Visie & Beleidsplein

Boeien & binden

de invloed van sociale binding op sportparticipatie

Peerdeman, A., Wegen, E. van, & Laarman, J. (2011). Boeien & binden: de invloed van sociale binding op sportparticipatie. InSites Consulting.

In opdracht van NOC*NSF is onderzoek gedaan naar de relatie tussen 'sociale binding' en sportparticipatie en hoe die relatie te gebruiken is om sportparticipatie te verhogen. Niet of incidentele sporters zijn met name te boeien tot sport met argumenten die te maken hebben met fitheid en vitaliteit. Mensen blijvend binden aan de sport geschiedt vooral op sociale argumenten.

Er is een positieve relatie tussen sociale binding en sportparticipatie. Hoe groter een sporter de overlap voelt met zijn medesporters des te hoger en duurzamer is de sportparticipatie van de sporter. Met name teamsporters binnen voetbal en korfbal en actieve wandelaars binnen een wandelvereniging voelen zichzelf sporter, sporten jaren achtereen en halen minimaal vijf dagen per week de beweegnorm. Er is een groot verschil tussen sporten die gemakkelijk 'boeien' en eerdergenoemde sporten die vooral goed 'binden'. Van de 18+ Nederlanders heeft veertig procent minimaal één keer gefitnesst, zij ervaren echter een lage sociale binding met de medesporters en hebben een lage en weinig duurzame sportparticipatie. Van de 18+ Nederlanders heeft zestien procent minimaal één keer gevoetbald, maar van deze groep voetballen de meeste jaren achtereen en minimaal veertig keer per jaar. Een sport die echt bindt dus.

Uitgever(s): InSites Consulting,

Auteur(s)

Klik op de auteur meer artikelen te zoeken van deze auteur.

Anita Peerdeman
Emiel van Wegen
Jeroen Laarman

Tags van dit artikel

Klik op de tag meer artikelen te zoeken met deze tag.

participatie
sociale cohesie
sporten