Visie & Beleidsplein

Passie voor paarden

een onderzoek naar de belevingswereld en het informatiezoekgedrag van paardenliefhebbers in Nederland

Wijk-Jansen, E. van, Visser-Riedstra, K., Verstegen, J., & Kortstee, H. (2009). Passie voor paarden: een onderzoek naar de belevingswereld en het informatiezoekgedrag van paardenliefhebbers in Nederland. Den Haag: LEI Wageningen UR.

Doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de belevingswereld, het informatiezoekgedrag en de kennis en praktijk van paardenliefhebbers in Nederland en in het bijzonder van de niet-georganiseerde paardenliefhebbers, als basis voor verbetering van de informatievoorziening richting de diverse groepen paardenliefhebbers. De informatievoorziening aan paardenliefhebbers kan rond vier clusters/typen paardenliefhebbers georganiseerd worden. Paardenliefhebbers binnen deze typen vertonen veel overeenkomsten in belevingswereld, informatiezoekgedrag, kennis en de manier waarop ze in de praktijk paarden houden. Paardenliefhebbers in Nederland zijn vooral op zoek naar informatie over paarden via persoonlijke contacten met mensen die op dezelfde wijze als zij met paarden bezig zijn, gevolgd dor de dierenarts, hoefsmid en rij-instructeur. 'Bit' is het populairste tijdschrift en 'www.bokt.nl' de populairste website onder paardenliefhebbers. Per cluster zijn er daarnaast specifieke tijdschriften en websites waar paardenliefhebbers meer (of minder) gebruik van maken. Gezondheid, training en gedrag zijn de onderwerpen waar paardenliefhebbers het meest naar zoeken. Vooral informatie over bedrijfsvoering en welzijn vinden paardenliefhebbers moeilijk om te vinden. Wat betreft de kennis van paardenliefhebbers en de manier waarop ze in de praktijk paarden houden biedt het uitgevoerde onderzoek hooguit eerste indrukken. Tussen de clusters lijken er verschillen in kennisniveau te bestaan.

Uitgever(s): LEI Wageningen UR,

Download(s)

Passie voor paarden : een onderzoek naar de belevingswereld en het informatiezoekgedrag van paardenliefhebbers in Nederland

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Elvi van Wijk-Jansen
Kathalijne Visser-Riedstra
Jos Verstegen
Harry Kortstee

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

Nederland
informatievoorziening
paardensporten
sporters
vrijetijdsbesteding