Visie & Beleidsplein

Fit kids, healthy kids?!

associations between overweight, insulin resistance and physical fitness in Dutch adolescents

Slinger, J. (2008). Fit kids, healthy kids?!: associations between overweight, insulin resistance and physical fitness in Dutch adolescents. Maastricht: Universitaire Pers Maastricht.

Overgewicht komt steeds vaker voor, óók bij jongeren. Een van de gezondheidsproblemen waarvan de samenhang met overgewicht bekend is, is type 2 diabetes. Insuline resistentie is een voorstadium van diabetes dat ook steeds vaker bij jongeren wordt vastgesteld. Dit proefschrift laat zien dat lichamelijke fitheid bij jongeren, via de lichaamssamenstelling (de hoeveelheid vet en vetvrije massa), indirect samenhangt met insuline resistentie. Daarnaast is vastgesteld dat een relatief eenvoudig beweging- en voedingsprogramma niet alleen de lichaamssamenstelling van de doelgroep kan verbeteren, maar ook de insulinegevoeligheid. Aangezien jongeren minder fit blijken te zijn dan vroeger, is de conclusie dat het in de strijd tegen overgewicht en diabetes bij jongeren belangrijk is meer aandacht te besteden aan lichamelijke activiteit.

Uitgever(s): Universitaire Pers Maastricht,

Download(s)

Fit kids, healthy kids?! : associations between overweight, insulin resistance and physical fitness in Dutch adolescents

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jantine Slinger

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beweegstimulering
diabetes
gezondheidsbevordering
jongeren
overgewicht
preventieve gezondheidszorg
proefschriften