Visie & Beleidsplein

Netwerk gezonde leefomgeving

Engbers, L.H., Vries, S.I. de, & Stege, J.P. (2009). Netwerk gezonde leefomgeving. Leiden: TNO Preventie en Zorg.

Er zijn de laatste jaren veel initiatieven genomen om een gezondere leefomgeving te creëren. Deze initiatieven zijn veelal incidenteel en versnipperd en het overzicht van al deze initiatieven ontbreekt.

Om de verschillende activiteiten rond het thema gezonde leefomgeving beter te stroomlijnen en efficiënter gebruik te maken van elkaars kennis en expertise, zou een netwerk van landelijke en/of lokale partijen rondom het thema gezonde leefomgeving kunnen worden opgezet, dat

  • de gemeenten die experimenteren met de gezonde wijk van informatie kan voorzien en
  • kan ondersteunen om een wijk fysiek te (her)inrichten tot een gezonde leefomgeving.

Het doel van dit project (opdrachtgever Ministerie VROM/WWI) was om na te gaan hoe gemeenten - in het bijzonder gemeenten die experimenteren met de Gezonde Wijk - het beste ondersteund kunnen worden bij het realiseren van een gezonde leefomgeving. Vraag daarbij was om te verkennen of een netwerk daarbij behulpzaam kan zijn.

TNO heeft hiervoor de volgende twee deelonderzoeken uitgevoerd:

  1. Een actorenanalyse waarin op basis van gesprekken in het veld een overzicht is gemaakt van organisaties en bestaande netwerken (incl. hun diensten, producten en projecten) die in Nederland actief zijn op het gebied van een gezonde leefomgeving. Tevens zijn de belangrijkste documenten van de betrokken actoren samengevat.
  2. Een behoeftepeiling waarin bij een aantal gemeenten is geïnventariseerd of er behoefte is aan een netwerk rondom het thema een gezonde leefomgeving. Hoe de samenwerking binnen de gemeenten is en welke informatiebehoefte gemeenten hebben rondom het thema gezonde leefomgeving.

Uitgever(s): TNO Preventie en Zorg,

Download(s)

Netwerk gezonde leefomgeving

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Luuk Engbers
Sanne de Vries
Jasper Stege

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

gemeenten
gezondheid
leefomgeving
samenwerkingsverbanden
wijken