Visie & Beleidsplein

Meningen van senioren over sport- en bewegingsactiviteiten voor senioren

resultaten van een panelgesprek en een schriftelijke enquête in 2004-2005

Kooi, J., & Wit, J.P. de (2005). Meningen van senioren over sport- en bewegingsactiviteiten voor senioren: resultaten van een panelgesprek en een schriftelijke enquête in 2004-2005. Voorburg: Tympaan Instituut.

De vraagstelling van dit onderzoek luidt: in hoeverre doen senioren aan sport- of bewegingsactiviteiten, al dan niet in georganiseerd verband; in hoeverre sluit het aanbod aan sport- en bewegingsactiviteiten aan op de wensen en mogelijkheden van senioren; op welke wijze zouden senioren, met name de inactieve senioren, gestimuleerd moeten en kunnen worden om meer aan sport- of bewegingsactiviteiten deel te nemen? Uit het onderzoek blijkt dat verreweg de meeste panelleden doen aan sport of geregelde bewegingsactiviteiten. Ongeveer de helft van hen sport/beweegt in georganiseerd verband. Nog niet zoveel panelleden doen aan sport- bewegingsactiviteiten speciaal voor senioren. Redenen om (nog) niet aan activiteiten voor senioren deel te nemen zijn onder andere: deze activiteiten vinden vooral overdag plaats, men kan nog goed meekomen bij een reguliere sportclub of -vereniging, men voelt zich daar nog niet bijhoren en men is bang dat het tempo bij deze activiteiten te laag ligt. Vooroordelen spelen hierbij waarschijnlijk ook een rol. Er zijn veel verschillende manieren bedacht om senioren te stimuleren om (meer) aan sport- of bewegingsactiviteiten deel te nemen. Reguliere clubs en verenigingen zouden bijvoorbeeld hun activiteiten ook recreatief kunnen aanbieden. Niet iedereen wil in wedstrijd- en verplicht verband sporten, zeker senioren niet (meer). Belangrijk is ook dat het belang van bewegen breed onder de aandacht wordt gebracht en dat er interesse in sport en bewegen wordt gekweekt.

Uitgever(s): Tympaan Instituut,

Download(s)

Meningen van senioren over sport- en bewegingsactiviteiten voor senioren : resultaten van een panelgesprek en een schriftelijke enquête in 2004-2005

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

J. Kooi
J.P. de Wit

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

lichaamsbeweging
onderzoeken
ouderen
seniorensport