Visie & Beleidsplein

Cijferboek lokaal sportbeleid 2008-2010

Poppel, M. van (2009). Cijferboek lokaal sportbeleid 2008-2010. Brussel: Vlaamse Overheid, departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

In dit boek staan gegevens over het lokale sportbeleid. Op basis van een omvangrijke enquête bij de sportdiensten werden cijfers, getallen en aantallen verzameld. Dit levert heel wat kwantitatieve gegevens op in verband met het gemeentelijke sportbeleid, die waar mogelijk worden toegelicht en in verband worden gebracht met maatschappelijke en beleidsontwikkelingen.

In een eerste inhoudelijk hoofdstuk staat dit boek stil bij de bestuurlijke organisatie van de gemeente, met een analyse van de politieke verantwoordelijken, het personeelsbestand en ook verzelfstandiging, intergemeentelijke samenwerking en het managementteam komen aan bod. Vervolgens wordt stilgestaan bij het interactief bestuur als een van de hoekstenen van het gemeentelijk jeugd- en jeugdwerkbeleid. Voornamelijk de werking van de lokale jeugdraden wordt onder loep genomen. Zijdelings wordt ook gekeken naar andere participatie-initiatieven. In een derde deel volgen de aspecten van het gemeentelijk jeugdbeleid in een uitgebreid hoofdstuk, met aandacht voor jeugdruimte, informatie en communicatie en de samenwerking met andere sectoren binnen de gemeenten. Een afsluitend hoofdstuk is volledig gewijd aan het jeugdwerkbeleid van de Vlaamse gemeentebesturen. Ondersteuningsvormen komen aan bod, alsook het gemeentelijk jeugdwerkaanbod en het particuliere aanbod. Een laatste paragraaf behandelt de jeugdwerkindex.

Uitgever(s): Vlaamse Overheid, departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB),

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Marjolein van Poppel

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

België
gemeentelijk beleid
gemeenten
sportbeleid
statistische gegevens