VSG-congres 2021 ‘Een nieuwe start!’
Tijd voor herstel én vernieuwing
U heeft het een vol jaar moeten missen, het VSG-congres. Ieder jaar weer een hoogtepunt op de agenda. VSG en gastgemeente Utrecht nodigen u van harte uit om op woensdag 22 september deel te nemen aan het jaarcongres. In Sportcentrum Galgenwaard in de prachtige Domstad kunt u rekenen op een boordevol programma vol actualiteiten, boeiende sprekers en ontspannen momenten om elkaar weer live te ontmoeten.
Het centrale thema van het congres is: Een nieuwe start! Tijd voor herstel én vernieuwing.
Samen met inspirerende sprekers en gasten blikken we kort terug op de impact van de coronacrisis, maar kijken we vooral vooruit naar het herstel van de sportsector en wat daar voor nodig is. Hoe veerkrachtig is de sport en hoe slagen we erin om sport sterker, relevanter én inclusiever te maken? En hoe verandert de rol van overheden daarbij?
Heeft u zich nog niet ingeschreven? Klik hier voor direct aanmelden.
Tijd voor herstel..
Nederland bezit een prachtig sportnetwerk. Goede voorzieningen, een breed sport- en beweegaanbod en een actief verenigingsleven vormen het kloppende hart van lokale gemeenschappen, brengen mensen samen en geven een gevoel van lokale identiteit en trots. COVID-19 heeft de veerkracht van dit netwerk onder druk gezet. Sommige sportaanbieders hebben zich snel aangepast, maar voor veel meer betekende het een gevecht om te overleven.
Ook de sportdeelname is hard geraakt door Covid-19. Veel mensen die normaal gesproken dankbaar gebruik maken van georganiseerd sportaanbod, zijn het afgelopen jaar afgehaakt. Biedt het hervatten van dit georganiseerde aanbod voldoende garantie op de terugkeer van deze sporters, of is daar meer voor nodig?
..én vernieuwing
Iedereen kijkt er reikhalzend naar uit om terug te keren naar de situatie voor corona. Tegelijkertijd biedt samen herstellen ook kansen om sterker, relevanter én inclusiever terug te komen. We hebben nu de kans om de disruptie die COVID-19 heeft gebracht te gebruiken om ontwikkelingen te versnellen, om vernieuwingen door te voeren die ons als netwerk flexibeler, inclusiever en veerkrachtiger maken én dingen te doen veranderen, zodat we beter kunnen voldoen aan de behoeften van iedereen, in elke gemeenschap.
Programma
09.00 uur: Ontvangst in de Domstad, Sportcentrum Galgenwaard
09.30 uur: Officiële opening
09.40 uur: Welkom in Utrecht
09.55 uur: Bijzondere jaarrede VSG-voorzitter Lucas Bolsius
10.15 uur: Keynote-lezing Prof. Dr. Frank van Eekeren
Uit de bubbel: hoe sport en lokale overheid samen waarde creëren. Prof. Dr. Frank van Eekeren, Universiteit Utrecht/Haagse hogeschoolDe verwachtingen over de rol van sport in het sociaal domein zijn torenhoog. Gemeenten hebben tijdens de corona-pandemie niet voor niets sportaanbieders koste wat kost in de lucht gehouden en sportlobbyisten lopen de deur plat in politiek Den Haag. Het achterliggende idee: meer sporten en bewegen zorgt voor een betere gezondheid en meer weerbaarheid. De sport zal deze verwachtingen moeten gaan waarmaken. Maar is het gezondheidsvraagstuk wel hét vraagstuk waar de sport de samenleving het meest mee dient? En: welke rol spelen lokale overheden bij het oproepen en het inlossen van de verwachtingen? Frank van Eekeren kijkt terug op de kansen, kwetsbaarheden en vraagstukken die zijn komen bloot te liggen gedurende de coronatijd. Met een blik op de nabije toekomst pleit hij voor het verlaten van onze bubbels, gericht op meer samen sporten en samen waarde creëren.
