Visie & Beleidsplein

Recreatie in stadslandschappen

de invloed van omgevingskenmerken op de gebiedskeuze voor recreatief wandelen en fietsen

Ploeger, B., Ypma, K.W., Langers, F., & Elbersen, B. (2000). Recreatie in stadslandschappen: de invloed van omgevingskenmerken op de gebiedskeuze voor recreatief wandelen en fietsen. Wageningen: Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte.

Stadslandschappen zijn gebieden waar stedelijke veranderingsprocessen een rol spelen naast de krachten van het natuurlandschap en het agrarisch cultuurlandschap. Het onderzoek naar het recreatieve gebruik van stadslandschappen beoogt: (1) te bepalen welk gebied bewoners van een stad en omgeving zien als 'hun eigen' stadslandschap; (2) te komen tot generaliseerbare uitspraken over (gebieds)factoren die bepalend zijn voor waar bewoners van een stadslandschap gaan wandelen en fietsen; (3) te komen tot uitspraken over effecten op de recreatieve gebruiksmogelijkheden van ruimtelijke ingrepen in het stadslandschap. In augustus en september 1998 enquêteerden de onderzoekers bewoners van tien CBS-buurten (in twee vergelijkbare gebieden: Apeldoorn en omstreken en Ede en omstreken) over hun binding met de omgeving en over de gebieden waar zij gaan fietsen en wandelen. De onderzoekers hebben relaties gelegd tussen de enquêteresultaten en de gebiedsomschrijvingen, in termen van afstand tot de woonbuurten, potentiële barrières voor bewoners van die buurten (stedelijke bebouwing, industrie, wegen, waterlopen, spoorlijnen), en de openheid en geslotenheid van het landschap.

Uitgever(s): Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte,

Download(s)

Recreatie in stadslandschappen : de invloed van omgevingskenmerken op de gebiedskeuze voor recreatief wandelen en fietsen

Download PDF

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

B. Ploeger
K.W. Ypma
Fransje Langers
B. Elbersen

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

fietsen
geografische gebieden
recreatieve voorzieningen
ruimtelijke ordening
vrijetijdsbesteding
wandelen