Vereniging Sport en Gemeenten
  • Home
  • Wie zijn wij
    • Organisatie
    • Missie
    • Ambities
    • Regio’s
    • Bestuur
    • Bureau
    • Magazine
  • Projecten
  • Contact
  • Mijn VSG

Kennisdag Sport en Innovatie

Donderdag 9 februari - Amersfoort

Innovaties op het gebied van duurzaamheid, sportaccommodaties, openbare ruimte en sportdeelname volgen elkaar in rap tempo op. Sportinnovator en VSG nemen je graag mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van sportinnovatie tijdens de Kennisdag Sport en Innovatie op donderdag 9 februari bij Playground Amersfoort.

Lokale overheden en de sportsector worden namelijk steeds meer aangemoedigd om met innovatieve oplossingen te komen voor complexe maatschappelijke uitdagingen. VSG en Sportinnovator helpen je graag op weg en inspireren je om lokaal aan de slag te gaan met nieuwe aanpakken, nieuwe concepten en nieuwe technologieën. Van circulaire sporthallen tot toekomstbestendig aanbesteden en van innovaties om mensen flexibel te laten sporten tot aan systeeminnovaties.

Programma

Bekijk het volledige programma hier:

Programma Kennisdag Sport & Innovatie

Inhoud parallelsessies

Bekijk hier de inhoud van de parallelsessies:

Sportdeelname

Sportondernemers en bereiken van moeilijke doelgroepen

Door: NL Actief

In deze sessie neemt Patrick Rijnbeek je mee in een aantal inspirerende voorbeelden van fitnessondernemers die aan de slag zijn met doelgroepen als mensen met dementie, ouderen, niet aangeboren hersenletsel, etc. Deze ondernemers zijn op eigen initiatief en veelal in samenspraak met hun gemeente aan het werk om deze groepen aan het sporten en bewegen te krijgen. De sessie geeft meer inzicht in vragen als: Hoe zien deze initiatieven eruit? Welke rol speelt de gemeente of soms de regio hierin? Wat levert het je als gemeente op? Welke rol speelt NL Actief als brancheorganisatie hierin?

Platformen voor sportactiviteiten en beter benutten van accommodaties

Door: Sport-plannen en Inviplay

We leven in een digitale wereld waarbij platformen als hulpmiddel ingezet kunnen worden om meer mensen aan het sporten te krijgen en accommodaties beter te benutten. De consument wil inzicht in het sportaanbod, sporten met gelijkgestemden, maar ook makkelijk een sportactiviteit kunnen reserveren. Sport-planner en Inviplay spelen hier handig op in en ontlasten daarmee onder andere de gemeenten en sportaanbieders.

Sport-Planner licht in deze sessie toe hoe ze helpen om het sportaanbod in de gemeente beter op de wensen van inwoners te laten aansluiten. Hun integrale aanpak laat verenigingen, buurtsportcoaches en werkgevers samenwerken en helpt de gemeente om de regierol te pakken. Hun platform ontsluit al het sportaanbod in de gemeente. Dit sluit naadloos aan op de Brede Specifieke Uitkering van VWS die dit jaar van kracht wordt.

Belonen om mensen aan het bewegen te krijgen: Fitcoins voor mensen met laag inkomen

Door: Vier Vitaal

Er is een groot verschil in sport- en beweegdeelname tussen de groep mensen met een hoger en lager inkomen. Terwijl veel gemeenten hier al jarenlang inzet op plegen om dat verschil te verkleinen.  Sport en bewegen levert namelijk veel positieve gezondheidswinst op en heeft een positieve invloed op iemands welbevinden. Toch lukt het vaak niet om deze groep te bereiken en structureel aan het bewegen te krijgen. Vier Vitaal is in samenwerking met It’s my life in acht Gelderse gemeenten een programma met fitcoins gestart waarin men bewegen in kan zetten voor een gezonde beloning bij lokale ondernemers. Een uniek programma Vitaal, Sociaal en Lokaal. Met tot dusver alleen maar positieve reacties van deelnemers en lokale ondernemers.

In deze sessie presenteert Vier Vitaal met een van deze gemeenten hoe dit programma bijdraagt om de moeilijk bereikbare groep in beweging te krijgen.

