Visie & Beleidsplein

Landelijk overgewichtbeleid gespiegeld aan kennis uit de gedragswetenschappen

verkennende studie voor het WRR-project keuze, gedrag en beleid

Faddegon, K.J. (2011). Landelijk overgewichtbeleid gespiegeld aan kennis uit de gedragswetenschappen: verkennende studie voor het WRR-project keuze, gedrag en beleid. Den Haag: Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid (WRR).

Bestrijding van obesitas en overgewicht is een belangrijk doel van het kabinetsbeleid. In deze casusbeschrijving wordt het overgewichtbeleid van het ministerie van VWS gespiegeld aan recente inzichten uit de (cognitieve) gedragswetenschap. Volgens Faddegon stellen beleidsmakers veel vertrouwen in het vermogen van mensen om op basis van goede informatie zelf de juiste keuzes te maken. Hier lijkt een door het rationele keuzemodel geïnspireerde beleidstheorie achter schuil te gaan. Mensen kiezen echter lang niet altijd rationeel en bewust beredeneerd. Bovendien kampen veel mensen met zelfcontrole problemen.

Er bestaan interventies die meer rekening houden met beperkingen in rationaliteit, zelfcontrole en bewuste deliberatie, of die hier zelfs op inspelen. Deze psychologische sturing kan een nuttige aanvulling op het huidige beleid vormen. Voordeel ten opzichte van verbieden/ gebieden is dat alle keuze-opties mogelijk blijven.

Uitgever(s): Wetenschappelijke raad voor het regeringsbeleid (WRR),

Download(s)

Landelijk overgewichtbeleid gespiegeld aan kennis uit de gedragswetenschappen : verkennende studie voor het WRR-project keuze, gedrag en beleid

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Krispijn Faddegon

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

beleidsevaluatie
gedrag
keuzevrijheid
overgewicht
overheidsbeleid