Op donderdag 28 november organiseert Vereniging Sport en Gemeenten de Kennisdag Sport en Gemeenten 2024. Tijdens een volledig dagprogramma kunt u gedurende 6 parallelle ronden kiezen uit 14 actuele en aansprekende onderwerpen op het brede terrein van lokaal sport en bewegen.
Zo kunt u zich laten inspireren door de succesvolle aanpak van regionale samenwerking op het gebied van aangepast sporten in Zwolle; krijgt u advies over slim accommodatiebeleid en kunt u luisteren naar het Beste initiatief op sport- en beweegbeleid 2023-2024: Beweeghuis Maastricht.
Ook verzorgt de nieuwe Sportgemeente van het jaar 2023-2024 een boeiende presentatie over De Dordtse sport- en beweegaanpak. Gemeenten die meer willen weten over het meten van impact van sport- en beweegbeleid kunnen de sessie van SportImpacx bijwonen.
Profiteer van wat experts en andere gemeenten u aan kennis kunnen bieden en schrijf u vandaag nog in!
Programma op hoofdlijnen
09.00 uur: Ontvangst en inloop
09.30 – 12.30 uur: Parallelsessies ronde 1 tot en met 3
12.30 – 13.30 uur: Lunch
13.30 – 16.20 uur: Parallelsessies ronde 4 tot en met 6
17.00 uur: Einde en diner (optioneel)
Onderwerpen
De volgende onderwerpen komen aan bod: (onder voorbehoud van wijzigingen).
Sport en maatschappij
1. 3x3 unites, ook in uw gemeente?!Door: Mark Schuurman (3×3 Unites)
3×3 UNITES speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van 3×3 basketbal in Nederland, door jongeren te betrekken en te ondersteunen in hun sportieve en sociale ontwikkeling. Overal ter wereld werkt 3X3 UNITES samen met lokale overheden om een verschil te maken in de maatschappij. De aard van de 3X3-sport leent zich met name voor de ontwikkeling van vaardigheden die essentieel zijn in het dagelijks leven. Wij noemen deze vaardigheden Life Skills. Onze Leadership-programma’s vormen hiervoor de basis. Via deze programma’s leren we jongeren via 3X3 basketball Life Skills waar zij en hun lokale gemeenschap blijvende voordelen van zullen hebben.
Sportdeelname en beweegstimulering
2. Praktische handvatten voor een inclusief beweegvriendelijke omgeving’Door: Jeroen Hoyng (Kenniscentrum Sport & Bewegen)
Een inclusieve beweegvriendelijke omgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert en stimuleert om te bewegen en waar iedereen gebruik van kan maken en welkom is. Zo’n omgeving ontstaat niet vanzelf. De urgentie van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving is verankerd in het VN-verdrag handicap. Dit verdrag stelt duidelijke richtlijnen vast voor Nederland om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Op alle terreinen die voor hen, net als voor ieder ander, belangrijk zijn, zoals: werk, onderwijs, sport en andere vrijetijdsbesteding. Een omgeving die deze waarden weerspiegelt, is essentieel voor het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen.
Tijdens deze interactieve walkshop ‘Praktische handvatten voor een inclusiefbeweegvriendelijke omgeving’ delen Sweco en het Kenniscentrum Sport & Bewegen inzichten over het belang van inclusieve beweegvriendelijk omgeving en hoe we dit kunnen realiseren.
Door: Mike Wigink (Sportservice Zwolle)
Sportservice Zwolle zorgt ervoor dat iedereen in Zwolle en omliggende regio sportief en maatschappelijk mee kan doen. In samenwerking met diverse partners (ook maatschappelijk) uit de regio initiëren zij diverse projecten. Juist door regionaal met elkaar op te trekken en samen te werken, wordt meer bereikt dan wanneer iedereen dit individueel zou oppakken.
Regionale samenwerking vraagt om visie, doorzettingsvermogen en draagvlak. In deze sessie geven Mike en Valerie inzicht in hoe regio Zwolle samenwerkt op het gebied van aangepast sporten. Uniek binnen hun aanpak is de inzet van Virtual Reality als alternatief sportaanbod voor mensen met een beperking. Benieuwd naar hun succesverhaal?
Door: Herman Rijsdijk (Vereniging Sport en Gemeenten)
Veertig jaar geleden werd het schoolzwemmen landelijk afgeschaft. Gemeenten en scholen werden hiervoor verantwoordelijk, met als gevolg dat het op veel plekken verdween. De Tweede Kamer overweegt momenteel de herinvoering van schoolzwemmen. Daartoe wordt nu onderzoek naar verricht. Reden hiervoor is het toenemend aantal kinderen zonder zwemdiploma (mede uit de laagste inkomensgroepen), en de grote wachtlijsten voor leszwemmen. In deze sessie krijgt u een toelichting op de stand van zaken en volgt een overzicht van de verschillende manieren waarop gemeenten zwemmen en zwemveiligheid kunnen stimuleren. Welk model past het beste in uw situatie?
