Visie & Beleidsplein

Beloften van vechtsport

Elling, A., & Wisse, E. (2010). Beloften van vechtsport. Nieuwegein: Arko Sports Media.

Vechtsporten zijn populair onder Nederlandse jongens en meisjes met uiteenlopende etnische achtergronden. Vanuit de filosofie van de traditionele Oosterse vechtsporten zou deelname onder meer bijdragen tot meer zelfvertrouwen, discipline en respect en tot agressieregulering. In de publieke opinie hebben vechtsporten echter ook een imago als sporten voor 'straatvechters' die agressief gedrag juist kunnen versterken.

Binnen het overheidsprogramma 'Meedoen alle jeugd door sport' heeft de KNKF van 2006 tot 2010 bij honderd sportscholen en verenigingen (onder andere karate, boksen, taekwondo, kickboksen en aikido) invulling gegeven aan het project 'Tijd voor Vechtsport'.

Binnen dit kader heeft het W.J.H. Mulier Instituut uitgebreid onderzoek gedaan naar de psychosociale betekenissen en effecten van vechtsport. De uitkomsten hiervan staan in deze publicatie beschreven.

Zowel de harde cijfers als de inzichtgevende verhalen uit interviews en observaties laten zien dat vechtsport een belangrijke bijdrage kan leveren aan weerbaarheid, agressiebeteugeling en persoonlijke groei. Juist voor maatschappelijk kwetsbare jeugd biedt vechtsport mogelijkheden tot het verbeteren van hun psychosociale welzijn en maatschappelijke (re)integratie. Gekwalificeerde vechtsporttrainers met sportinhoudelijke en pedagogische kennis en vaardigheden vormen hierbij een sleutelrol. De opgetekende 'harde' en 'zachte' resultaten laten zien dat vechtsport geen wondermiddel is dat altijd werkt, maar tonen vooral ook inspirerende persoonlijke en maatschappelijke beloften van vechtsport.

Uitgever(s): Arko Sports Media, W.J.H. Mulier Instituut,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Agnes Elling
Ester Wisse

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

integratie
jeugd
maatschappelijke effecten
maatschappelijke integratie
persoonlijkheid
sportbonden
vecht- en verdedigingssporten