Visie & Beleidsplein

Preventie bij overgewicht en obesitas

de gecombineerde leefstijlinterventie

Meer, F.M. van der, Ligtenberg, G., & Staal, P.C. (2009). Preventie bij overgewicht en obesitas: de gecombineerde leefstijlinterventie. Diemen: College voor zorgverzekeringen (CVZ).

In dit rapport beschrijven en duiden we de gecombineerde leefstijlinterventie. We geven verder aan voor welke hoogrisicogroepen deze interventie geschikt is en beschrijven de consequenties voor regelgeving, zorgpraktijk en zorgpolissen van een brede introductie van deze interventie.

De gecombineerde leefstijlinterventie bestaat uit drie componenten: advisering over en begeleiding bij dieet, beweging en gedragsverandering. Deze interventie wordt als het belangrijkste wapen gezien om aandoeningen te bestrijden die samenhangen met overgewicht en obesitas.

De opbouw van dit rapport is als volgt. In het vervolg van dit hoofdstuk belichten we de aandoeningen overgewicht en obesitas van verschillende kanten: epidemiologische gegevens, classificatie van het overgewicht, de gezondheidsrisico's en de beschikbare interventies. In hoofdstuk 2 beschrijven we en duiden we de gecombineerde leefstijlinterventie. Hoofdstuk 3 gaat in op overgewicht en obesitas én de preventie hiervan. In dit hoofdstuk komt ook het hoog-risicobegrip aan de orde. In hoofdstuk 4 gaan we in op de consequenties van de duiding voor de regelgeving en de praktijk van de zorg en de zorgverzekering.

Uitgever(s): College voor zorgverzekeringen (CVZ),

Download(s)

Preventie bij overgewicht en obesitas : de gecombineerde leefstijlinterventie

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

F.M. van der Meer
G. Ligtenberg
P.C. Staal

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gecombineerde leefstijlinterventies
gezondheidszorg
interventies
leefstijl
lichaamsbeweging
obesitas
overgewicht
preventie
preventieve gezondheidszorg
zorg