Visie & Beleidsplein

Sport, bewegen en onderwijs

kansen voor de toekomst

brede analyse 2010

Lucassen, J.M.H., Wisse, E., Smits, F., Beth, J.O., & Werff, H. van der (2011). Sport, bewegen en onderwijs: kansen voor de toekomst, brede analyse 2010. 's-Hertogenbosch: W.J.H. Mulier Instituut.

De verbindingen tussen onderwijs en sport & bewegen staan de laatste jaren sterk in de belangstelling. Sport en bewegen zijn activiteiten die jeugdigen binnen en buiten de school enorm boeien en het onderwijs kan de basis leggen voor een levenslange betrokkenheid bij sport en bewegen en voor een actieve leefstijl.

Samenwerking tussen sport, bewegen en onderwijs biedt dan ook kansen. Dat de sectoren elkaar veel te bieden hebben wordt steeds duidelijker en door betrokkenen ingezien. Zo hebben een groot aantal landelijke organisaties op dit terrein hun krachten gebundeld voor de uitvoering van het 'Beleidskader Sport, Bewegen en Onderwijs' dat door de ministeries van VWS en OCW wordt gefinancierd.

Het genoemde beleidskader bouwt voort op initiatieven die eerder werden genomen om alle jeugdigen dagelijks te laten sporten en bewegen en meer samenhang te bereiken tussen de beleidssectoren. Omdat niet precies helder was wat met deze initiatieven is bereikt en waar de beleidsagenda voor de toekomst zich op zou moeten richten, hebben de ministeries van VWS en OCW het Mulier Instituut gevraagd de balans op te maken op het gebied van sport en bewegen in het onderwijs. De resultaten van deze 'Brede Analyse 2010' vindt u in dit rapport dat uit vier bestanddelen bestaat.

In het eerste deel wordt aandacht besteed aan maatschappelijke en beleidsmatige ontwikkelingen die rechtstreeks van belang zijn voor sport, bewegen en onderwijs. In het tweede deel van de analyse wordt de feitelijke stand van zaken weergegeven van de sport- en beweegactiviteit van jeugdigen en het voor hen beschikbare aanbod. Het derde deel behandelt een aantal verder reikende ambities die met sport en bewegen kunnen worden nagestreefd, zoals een bijdrage aan het verminderen van overgewicht en schooluitval. In het laatste deel van de analyse wordt een aantal toekomstbeelden geschetst. Dit gebeurt mede op basis van een beoordeling van de huidige stand van zaken door experts op dit terrein.

Uitgever(s): W.J.H. Mulier Instituut,

Download(s)

Sport, bewegen en onderwijs: kansen voor de toekomst : brede analyse 2010

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jo Lucassen
Ester Wisse
Froukje Smits
Justus Beth
Harold van der Werff

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

jeugd
jongeren
lichaamsbeweging
onderwijs
sport (algemeen)