Visie & Beleidsplein

Sporten op de grens

studies over leefstijlsporten

Lucassen, J.M.H., & Wisse, E. (2011). Sporten op de grens: studies over leefstijlsporten. Nieuwegein: Arko Sports Media.

Leefstijlsporten zijn de laatste decennia in opkomst. Deze sporten hebben een geprononceerde sociale cultuur die een stempel drukt op de leefstijl van beoefenaars. Ze maken een snelle ontwikkeling door waarbij nauwe relaties met media en sportorganisaties ontstaan en ze onder een breder publiek bekend worden. De potenties van deze leefstijl- en trendsporten voor de sportdeelname worden onderschat. Het boek beschrijft de ontwikkeling van en sociale orde in verschillende leefstijlsporten en vormt een mix van verhalen van beoefenaars en wetenschappelijke analyses en geeft een beeld van de actuele praktijk binnen verschillende leefstijlsporten. Het bevat naast een algemeen beschrijvingskader voor leefstijlsporten, studies die verschillende leefstijlsporten belichten: klimmen, raften, duiken, snowboarden, kitesurfen, parkour, windsurfen en capoeira. 

Leefstijlsporten zijn inmiddels een belangrijk bestanddeel van de Nederlandse en globale sportcultuur, maar in het verleden besteedden vooral de media aandacht aan deze, meestal spectaculaire, sporten. De leefstijlsporten kwamen veelal snel in een ontwikkelingsproces waarbij beoefenaars en externe partijen zochten naar vastere vormen van organisatie. Deels gebeurde dat in verenigings- en federatiesystemen bekend van de meer traditionele sporten. Leefstijlsporten worden echter grotendeel georganiseerd buiten verenigingen en bonden. Los georganiseerde netwerken van vrienden en/of bekenden speelden vooral in de ontstaansfase een rol, maar al snel ontwikkelden zich sportscholen, sportreizen en evenementen. Commerciële actoren zoals de producenten van sportmaterialen en -kleding, sportscholen en ondernemingen voor sporttoerisme zijn drijvende krachten achter de expansie van dit soort organisatievormen. Leefstijlsporten geven een enorme dynamiek in de sportcultuur en bieden naar verwachting nieuwe mogelijkheden om de sportparticipatie te vergroten. Inmiddels lijken nu ook beleidsmakers enig oog te krijgen voor het potentieel van deze activiteiten, bijvoorbeeld in het kader van recreatief en toeristisch beleid.

Uitgever(s): Arko Sports Media, Mulier Instituut,

Download(s)

Sporten op de grens : inhoudsopgave

Download PDF

Sporten op de grens : hoofdstuk 1 : leefstijlsport, een conceptuele verkenning

Download PDF

Sporten op de grens : hoofdstuk 4 : love challenge, but hate competition : hoe de groei de ideologie en identiteit van parkour doen veranderen

Download PDF

Sporten op de grens : hoofdstuk 5 : "ik ga surfen waar en wanneer ik wil" : processen van sportificatie en regulering in relatie tot de wijze waarop de golfsurfsport wordt beoefend en beleefd

Download PDF

Sporten op de grens : epiloog

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Jo Lucassen
Ester Wisse

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

leefstijl
onderzoeken
sporten
sportsociologie