(vmbo)-pubers in beweging: SwapGym en ShuffleSports

Door: Sportbedrijf Rotterdam en Special Heroes

De grootste uitval in sportdeelname zit in de puberleeftijd. Daarbij zit er een groot verschil tussen sportdeelname bij pubers op het vmbo en op havo/vwo. De pubers in het vmbo sporten aanzienlijk minder. Op school is de gymles nog steeds een verplicht onderdeel. Hoe kan de gymles zo ingericht worden dat puberjongeren met veel plezier deelnemen? En hoe kan sporten voor deze doelgroep ook naschools aantrekkelijk worden gemaakt? Twee nieuwe concepten gaan de uitdaging aan om de puberjongeren aan het sporten te houden en krijgen.

Sportbedrijf Rotterdam heeft SwapGym ontwikkeld. Met SwapGym wordt de gymles gekoppeld aan het lokale sport aanbod in de buurt en krijgt de leerling inzicht in zijn/haar beweegredenen om te sporten en bewegen. Leerlingen kunnen wekelijks hun gymles inruilen, oftewel swappen, voor een sportles wat beter aansluit bij hun behoeften/beweegredenen.
ShuffleSports is een naschools initiatief van Special Heroes Nederland waarbij de jongeren een belangrijke rol spelen bij het bedenken van de activiteiten. Ze combineren elementen uit bestaande sporten  en creëren op deze manier een activiteit die nog nooit  iemand heeft gedaan. Bij ShuffleSports draait het niet om prestatie, winnen en beter zijn dan een ander, maar om plezier maken met andere jongeren met veel afwisseling.

In deze sessie presenteren Sportbedrijf Rotterdam en Special Heroes Nederland hoe deze concepten de jongeren weer/meer in beweging krijgen.

Beter samenwerken met sportondernemers en de Sportondernemer Academy

Door: Sportbedrijf Rotterdam en Platform Ondernemende Sportaanbieders

Een groot gedeelte van de mensen sport bij een ondernemende sportaanbieder. Zij zijn dan ook een belangrijke schakel als het gaat om meer mensen te laten sporten en bewegen. Platform Ondernemende Sport (POS) is dan ook niet voor niets partner geworden van het nieuwe Sportakkoord. Maar voor gemeenten is het vaak lastig om, in tegenstelling tot hun relatie met verenigingen,  goed met deze sportondernemers in contact te komen of hen goed te ondersteunen.

In deze sessie gaan de POS en Sportbedrijf Rotterdam in op hoe je beter kan samenwerken met deze sportondernemers in je gemeente en presenteert Sportbedrijf Rotterdam hoe en waarom zij startende sportondernemers ondersteunen met hun Sportondernemer Academy.

Accommodaties/duurzaamheid

Sportaccommodaties als energiehub

Door: Gemeente Alkmaar en Sportcomplex De Meent

Als onderdeel van het Europese project POCITYF werkt sportcomplex De Meent in Alkmaar aan de verduurzaming van de energievoorziening. Met een slimme oplossing voor energiemanagement en -opslag wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een duurzame stad die klaar is voor de toekomst. Samen met de Portugese stad Evora fungeert Alkmaar binnen het project als een historische voorbeeldstad die vernieuwende duurzame oplossingen ontwikkelt en toepast. De verduurzaming van sportcomplex De Meent is een van de deelprojecten. Aan de zuidzijde van de ijsbaan zijn 940 zonnepanelen geplaatst boven de parkeerplaatsen. De groene stroom wordt onder andere ingezet voor de laadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. Een nieuw warmte-koude-opslagsysteem geeft een nuttige bestemming aan de restwarmte van de ijsmachines. In de toekomst maken mogelijk ook omliggende gebouwen in het Olympiapark gebruik van de duurzame warmte en koude. Rond De Meent ontstaat dan een zogenoemd energie-positief gebied: een locatie die meer duurzame energie produceert dan er ter plekke nodig is en de overtollige energie daarom levert aan omliggende gebouwen.

In deze sessie word je volledig bijgepraat over de innovatieve manieren waarop deze sportaccommodatie wordt getransformeerd naar een energiehub.

Sportpark van de toekomst

Door: Gemeente Zwolle, Aendless Energy

In de visie van gemeente Zwolle is het sportpark in toenemende mate óók de plek waar sportverenigingen ervoor kiezen om meer samenwerking te zoeken met maatschappelijke organisaties en meer maatschappelijke activiteiten te ontplooien. Sportaccommodaties worden voor andere maatschappelijke doeleinden gebruikt en op andere dan de gebruikelijke tijden opengesteld. Alhoewel sportverenigingen vanuit zichzelf al een publieke waarde hebben, zetten zij zich ook steeds meer in als middel voor bijvoorbeeld het tegengaan van overgewicht, een actieve dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of het vervullen van een buurtfunctie.

