Het voetballandschap, klaar voor de toekomst?
Het programma van het Congres Voetbal en Gemeenten, georganiseerd door VSG en KNVB, van donderdag 17 april op de KNVB-Campus in Zeist is gereed!
Op deze dag vol inspirerende workshops spreken we over de toekomst van het voetballandschap en onze gezamenlijke rol hierin. Verschillende aansprekende onderwerpen komen aan bod zoals ruimte voor voetbal, sportiviteit en respect op de velden, samenwerking tussen verenigingen en duurzaamheid.
Naast het inhoudelijke programma hebben we ook nog een extra onderdeel aan het programma toegevoegd in de vorm van een ontbijt en een mogelijkheid tot een rondleiding op de KNVB-Campus.
Gezien de grote interesse tijdens de voorregistratie, raden wij u aan om zich zo snel mogelijk in te schrijven. Vol is vol!
Programma op hoofdlijnen
- 08.30 uur Ontbijt met rondleiding op de KNVB-Campus (op inschrijving)
- 09.30 uur Ontvangst en inloop congres
- 10.00 uur Plenaire opening door dagvoorzitters Hans van Egdom en Hein Veerman
• Presentatie Historie voetbal en gemeenten; Jurryt van der Vooren
• Panelgesprek ‘Ruimte voor voetbal’
- 11.30 uur Workshopronde 1
- 12.20 uur Lunch
- 13.20 uur Workshopronde 2
- 14.20 uur Workshopronde 3
- 15.20 uur Plenaire terugkoppeling
- 15.45 uur Afsluiting met hapje en drankje
Plenair programma
Het congres wordt afgetrapt door dagvoorzitters Hans van Egdom en Hein Veerman, waarna zij in gesprek gaan met wethouder sport van de gemeente Amsterdam Sofyan Mbarki.
Wat is zijn visie op het voetballandschap en hoe wordt door de gemeente Amsterdam gekeken naar de rol van de voetbalverenigingen in de stad?
Vervolgens neemt Jurryt van der Vooren de aanwezigen mee in een historisch overzicht van de ontwikkeling van de relatie tussen het voetbal en gemeenten. Deze relatie is al decennia oud, maar net zoals de organisaties niet hetzelfde zijn gebleven is mate waarin en de wijze waarop wordt samengewerkt ook met z’n tijd meegegaan.
Ruimte voor sport is het laatste onderwerp tijdens de plenaire sessie. Nederland staat voor een grote woningbouwopgave, maar naast ruimte om te wonen is er ook ruimte nodig om te leven. Sportvoorzieningen maken hier onderdeel van uit. De voetbalsport groeit hard, maar helaas zien we steeds meer dat verenigingen de ruimte niet hebben om deze nieuwe leden een plek te bieden. Daarnaast zien we ook dat steeds meer voetballers op zaterdag hun wedstrijden willen spelen, wat de druk op deze dag vergroot, maar de zondag nog volop potentie heeft. Om dit onderwerp vanuit een breed perspectief met elkaar te benaderen is een panel gevormd met Frank Paauw (bondsvoorzitter KNVB), Eva Oosters (wethouder sport gemeente Utrecht), en Ruud Andries (hoofd marketing KNVB).
Workshops
U kunt een keuze maken uit het gevarieerde aanbod van workshops die tijdens het congres worden gepresenteerd.
Zaterdag is de mooiste dag van de week
Door: Erwin Dam (KNVB) en Koen de Geus (Gemeente Rotterdam)
Steeds meer voetballers willen op zaterdag hun wedstrijden spelen. Hierdoor neemt de druk op de accommodaties op zaterdag toe en de velden op zondag worden steeds leger.
Hoe gaan we hiermee om? Welke rol heeft de bond, de gemeente, maar ook de vereniging zelf. In deze workshop worden de verschillende perspectieven belicht, en is er vooral ook ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan.
Sportiviteit en respect op de voetbalvelden
Door: Daan van den Eeckhout (KNVB), Vincent Gruwèl (RKAV Volendam) en Edwin Vreedeveld (SV Ilpendam)
Elk seizoen worden zo’n 800.000 wedstrijden in het amateurvoetbal gespeeld. Ruim een miljoen leden beleven hier veel plezier aan én komen gezond in beweging. Maar waar heel veel mensen samenkomen, gebeuren soms ook minder leuke dingen. Emoties escaleren of negatieve invloeden worden meegenomen naar het veld. Programmamanager sportiviteit en respect Daan van den Eeckhout licht de gewijzigde aanpak van de KNVB toe, waarna het initiatief Nu Nooit Nooit Niet van de voetbalverenigingen in de regio Zaanstreek Waterland het podium krijgt. Hoe hebben zij dit van de grond gekregen, wat zien zij nu gebeuren bij hen op de velden en welke rol kan de gemeente hierin spelen?