Preventie en vitaliteit
5. Beweeghuis Maastricht: Het beste initiatief op sport- en beweegbeleid 2023-2024Door: Joyce Roumen (Maastricht Sport) en Rob Vanwersch (Beweeghuis Maastricht)
Binnen het innovatie zorgnetwerk het Beweeghuis werken Medisch specialisten van het Maastricht UM+, huisartsen, fysiotherapeuten en beweegcoaches van Maastricht Sport intensief samen. Met als doel het leveren van de beste mogelijke beweegzorg en begeleiding voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Benieuwd naar deze domeinoverstijgende samenwerking en de succesfactoren?
Door: Ingrid Wijntjens (Vereniging Sport en Gemeenten), Ate Brouwer en Sandra Janssen (Sportservice Veenendaal)
Vereniging Sport en Gemeenten voert in opdracht van het ministerie van VWS een pilot uit met een ‘Buurtsportcoach Plus’. Deze Buurtsportcoach Plus is een leefstijlcoach mét verstand van bewegen en is dichtbij, laagdrempelig en toegankelijk. Deze sessie wordt gehouden met één van de deelnemende pilot-gemeenten, waar men al lange tijd aan het pionieren is met buurtsportcoaches die een gezonde leefstijl promoten. Onder andere door er verschillende GLI’s (Gecombineerde Leefstijlinterventies) uit te voeren en het waar mogelijk toevoegen van extra beweging.
Sportaanbieders en ondersteuning
7. De sportvereniging van de toekomstDoor: Simon Holl (Berenschot)
Hoe ziet de sportvereniging van de toekomst eruit? Die vraag hebben de sportverenigingen op sportpark Galecop Nieuwegein voorgelegd aan adviesbureau Berenschot. En hoe kunnen sportverenigingen mensen wel verleiden om in verenigingsverband te bewegen? Want het ledenmodel staat in toenemende mate onder druk. Ook door commerciële en informele alternatieven die inspelen op de nieuwe wensen. Sportscholen bieden klanten de vrijheid om te komen wanneer ze willen. Daarnaast zoeken mensen elkaar op eigen initiatief steeds vaker op, voor een bootcamp met een groepje in het bos bijvoorbeeld. Berenschot is met deze vragen aan de slag gegaan en schetst een aantal vergezichten voor de verenigingen. In deze sessie worden verschillende modellen toegelicht. Belangrijke conclusie is dat het sportaanbod gevarieerder en vrijblijvender moet worden, en dus op inschrijving. Er is dan geen
lidmaatschap nodig. Zowel mensen van binnen als van buiten de aangesloten verenigingen kunnen zich aanmelden voor activiteiten.
Door: Dick Zeegers (Stichting Waarborgfonds Sport)
Om sportclubs die willen investeren in hun accommodatie nog beter te faciliteren bij het krijgen van een bancaire lening voert Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) per 1 januari 2025 belangrijke wijzigingen door in haar borgstellingsvoorwaarden. Zo wordt het maximale borgstellingsbedrag verhoogd en de maximale looptijd verlengd. Dit sluit volgens SWS aan bij de gewijzigde marktomstandigheden en moet meer clubs in staat stellen om de gewenste investeringen te realiseren. Daarbij is de medewerking van gemeenten van belang.
De samenwerking met gemeenten blijft immers een cruciaal onderdeel van het borgstellingsproces. In deze sessie bespreekt SWS hoe gemeenten de nieuwe borgstellingsvoorwaarden kunnen laten aansluiten bij hun beleid en subsidieregelingen. Ook wordt in deze sessie een uitstap gemaakt naar de mogelijkheden van BOSA én DUMAVA-subsidie voor amateursportorganisaties.
Integraal beleid en samenwerking
9. Sportvisie, sportnota of kadernota?Door: Tomas Rongen (Tien organisatieadvies bv)
Steeds vaker zien we sportvisies ontstaan naast of zelfs in plaats van sportnota’s of kadernota’s. Waarin verschillende deze instrumenten van elkaar en wat maakt de keuze voor de een of de ander, of allebei? Aan de hand van de casus Tiel wordt ingegaan op deze vragen en wordt samen met de deelnemers het gesprek aangegaan over de keuze visie en/of nota.
