Visie & Beleidsplein

Inkomen en vrije tijd

een onderzoek naar de inkomenspositie en vrijetijdsbesteding van bewoners van woonvormen voor lichamelijk of meervoudig gehandicapten

Ritzen, W., & Post, M. (2003). Inkomen en vrije tijd: een onderzoek naar de inkomenspositie en vrijetijdsbesteding van bewoners van woonvormen voor lichamelijk of meervoudig gehandicapten. Hoensbroek: iRv, Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap.

In 2001-2002 heeft het iRv in opdracht van de LSR (Landelijke Steunpunt cliëntenraden voorzieningscentra lichamelijk gehandicapten) een onderzoek uitgevoerd naar het inkomen en de vrijetijdsbesteding van bewoners van woonvormen in Nederland. Het doel was inzicht te verkrijgen in: de financiële situatie van bewoners; de knelpunten in de huidige en gewenste vrijetijdsbesteding door financiële problemen; de beschikbaarheid van bronnen van ondersteuning bij vrijetijdsbesteding (financiële regelingen, voorzieningen, vrijwilligershulp etc.). Er zijn 91 bewoners van 13 woonvormen geïnterviewd en 38 sleutelfiguren van woonvormen, vrijwilligersorganisaties en gemeenten. Van de bewoners heeft 30% minder dan het NIBUD-normbedrag van ? 267,82 voor o.a. uitgaven voor vrije tijd, kleding, cadeautjes en persoonlijke verzorging. Bewoners gaan minder vaak uit dan de gemiddelde Nederlander. Redenen dat bewoners minder vaak uitgaan is niet altijd tekort aan geld maar ook het gebrek aan begeleiders en de eigen lichamelijke beperking. Er is geen directe relatie gevonden tussen financiële problemen en vrijetijdsbesteding. Indien bewoners hetzelfde uitgaanspatroon zouden hebben als hun niet-gehandicapte leeftijdgenoten dan is de verwachting dat ze minder goed uitkomen met hun geld. Bronnen van ondersteuning bij vrijetijdsbesteding zijn: subsidies en fondsen zoals het Beatrixfonds; bijzondere bijstand en minimapas; een stichting vrienden van de woonvorm; projecten als maatschappelijk ondernemersschap en sociale activering. Tot slot worden aanbevelingen gedaan zoals financiële maatregelen voor het gericht bevorderen van deelname aan het maatschappelijk leven. Daarnaast dienen de mogelijkheden voor ondersteuning van vrijetijdsbesteding te worden vergroot. De aanbevelingen zijn verder uitgewerkt en gericht op bewoners, woonvormen, vrijwilligersorganisaties, gemeenten en landelijke overheid.

Uitgever(s): iRv, Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Wilma Ritzen
Marcel Post

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

inkomen
mensen met een beperking
vrijetijdsbesteding