Verenigen in krimpregio's
Door: Liesbeth Kole (KNVB) en Nick van der Sommen (KNVB)
Naast dat Nederland op veel plekken groeit zijn er ook regio’s die krimpen. Hoe organiseer je een toekomstbestendig verenigingsleven wanneer de ledenaantallen teruglopen? En welke rol heeft de gemeente hierin? KNVB verenigingsadviseurs nemen u mee in voorbeelden in Zeeland en Zuid-Limburg.
Maatschappelijke waarde van voetbal
Door: Pascal Kamperman (Achterhoek in Beweging) en Carlijn van Schijndel (KNVB)
Verenigingen in zijn algemeen, en voetbalverenigingen in het bijzonder, hebben een grote maatschappelijke meerwaarde voor de samenleving. Naast dat mensen letterlijk in beweging worden gebracht, komen alle lagen van de samenleving samen bij een voetbalvereniging. Hierdoor heeft de vereniging een onschatbare waarde in het tegengaan van eenzaamheid, het bevorderen van sociale cohesie, en de mentale en fysieke gezondheid van mensen. In de Achterhoek weten ze dit als geen ander. Pascal Kamperman neemt u mee in de wijze waarop Achterhoek in Beweging deze kracht optimaal weet te benutten.
Verenigingsondersteuning, een gezamenlijke verantwoordelijkheid?
Door: Ruud Hekker (NOC*NSF), Marieke Hagemans (NOC*NSF) en Allard Donker (NOC*NSF)
Verenigingsondersteuning bestaat er in verschillende soorten en maten. Ten behoeve van de verenigingen is een goede afstemming tussen de verschillende aanbieders, zoals de bond en de gemeente, cruciaal. NOC*NSF neemt de aanwezigen verder mee in het samenspel van verenigingsondersteuning en de positie van het sport- en beweegloket hierin.
Wachtlijsten: Iedereen die wil voetballen moet kunnen voetballen, maar hoe?
Door: Milly Verburg (KNVB) en Verenigingen Amersfoort
Wachtlijsten zijn een groeiend probleem bij voetbalverenigingen. Elke vereniging wil het liefste dat potentiële leden bij hen komen voetballen, de KNVB ziet graag dat zoveel mogelijk mensen gaan voetballen, en de gemeente wil het liefst dat mensen voldoende bewegen, ongeacht welke sport daarbij beoefend wordt. Met deze verschillende belangen, hoe ga je dan om met het fenomeen wachtlijst? En hoe betrouwbaar is zo’n lijst wanneer ouders hun kinderen bij meerdere clubs inschrijven en ondertussen iets anders gaan doen? Binnen de gemeente Amersfoort hebben de voetbalverenigingen zich verenigd in de aanpak van wachtlijsten en het zorgen dat elk kind de sport beoefend die hij/zij het liefste wil doen.
Ons voetbal is van iedereen
Door: Jeffrey Keim (KNVB) en Sahil Achahboun (OMNI-CORE)
Miljoenen voetballiefhebbers, met soms totaal verschillende achtergronden, ontmoeten elkaar op en rond het veld. Deze verbindende rol maakt het voetbal inspirerend en extra waardevol voor de samenleving. Tegelijkertijd zien we dat waar mensen samenkomen helaas ook racisme en discriminatie voorkomen. Ook in het voetbal. Met ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’, een gezamenlijk plan van het voetbal (KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, Azerion Vrouwen Eredivisie en de clubs in het betaald voetbal en amateurvoetbal), de Rijksoverheid en verschillende partners willen we dit voorkomen. Maar hoe zorg je nu dat verenigingen daadwerkelijk met dit programma aan de slag gaan? Ze moeten al zo veel. Binnen deze workshop worden de aanwezigen aan het denken gezet, maar vooral ook uitgenodigd om een volgende stap te nemen in de aanpak van racisme en discriminatie bij de voetbalverenigingen.
Het voetballandschap inzichtelijk met behulp van data
Door: Mark Verdonk (KNVB) en Ronald Voogd (Gemeente Almere)
De KNVB beschikt over veel kennis en data die gemeenten kan ondersteunen bij het maken van onderbouwde keuzes. In deze sessie geeft de KNVB inzicht in hoe zij samen met gemeenten kunnen optrekken en met behulp van deze data verschillende uitdagingen kunnen benaderen. Aan de hand van de gemeente Almere wordt verder ingezoomd op de meerwaarde van deze data voor een gemeente, en hoe zij dit ingezet hebben om het voetballandschap in de gemeente verder vorm te geven.
Samen optrekken in het stimuleren van samenwerkende clubs
Door: Petra ten Pas (KNVB) en Arjen Fledderman (FC LEO – SJO De Marne)
Binnen het voetballandschap kennen we verenigingen in allerlei soorten en maten. Echter lukt het niet elke vereniging om complete teams samen te stellen, of teams waarbij het niveau aansluit bij de wensen van alle spelers. Om iedereen een optimale voetbalervaring te geven is dit echter van groot belang. Om dit toch voor elkaar te krijgen bestaat de mogelijkheid voor verenigingen om samen te werken, zonder meteen te fuseren. Samenwerkingen kunnen het voetballandschap versterken, zoals we met name bij het meiden- en vrouwenvoetbal terugzien, maar er zijn ook clubs die met hun volledige jeugdafdeling samenwerken. Verschillende clubculturen kunnen echter een drempel vormen, vandaar dat dit gevoelige processen zijn die verder gaan dan de administratie. De KNVB neemt u mee in de verschillende vormen van samenwerkingen, waarna u een inkijkje krijgt in de praktijk dankzij SJO De Marne uit de provincie Groningen.
