Visie & Beleidsplein

Hoe gezond zijn de zorguitgaven?

de kosten en opbrengsten van gezondheidszorg bij infectieziekten, kankers en hart- en vaatziekten

zorg voor euro's -6

Meerding, W.J., Polder, J.J., Hollander, A.E.M. de, & Mackenbach, J.P. (2007). Hoe gezond zijn de zorguitgaven?: de kosten en opbrengsten van gezondheidszorg bij infectieziekten, kankers en hart- en vaatziekten, zorg voor euro's -6. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Nederland geeft veel geld uit aan de gezondheidszorg. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn de zorguitgaven ongeveer vertienvoudigd, de inflatie niet meegerekend. De hoogte van zorguitgaven is alleen goed te beoordelen als we iets weten over het effect van die uitgaven op de volksgezondheid. Dit rapport draagt bij tot dit inzicht. Voor drie ziektegroepen geeft het namelijk antwoord op de vraag hoeveel de medische zorg bijdraagt aan de volksgezondheid, en hoe in Nederland de zorguitgaven zich verhouden tot de gezondheidsopbrengsten ervan.

Uitgever(s): Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),

Download(s)

Hoe gezond zijn de zorguitgaven? : de kosten en opbrengsten van gezondheidszorg bij infectieziekten, kankers en hart- en vaatziekten : zorg voor euro's -6

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Willem Jan Meerding
Johannes Polder
Augustinus de Hollander
Johan Mackenbach

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gezondheidszorg
hart- en vaatziekten
kanker
kosten
kosten-batenanalyse