Door: Brian P. Godor (Sport Impacx)
Het belang van het aantonen wat je doet én wat deze inspanningen opleveren groeit en zal naar verwachting alleen maar groter worden. Sport heeft dringend behoefte aan een doorontwikkeling van monitoring, evaluatie en impactmetingen. Dat is de opvatting van onze internationale gastspreker Brian P. Godor. Hij is gespecialiseerd in impactmetingen in de sport en hij zal zijn ideeën over dit onderwerp met u delen in zijn sessie.
Door: Team Sport (Gemeente Dordrecht)
Gemeente Dordrecht is Sportgemeente van het jaar 2023-2024 en geeft u in deze sessie graag inzicht in hun beleid en aanpak. Met de titel van hun sportvisie 2030 ‘Niemand buitenspel in Dordrecht’, tonen ze hun ambitie en inzet.
Door: Bas van der Heijden en Jurrie Groenendijk (BMC)
De gemeente Castricum heeft de afgelopen maanden met ondersteuning van BMC gewerkt aan een ‘Aanpak Bewegen, Sport en Spelen’. Deze nota, en sport- en beweegbeleid van gemeenten in algemene zin, staat niet op zichzelf. Er zijn diverse maatschappelijke opgaven die nauw verbonden zijn aan sporten en bewegen en/of sporten en bewegen kan een positieve bijdrage hieraan leveren. Het gaat zowel om de hardware, software, orgware én het netwerk. Het ontwikkelproces in/met Castricum werd gekenmerkt door het maken van die vele verbindingen en het beleid werd ook direct vertaald naar acties. Een programmatische manier van organiseren en werken ligt hieraan ten grondslag. In deze workshop nemen we je mee in het pad dat in Castricum is gelopen, de obstakels die we daarin tegenkwamen en welke successen zijn geboekt.
Ruimte en accommodaties
12. Slim sportaccommodatiebeleid: hoe gemeenten met minder geld meer kunnen bereikenDoor: Bertina Seffinga (Draaijer)
Het is voor gemeenten altijd al een uitdaging om voldoende geld te kunnen besteden aan sportvoorzieningen, maar met het ravijnjaar in zicht zal er (nog) minder geld beschikbaar zijn.
Het is echter zonde om te besparen op het renoveren of vernieuwen van sportaccommodaties. Volgens huisvestingsadviseur Bertina Seffinga hoeft dat ook helemaal niet. Met een goed sportaccommodatiebeleid kun je besparingen realiseren zonder in te leveren op sport.
Door: Anke te Boekhorst (KNVB)
Hoeveel ruimte sportverenigingen en in het bijzonder voetbalverenigingen nu én in de toekomst nodig hebben, is een complexe rekenopgave. Hierbij komen verschillende elementen kijken en de berekening ervan kent geen absolute uitkomst. De KNVB beschikt over veel kennis en data die gemeenten kan ondersteunen bij het maken van onderbouwde keuzes. In deze sessie geeft de KNVB inzicht in hoe zij samen met gemeenten kunnen optrekken in het vraagstuk van voldoende ruimte nu én in de toekomst.
Door: Arjen Godthelp (Gemeente Utrecht – Stichtse Vecht)
Gemeente Utrecht, Gemeente Stichtse Vecht en de sportverenigingen zijn bezig met het omzetten van een klassiek sportpark naar een semi-openbaar sportief park: Sportief Park Zuilense Vecht. Dwars door het sportpark komt een sportief lint met tal van nieuwe sport-, beweeg-, ontmoetings- en recreatiefuncties. Een groot aantal losse clubgebouwtjes wordt vervangen door twee compacte multifunctionele clubgebouwen, georiënteerd op het sportieve lint.
In deze sessie volgt een toelichting op de uitdagingen die bij dit proces zijn komen kijken als het gaat om nieuwe huisvesting verenigingen, extra woningen én het behoud van ruimte voor sport in een verdichtende stad waar groen en natuur hoog in het vaandel staan.
Kosten
De kosten bedragen voor VSG-leden € 323. Niet-leden betalen € 485
Leden van het VSG-Young Professionals Network, werkzaam zijn bij een VSG-lid organisatie, betalen € 210 als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de kennisdag deelnemen. De deelnamekosten zijn exclusief btw.
VSG-bedrijfspartners nemen standaard deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap en de bijbehorende lidmaatschapstegoeden maar kunnen ook gebruik maken van de YPN-kortingsactie.
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden? Na afloop van de Kennisdag Sport en Gemeenten kunt u gebruik maken van een aansluitend dinerbuffet.
De kosten voor het diner bedragen € 50 exclusief btw.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via MIJN VSG.