Kunstgras, nu en in de toekomst
Door: Patrick Balemans (KNVB)
De wereld van kunstgras is continue in ontwikkeling. Adviseur accommodatiezaken van de KNVB, Patrick Balemans, neemt u mee in de laatste ontwikkelingen.
Amateurclubs van 't gas af
Door: Kjeld van Dijk (Alklima)
Net zoals de gehele samenleving is verduurzaming ook een groot onderwerp bij verenigingen. Veel clubgebouwen zijn al oud en hebben een hoge energierekening. Vaak weten verenigingen echter niet waar ze moeten beginnen, en voelen veel maatregelen als onhaalbaar. Echter is er veel winst te behalen bij voetbalverenigingen, niet alleen vanuit duurzaamheidsperspectief, maar ook beredeneerd vanuit de maandlasten van de vereniging. In deze workshop neemt Alklima u verder mee in de duurzaamheidsopgave, waaronder van het gas af gaan, en welke rol de gemeente kan spelen bij het verduurzamen van de voetbalaccommodaties.
Elektrische mobiliteit, laadpalen bij sportverenigingen
Door: Eric van Voorthuizen (Revolt)
De snelle opmars van elektrische auto’s vraagt om een goede laadinfrastructuur bij sportcomplexen. Sportverenigingen die laadpalen aanbieden, dragen bij aan de transitie naar duurzaam vervoer.
KNVB onderdeel De Groene Club heeft samen met Revolt een model ontwikkeld waarin onderdelen als netcongestie, het wegvallen van de salderingsregeling en het uitrollen van laadinfra op sportparken zijn samengebracht. Het resultaat van de samenwerking draagt daarnaast ook nog eens bij aan de eigen clubkas van de vereniging!
Clubhuis van de toekomst: Duurzame modulaire houtbouw
Door: Thomas Degen (KNVB) en Tim Hofman (KNVB)
Veel voetbalaccommodaties zijn verouderd en zijn nodig aan renovatie, verduurzaming of zelfs vervanging toe. Dit is echter een dure opgave waar veel verenigingen financieel niet op voorbereid zijn. Om clubs hierbij te helpen heeft de KNVB een modulair houtbouw concept ontwikkeld. De drie volledig houten basismodules kunnen alle clubhuis-onderdelen bevatten – van kleedkamer tot bestuurskamer, van bar tot tribune. Naast omvang en vorm, kiezen clubs voor de gevels, daken en binnenwanden uit een palet duurzame en robuuste materialen zoals biobased hout, gerecycled plastic of circulaire steen. Verenigingen kunnen daarmee een nieuwe accommodatie als een soort legoblokken samenstellen. Met deze modulaire ontwerpen is snel een nieuw clubgebouw te realiseren, vaak binnen een zomerstop. In deze workshop wordt verder ingegaan op de uitdaging rondom de verouderde accommodaties, maar ook meteen een oplossing geboden in de vorm van de het modulaire houtbouw concept.
Toezicht op (voetbal)verenigingen
Door: Dean Molenaar (KNVB), Julius Egan (Gemeente Amsterdam) en Koen Bart (Gemeente Amsterdam)
De meeste voetbalverenigingen functioneren goed, maar soms komen ze voor extra uitdagingen te staan, zoals een niet sluitende begroting of externe partijen die de club willen gebruiken voor hun eigen belangen. Gemeenten en KNVB streven beide naar een landschap vol toekomstbestendige en gezonde verenigingen. Daarvoor is het van belang om een vinger aan de pols te houden, maar om vervolgens ook een helpende hand toe te rijken wanneer dit nodig is. Middels de Amsterdamse voetbalagenda worden de aanwezigen meegenomen in het toezicht, de handhaving, maar ook de ondersteuning die de gemeente Amsterdam samen met de KNVB aanbiedt. Waaronder ook de aanpak met betrekking de commerciële voetbalscholen.
Voor wie
Wethouder sport en beleidsadviseur/-medewerker sport.
Kosten
De kosten bedragen voor VSG-leden € 257. Niet-leden betalen € 385,50.
De deelnamekosten voor leden van het VSG-Young Professionals Network van een VSG-lid organisatie bedragen €167,00.
Deze kosten zijn exclusief btw.
Voorafgaand aan het congres kunt u gebruik maken van een ontbijt met rondleiding op de KNVB-Campus. De kosten daarvoor zijn €22,50 exclusief btw.
Vragen
Neem voor vragen contact met ons op via info@sportengemeenten.nl