toekomstverkenning informele zorg. Den Haag: Sociaal cultureel Planbureau (SCP).

In deze uitgave heeft het SCP, op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een aantal achtergrondstudies over de toekomst van de informele zorg gebundeld. In juni 2007 is hiervan reeds een samenvatting uitgebracht onder de titel Blijvend in balans.

Hoe zal de informele zorg er in 2020 eruit zien? Wat kan de overheid doen aan eventuele knelpunten in de informele zorg?

Vaak wordt aangenomen dat er in de toekomst minder informele zorg zal zijn. Ramingen laten echter zien dat ook in de toekomst het aantal hulpverleners en ontvangers in evenwicht zal blijven. Niettemin zijn er belangrijke sociale en culturele trends die de informele zorgverlening onder druk zetten. De stijgende arbeidsparticipatie van vrouwen en ouderen, de toenemende geografische afstand tussen verwanten en een hoger opleidingsniveau hebben een negatieve invloed op het zorgaanbod. Daarnaast is het zo dat veel hulpbehoevenden juist professionele zorg prefereren omdat zij zich bezwaard voelen om hulp van hun naasten te ontvangen. Er zijn ook positieve ontwikkelingen, zoals de stijging van het aantal potentiële hulpverleners bij ouderen.

De balans van aanbod en gebruik hangt niet alleen af van de keuzes die de mensen zelf maken. Het overheidsbeleid is wel degelijk van invloed. Zo combineren steeds meer mensen arbeid en zorg. Dit betekent dat het belang van de verlofregelingen alleen maar groter wordt.

Uitgever(s): Sociaal cultureel Planbureau (SCP),

Download(s)

Toekomstverkenning informele zorg

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Alice de Boer

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

overheidsbeleid
toekomst
zorg