In deze sessie wordt de visie en aanpak van gemeente Zwolle verder toegelicht en zal tevens een uitstapje worden gemaakt naar het duurzame proefveld van Aendless op sportpark De Marslanden waarbij wordt geëxperimenteerd met het opvangen van de warmte uit kunstgrasvelden.

Samen werken aan toekomstbestendige kunstgrassystemen

Door: Gemeente Haarlem en Gemeente Amsterdam

Sportvelden nemen veel ruimte in beslag en kunnen daarom een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van de stad. Momenteel geven kunstgrasvelden nog veel nadelen voor het klimaat en daar willen gemeenten Amsterdam en Haarlem samen met de markt verandering in brengen. Zij zijn op zoek naar innovatieve oplossingen en ontwikkelingen die toepasbaar zijn op verschillende situaties en op meerdere kunstgrasvelden. Het doel: duurzame kunstgrasvelden met circulaire materialen, die bijdragen aan een verbeterde waterhuishouding, een betere aanpak van hittestress en een algehele positieve bijdrage aan het energievraagstuk.

Voor dit project is gekozen voor de contracteringsvorm ‘innovatiepartnerschap’. Deze vorm is bedoeld om innovaties te stimuleren, vooral wanneer een passende oplossing nog niet bestaat. Meestal gaat het om maatwerk. Binnen dit project is ervoor gekozen om met drie consortia van ondernemers aan oplossingen te gaan werken.

In deze sessie zal uitgebreid bij de opgave en ambities van dit project worden stilgestaan en wordt het innovatieproces nader toegelicht.

Circulair bouwen in de sport

Door: Synarchis en Gemeente Tilburg

Nederland zet in op een volledig circulaire bouweconomie in 2050. Het betekent dat we binnen 30 jaar moeten overstappen op een andere en vooral slimmere manier van ontwerpen. Ook in de bouw moeten we nieuwe circulaire strategieën, innovatieve contractvormen, gedurfde businessmodellen en duurzame materialen gebruiken. Ook in de Routekaart Verduurzaming Sport is volop aandacht voor circulariteit in de sport.

In deze sessie worden enkele inspirerende voorbeelden gepresenteerd van opdrachtgevers die aan de slag zijn gegaan met circulaire bouwen en renoveren in de sport. Zo zal gemeente Tilburg hun verduurzamingsaanpak en ervaring toelichten met onder andere de casus van de renovatie van de 35 jaar oude sporthal Roomley. Synarchis praat je in deze sessie bij op het vraagstuk hoe en op welke manieren je circulariteit kunt uitvragen in je aanbesteding.

Openbare ruimte

POP-UP Speelplekken

Door: Gemeente ’s-Hertogenbosch en ’S-PORT;

Je kent ze wel, van die POP-UP stores. Juist omdat ze tijdelijk zijn, zijn ze extra aantrekkelijk. Dat kan ook met een speelplek en daarom heeft Stefan van Veen de POP-UP speelplek bedacht. De POP-UP zorgt ervoor dat kinderen meer gaan buitenspelen én  het laat de sociale cohesie op de plek van de plaatsing stijgen. Dit maakt de POP-UP speelplek een innovatie waar je veel kanten mee op kan. Van “booster” om sociale cohesie te bevorderen in (pittige) wijken, tot tijdelijke speeloplossing in flexibel formaat, tot startpunt om de vaste speel- en ontmoetingsplekken in een wijk of buurt te verbeteren.

In deze sessie word je meegenomen in de resultaten van de eerste POP-UP speelplekken en hoe deze goed in te zetten in jouw gemeente.

Sociale innovatie

Door:

 

Deelname

De kosten voor deze dag bedragen € 311,-. VSG-leden krijgen een korting van 25% op dit bedrag en betalen € 234,-. Young Professionals van een VSG-organisatielid betalen € 152,- als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de Kennisdag deelnemen.
Deze bedragen zijn inclusief documentatie, koffie/thee, lunch en borrel en exclusief btw.

Bij inschrijven gaat u akkoord met onze voorwaarden en privacy statement.

Datum

9 februari 2023

Locatie

Playground, Amersfoort

Contactpersoon

Marjon Stroet
info@sportengemeenten.nl

Inschrijven

Klik hier

NL EN


  • Postbus 16268
    2500 BG Den Haag

    Nassaulaan 12
    2514 JS Den Haag

  • 070 - 373 80 55

  • info@sportengemeenten.nl

© 2023 - VSG - Alle rechten voorbehouden.
Home | Disclaimer | Privacy Policy | Contact