Visie & Beleidsplein

Bewegen op recept diabetes type 2

Hespen, A.T.H. van, Jongert, M.W.A., & Chorus, A.M.J. (2009). Bewegen op recept diabetes type 2. Leiden: TNO Preventie en Zorg.

Op basis van een literatuuronderzoek en modelberekeningen van het RIVM is gebleken dat leefstijlbegeleiding op maat een aanzienlijke gezondheidswinst oplevert bij mensen met diabetes of bij mensen die door een IGT en/of overgewicht een hoog risico lopen diabetes te ontwikkelen. Bewegen op recept is een effectieve interventie gebleken waarbij cliënten van hun huisarts een doorverwijzing krijgen voor een beweegcursus. De doelstelling van het voorliggende project is tweeledig:

  1. dissemineren van de kennis die is opgedaan in het project patiëntprofielen om de praktijk te ondersteunen bij het differentiëren naar belastbaarheid en daar aan gerelateerde bewegingsinterventiestrategie;
  2. evaluatie van de huidige case-finding en verwijzing in de eerstelijn naar bewegingsactiviteiten in het algemeen en het beweegprogramma van het KNGF in het bijzonder voor de doelgroep mensen met DM-2 (als case voor mensen met een chronische aandoening).

Uitgever(s): TNO Preventie en Zorg,

Download(s)

Bewegen op recept diabetes type 2

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Ariette van Hespen
Tinus Jongert
Astrid Chorus

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

BeweegKuur (project)
diabetes
interventies
lichaamsbeweging
overgewicht