4a. Risicogroep: migranten en buitenlanders

« Terug naar overzicht

Migranten met een niet-Europese herkomst zijn vaker slachtoffer van verdrinking dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Vooral jonge nieuwkomers, jonger dan 20 jaar en mannen hebben een grotere kans om te overlijden door verdrinking.

Nieuwkomers

Relatief veel nieuwkomers in Nederland zijn minder zwemvaardig en hebben geen zwemdiploma’s. Zij overschatten vaak hun eigen vaardigheid en het is voor hen niet altijd vanzelfsprekend om zwemles te volgen. Er is vaak minder kennis en bewustzijn over de risico’s van water en het belang van zwemvaardigheid. Deze doelgroep is niet bekend met onze watercultuur en sommigen zijn zelfs bang voor water. Het is daarom belangrijk voorlichting te geven en ze te faciliteren om de weg naar het zwembad te vinden. Het is belangrijk om actief in te zetten op zwemveiligheid nieuwkomers, waarbij gebruik wordt gemaakt van (lokale) regelingen en het standaard onderdeel is van beleid ten aanzien van integratie en burgerschap.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne en kunnen, samen met lokale fondsen, helpen bij het betalen van zwemlessen voor deze doelgroep.

Arbeidsmigranten en toeristen

Mensen die (tijdelijk) in Nederland zijn voor werk of als toerist ons land bezoeken zijn zich vaak niet bewust van de risico’s bij open water. Het doel is om het risicobewustzijn van deze doelgroepen te vergroten met toegankelijke voorlichtingsmaterialen in diverse talen.

Voorlichtingsmaterialen

Naslagwerk en regelingen

Inspiratie

Bronnen en links