10.45 uur: Pauze
11.15 uur: Keynote-lezing Prof. Jeroen Scheerder
De houdbaarheid van ons huidige sportaanbod. Prof. Jeroen Scheerder, KU LeuvenSporters en sportaanbieders zijn in een korte tijd gedwongen op zoek te gaan naar andere sport- en beweegpatronen. Door de aanscherping van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus werden achtereenvolgens sportaccommodaties gesloten (later alleen binnensport), was enkel individueel sporten of in duo’s mogelijk en konden er geen officiële wedstrijden worden gespeeld. Met ook het sluiten van kantines en het verbod op publiek, werd het verenigingsleven sterk versoberd tot enkel tweetaltrainingen, de jeugd uitgezonderd. Fitness-sporten zijn naar buiten gedwongen en hebben naast hun accommodatie ook het sportaanbod drastisch moeten wijzigen.
Toch is Nederland zo goed en kwaad als het kon blijven sporten, mede door toegenomen vrijetijd en het gebrek aan alternatieven om de vrijetijd door te brengen. Dit heeft onder andere gezorgd voor een opleving van het op eigen gelegenheid sporten in de publieke ruimte en zelfs (online) sporten in de eigen privéomgeving. De coronasporter werd geboren.
Een crisis is tegelijkertijd een goed moment voor bezinning. Ook vormt een crisis vaak een natuurlijk moment om veranderingen en vernieuwingen door te voeren. Jeroen Scheerder stelt zichzelf de vraag of sporters voorgoed zijn veranderd door de crisis en hoe houdbaar ons huidige sport- en beweegaanbod nog is.
11.45 uur: Hoe ondernemerschap het publieke domein kan versterken. Collegetour met Dirk Lips, Libéma
Hoe ondernemerschap het publieke domein kan versterken. Collegetour met Dirk Lips, LibémaIn een speciale collegetour setting spreekt dagvoorzitter Marijn de Vries met Nederlands topondernemer Dirk Lips, directeur en grootaandeelhouder van beheermaatschappij Libéma. Ondermeer bekend van De Beekse Bergen en verschillende publiek-private samenwerkingsverbanden waaronder Omnisportcentrum Apeldoorn. Hoe heeft hij de crisis overleefd en waarin kunnen gemeenten leren van het ondernemerschap? Dirk Lips ziet zelf geen strakke scheiding tussen markt en overheid en is van mening dat ondernemerschap zelfs het publieke domein kan versterken.
12.15 uur: Lunch met optioneel bezoek aan informatiemarkt
13.30 uur: Aanvang laatste deel plenair programma
13.45 uur: Keynote-lezing Prof. Derk Loorbach
Proactief (be)sturen uit de crisis. Prof. Derk Loorbach, Erasmus Universiteit Rotterdam/DRIFTDe coronacrisis heeft een dubbel effect: het versnelt en vertraagt. De vermaatschappelijking van de sport versnelt: aandacht voor gezondheid is enorm toegenomen, sport is overal ook in de publieke ruimte gekomen en nieuwe vormen van organiseren en bewegen breken door. Tegelijk is met overheidssteun ook veel verenigingsleven en ondernemerschap in de sport dat minder mee kan in die ontwikkelingen in de lucht gehouden en is door gebrek aan tijd en geld veel vernieuwing en verduurzaming uitgesteld. Hoe kunnen we dit duiden en wat betekent het voor de toekomst van georganiseerde sport? Hoe kunnen lokale overheden transitieplannen ontwikkelen waarmee ze verenigingen en de lokale bevolking gezond en weerbaar maken op de langere termijn? In zijn lezing gaat prof. Derk Loorbach in op de dynamiek van transities, de impact en kansen voor het verenigingsleven en hoe hier proactief mee om te gaan.
