Visie & Beleidsplein

Meervoudig ongezond gedrag in Nederland

een exploratie van risicogroepen en samenhang met omgeving, gezondheid en zorggebruik

Wendel-Vos, G.C.W., Picavet, H.S.J., Gelder, B.M. van, Tijhuis, M.A.R., & Droomers, M.P.C.A. (2008). Meervoudig ongezond gedrag in Nederland: een exploratie van risicogroepen en samenhang met omgeving, gezondheid en zorggebruik. Bilthoven: RIVM.

In dit onderzoek werd bekeken hoe vaak combinaties van roken, excessief alcoholgebruik, te weinig bewegen en ongezond eten voorkomen in de Nederlandse bevolking. Vooral rokers blijken er een tweede ongezonde leefgewoonte op na te houden. Combinaties met roken komen vaker voor dan de percentages van de twee afzonderlijke gedragingen doen vermoeden. De combinatie van twee ongezonde gedragingen komt echter niet vaker voor in bepaalde bevolkingsgroepen of bij mensen met een betere of slechtere gezondheidstoestand. Ook blijkt het voorkomen van combinaties van ongezonde gedragingen onafhankelijk te zijn van factoren uit de sociale en fysieke leefomgeving van de persoon, zoals gezinssamenstelling en mate van verstedelijking. De combinatie van twee ongezonde gedragingen geeft wel een grotere kans op vroegtijdig overlijden dan de risicoberekening hierover voor het afzonderlijke gedrag, maar deze is niet excessief groter. Mensen die twee ongezonde gedragingen combineren maken niet meer gebruik van de gezondheidszorg dan mensen met enkelvoudig ongezond gedrag.

Uitgever(s): RIVM,

Download(s)

Meervoudig ongezond gedrag in Nederland : een exploratie van risicogroepen en samenhang met omgeving, gezondheid en zorggebruik

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Wanda Wendel-Vos
Susan Picavet
B.M. van Gelder
M.A.R. Tijhuis
Mariël Droomers

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

alcoholgebruik
doelgroepen
gedrag
gezondheid
gezondheidsgedrag
leefomgeving
lichaamsbeweging
roken
voeding