Visie & Beleidsplein

Sportief in de buurt!

de meerwaarde van de schoolsportvereniging

Boonstra, N., Hermens, N. J., & Wonderen, R. van (2009). Sportief in de buurt!: de meerwaarde van de schoolsportvereniging. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

Sommige Rotterdamse wijken hebben weinig of geen sportverenigingen. Ze zijn uit het straatbeeld verdwenen en kinderen weten de weg naar de georganiseerde sport niet goed te vinden. Deze wijken hebben het initiatief genomen tot het opzetten van een schoolsportvereniging. Kinderen hoeven geen grote afstanden af te leggen naar een sportvereniging: de verenigingen komen naar de wijk. Alle trainingen worden nabij of in de school gegeven. Rotterdam telt nu twaalf actieve schoolsportverenigingen. Het lijkt dé oplossing om kinderen structureel te laten sporten.

In dit rapport worden de uitkomsten gepresenteerd van een tweede onderzoek (het eerste vond plaats in 2008) naar schoolsportverenigingen, in zes wijken: Afrikaanderwijk, Katendrecht, Beverwaard, Pendrecht Schiemond en Lombardijen. In 2010 en 2011 vinden nog twee vervolgmetingen plaats. Wat opvalt, is dat alle ondervraagde partijen (kinderen, ouders, leerkrachten en trainers) opnieuw zeer positief zijn over de schoolsportvereniging. In 2009 is een groter deel van de kinderen ermee bekend. Ook het aantal leden is toegenomen. In 2008 was 27 procent van de kinderen lid en in 2009 was dat veertig procent. Ouders, trainers en leerkrachten zijn vooral positief omdat zij menen dat de schoolsportvereniging bijdraagt aan de gezondheid en de sociale ontwikkeling van kinderen.

Uitgever(s): Verwey-Jonker Instituut,

Download(s)

Sportief in de buurt! : de meerwaarde van de schoolsportvereniging

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Nanne Boonstra
Niels Hermens
Ron van Wonderen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

kinderen
schoolsport
schoolsportverenigingen
sport en bewegen in de buurt
sportstimulering
wijken