14.15 uur: Round-up tafelsessie o.l.v. Marijn de Vries: In het slot van dit plenaire congresblok ontvangt Marijn de Vries verschillende gasten aan tafel en gaat zij in gesprek over de actualiteit en de ontwikkelingen als gevolg van de corona-crisis.
15.00 uur: Vanaf dit moment splitst het programma zich in meerdere blokken. Bestuurders worden uitgenodigd het bestuurdersprogramma te volgen en de overige deelnemers krijgen de keuze uit verschillende parallelle blokken.
15.15 – 17.30 uur: Bestuurdersprogramma onder leiding van Berend Rubingh: Sterker uit de crisis?!
BestuurdersprogrammaAansluitend op het plenaire congresprogramma vindt in de middag een speciale bestuurdersconferentie plaats waarin wethouders worden uitgenodigd om samen met enkele sprekers en gasten uit het ochtendprogramma door te praten over het herstel én de vernieuwing van de sportsector. Dit programma staat onder leiding van Berend Rubingh. Kernvraag bij dit onderdeel is de rol van de (lokale) overheid en hoe deze als gevolg van de crisis mogelijk gaat veranderen.
15.15 – 17.30/18 uur: Parallel programma:
A: Ruimte voor sportDe sportparken Daalseweide en Zuilen/Elinkwijk krijgen een nieuwe impuls. Een uniek sportpark over de (gemeentelijke) grenzen heen. Met vitale en samenwerkende sportverenigingen, moderne accommodaties en een breder sportaanbod, zowel in verenigingsverband als daarbuiten. Eén met de buurt en verbonden met de groene omgeving. Een mooi, compact en goed functionerend gebied, waar gezond leven en bewegen voorop staat. Dat is de beoogde toekomst van Zuilense Vecht, het sportparkengebied dat deels in Utrecht en deels in Stichtse Vecht ligt.
Locatie: Sportpark Zuilense Vecht (met de fiets)
In deze sessie volgt een bezoek aan meerdere succesvolle projecten die gericht zijn op het activeren van verschillende bevolkingsgroepen in de wijk. Projecten die aan de orde komen zijn: 3×3 unites en Urban dance ground. Ook wordt aandacht besteed hoe Utrecht in de wijken werkt aan het bevorderen van een positieve sportcultuur onder jongeren.
Locatie: Kanaleneiland (met de fiets)
Utrecht hecht veel waarde aan inclusie. Ook binnen sport- en beweegbeleid zoekt zij voortdurend naar aanpakken om te voorkomen dat bepaalde bevolkingsgroepen buitenspel staan. Aanpakken en projecten die worden behandeld zijn: Art 1 Midden Nederland, European Life Goals games en FC Utrecht Maatschappelijk.
In dit blok krijgt u een inkijk in talentontwikkeling in Utrecht, dat als uitgangspunt heeft dat iedereen kan meedoen op eigen niveau. Onder andere het Trajectum sportcampus wordt behandeld, een unieke samenwerking tussen 5 topsportclubs. En ook krijgt u een persoonlijk verhaal van een topsporter naar buurtsportcoach.
In dit blok volgt u twee programmalijnen. De ene lijn richt zich op verduurzaming in de sport waarbij enkele interessante projecten en aanpakken worden toegelicht. De andere lijn betreft een inhoudelijke verdieping en discussie over hoe we sterker uit de crisis kunnen komen en wat daarvoor nodig is. Ook maakt een wandeling door sportlandschap Maarschalkerweerd onderdeel uit van dit parallelle blok.
Sport en bewegen stimuleert onze vitaliteit en gezondheid. Daarom zijn verschillende Utrechtse organisaties in beweging gekomen voor de stad. Samen stimuleren zij de beweging vanuit het nieuwe vitaliteitslab, dat op 15 oktober 2020 is geopend. Het vitaliteitslab werkt nauw samen met het Institute for Positive Health dat bekend staat voor haar aanpak Positieve Gezondheid. Dit is een manier om breder naar gezondheid te kijken. Niet (alleen) naar fysieke klachten en problemen, maar naar het algeheel welbevinden van mensen. Naar hun veerkracht, hun energie. En naar de betekenis die mensen aan hun leven kunnen geven.
Houd deze website in de gaten voor het meest actuele programma.
Vroege start Young Professionals
Speciaal voor de leden van het VSG-Young Professionals Network start de congresdag extra vroeg met een sportieve ontbijtsessie. Onder het genot van een voedzaam ontbijt wordt inhoudelijk alvast vooruitgeblikt op het congresthema. Leden van het VSG-Young Professionals Network ontvangen hierover binnenkort meer informatie.
Organisatie
Binnen de geldende maatregelen ter bestrijding van het COVID-19 virus, zorgen we voor een veilige en comfortabele omgeving waarin u met collega’s van andere gemeenten in gesprek kunt gaan.
Coronatoegangsbewijs
Voor het VSG-congres hanteren wij de coronamaatregelen die gelden voor een evenement binnen met coronatoegangsbewijs (klik hier voor meer informatie).
Dit betekent dat wij deelnemers aan het congres bij binnenkomst vragen of zij beschikken over een geldig coronatoegangsbewijs. De QR-code in de CoronaCheck-app geldt als bewijs en wordt op veilige afstand uitgelezen. Ook QR-codes op papier zijn geldig. Wel kunnen we u vragen zich te legitimeren.
Beschikt u reeds over een geldig bewijs, bijvoorbeeld omdat u volledig gevaccineerd bent, dan hoeft u geen actie te ondernemen. Anders verzoeken wij deelnemers zich binnen 24 uur en uiterlijk twee uur voor aanvang van het congres te laten testen bij een officiële testlocatie. Voor locaties en het maken van een afspraak kunt u terecht op: https://www.testenvoortoegang.org/
Coronamaatregelen
Deelnemers moeten dus beschikken over een geldig coronatoegangsbewijs. Verder geldt dat alle deelnemers een vaste zitplaats moeten hebben en dat de anderhalvemeter-regel niet verplicht is.
Verder is het congres ruim opgezet en heeft u voldoende zit- en beweegruimte. Ook dragen wij zorg voor extra hygiënefaciliteiten zoals desinfectiepompjes.
Kosten
Deelname exclusief diner
Leden betalen € 285,-
Niet-leden betalen € 427,50
Young Professionals van VSG-leden die samen met hun senior deelnemen betalen € 185,-
Deelname inclusief diner
Leden betalen € 345,-
Niet-leden betalen € 487,50
Young Professionals van VSG-leden die samen met hun senior deelnemen betalen € 245,-
VSG-bedrijfspartners nemen deel volgens de voorwaarden van het type lidmaatschap en bijbehorende lidmaatschapstegoeden.
Alle kosten zijn exclusief btw.
Inschrijven
Afhankelijk van de toegestane bezoekersaantallen eind september als gevolg van de coronamaatregelen, hanteren we voorlopig een maximum aantal van 250 deelnemers.
Inschrijvingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Als u een plek heeft gereserveerd tijdens de voorinschrijving heeft u voorrang op deelname. Bij overinschrijving wordt u op een wachtlijst geplaatst op basis van volgorde van inschrijving en wordt er een maximaal aantal deelnemers per organisatie worden toegepast (max. 2 personen per aangesloten gemeente/Sportbedrijf; brons bedrijfspartner 1 persoon; zilver bedrijfspartner 2 personen en goud bedrijfspartner 3 personen. Niet-leden van VSG kunnen bij over inschrijving uitgesloten worden van deelname.
Inschrijven voor het congres kan hier.
Bevestiging deelname en extra informatie
Alle deelnemers aan het congres ontvangen uiterlijk een week voor aanvang een bevestiging van hun deelname inclusief de laatste actuele informatie.