In het jaar 2040 voldoet ten minste 75% van de bevolking in Nederland aan de beweegrichtlijn. Mensen sporten in goed toegankelijke accommodaties, die niet alleen duurzaam zijn maar ook nog wat opleveren. Ze leven in een omgeving en openbare ruimte die uitnodigt om te bewegen. Succesvolle, lokale innovaties worden opgeschaald op andere plekken in het land.
Hoe maken we dit werkelijkheid?
Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en Sportinnovator nemen u graag mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van sportinnovatie tijdens de Kennisdag Sport en Innovatie 2025. Lokale overheden en de sportsector zijn ervan doordrongen dat innovatie(s) complexe maatschappelijke uitdagingen kunnen oplossen. VSG en Sportinnovator helpen u daarom graag op weg en inspireren u om lokaal aan de slag te gaan met nieuwe aanpakken, concepten en technologieën. Hier wilt u bij zijn, dus zet deze datum in uw agenda en schrijf u vandaag nog in!
De Kennisdag vindt plaats bij H20 in Purmerend, de E-Sportcampus! Natuurlijk zal vanuit H20 ook een bijdrage geleverd worden met hun verhaal achter H20.
Programma op hoofdlijnen
09.30 uur Inloop
10.00 – 11.00 uur Plenair ochtendprogramma
11.10 – 12.00 uur Parallelle sessies
12.00 – 13.00 uur Lunchpauze
13.00 – 13.45 uur Plenair middagprogramma
13.50 – 14.40 uur Parallelle sessies
14.50 – 15.05 uur Pauze
15.10 – 16.00 uur Parallelle sessies
16.00 – 16.30 uur afsluiting en drankje
Om de files te vermijden kunt u gebruik maken van een dinerbuffet.
Plenaire spreker (ochtend)
Keynote Lucas Simons
Lucas persoonlijke missie is grote duurzaamheidsvragen op te lossen door transities naar een duurzame economie te versnellen. Op zijn dertigste zette Lucas het keurmerk Utz Certified op wat snel uitgroeide tot het grootste certificeringsprogramma voor duurzame koffie, cocoa en andere producten wereldwijd. Inmiddels is hij oprichter en directeur van NewForesight, een Internationaal opererend strategisch consultancybureau wat complexe duurzaamheid uitdagingen omzet in marktkansen. Ook is hij oprichter en directeur van SCOPEinsight, een bedrijf dat over de hele wereld de wereldstandaard voor professionele boerenorganisaties ontwikkelt en implementeert. Lucas is een adviseur voor top 500 bedrijven, overheden, NGOs en kennisinstellingen. Hij auteur van het succesvolle boek ‘Changing the Food Game’ (2014) en co-auteur van ‘Changing the Game’ (2020) en van de paper ‘TransMissie – de transitie standaard’. Lucas is gast docent op Nyenrode Business Universiteit en erkend door het World Economic Forum (WEF) als Global Leader en is een Ashoka Fellow.
Tijdens de lezing zal hij op energieke en herkenbare wijze ingaan op de manier waarop Transities werken en hoe elke organisatie daaraan kan bijdragen.
Plenaire sprekers (middag)
Van sport als kostenpost, naar sport als waarde voor de stad!
Gemeente Amsterdam (Laura van Walsem en Rob Alberts)
De begroting van sport staat onder druk; sport is duur en nieuwe oplossingen in de sport t.b.v. duurzaamheid zijn nóg duurder. Oplossing is slim omgaan met beschikbare gelden en begrotingen binnen de gemeente. Hoe kan je binnen je gemeentelijke organisatie sport neerzetten als een investering voor de rest van de stad door de inzet van alle assets die de sport te bieden heeft? Dat betekent minder redeneren vanuit ‘Sport’, maar meer vanuit opgaven in de stad waar sport voor ingezet kan worden. Laura van Walsem en Rob Alberts geven een inkijkje in de stappen die zij hiervoor hebben gezet binnen de gemeente Amsterdam.
Parallelle sessies
Energieopwekking onder het voetbalveldDoor: Aendless Energy (Dennis ten Barge)
Kunstgrasvelden houden veel warmte vast, daar moet een win-win in kunnen ontstaan. Enerzijds mogelijkheid om energie op te wekken voor de het sport en buurt waardoor er voor de sport kansen ontstaan voor nieuwe verdienmodellen. En daarnaast een lagere temperatuur op het kunstgras in de zomer om op te sporten en een verlaging van de hittestress in de stedelijke omgeving. In deze sessie neemt Dennis ten Barge van Aendless Energy u mee in de techniek van deze warmtewinning onder een kunstgrasveld. Dit is de afgelopen jaren al getest op een half veld in Zwolle, maar ligt nu in de gemeente Gouda voor het eerst onder een door de KNVB goedgekeurd volledig voetbalveld. Dit was geen gemakkelijk proces. Dennis neemt u mee in de uitdagingen om deze collectorvelden toe te kunnen passen in uw gemeente.
Door: Hogeschool Arnhem-Nijmegen (Sanne Cobussen)
Hoe kunnen we onze openbare ruimte zo inrichten dat deze uitnodigt tot sporten, bewegen en ontmoeten? Om deze vraag te beantwoorden zijn in de Gemeente Lingewaard, als experiment in Living Lab Lingewaard, de eerste Sportzones van Nederland gerealiseerd. Deze Sportzones, in Doornenburg en Gendt, combineren slimme verkeersoplossingen met laagdrempelige sport- en beweegvoorzieningen, waarbij professionals en vrijwilligers samen zorgen voor de programmering. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: de verkeersveiligheid is aantoonbaar verbeterd en inwoners waarderen de nieuwe beweegvriendelijke omgeving. In deze presentatie neemt Sanne u mee in de Ideale Sportzones en laat zij zien hoe dit concept ook in andere gemeenten kan bijdragen aan een veilige, sociale en gezonde leefomgeving.
Door: Intelligent Health UK (Theo Bird) Sessie is in het Engels
Hoe kan je zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen en houden? Het is een vraag waar veel gemeenten en sportorganisaties mee worstelen. Het Britse bedrijf Intelligent Health UK bedacht het concept Beat the Street. In Engeland is het al een doorslaand succes. Beat the Street is een laagdrempelig zes-weeks activatie programma dat mensen – vooral uit sociaal kwetsbare groepen – op een leuke en motiverende manier in beweging brengt. Deelnemers scannen in teams fysieke palen in de stad en verdienen punten, wat niet alleen aanzet tot meer beweging, maar ook sociaal contact stimuleert. Het spel is toegankelijk voor iedereen en draait om plezier, waardoor het bij uitstek geschikt is voor mensen die normaal gesproken niet actief zijn. Het resultaat? Na zes weken blijft 35% van de inactieve deelnemers actief, en gemeenten krijgen waardevolle inzichten in het beweeggedrag van hun inwoners en hoe de openbare ruimte wordt gebruikt.
Benieuwd of Beat the Street ook voor uw gemeente geschikt is en welke waardevolle data het oplevert? Theo Bird legt in deze sessie uit hoe Beat the Street al 1,9 miljoen mensen in Engeland in beweging bracht.
Door: Gemeente Amsterdam en Haarlem (Rob Alberts)
In de huidige situatie komen leveranciers met hun oplossingen en producten naar gemeenten toe. Hoe kunnen we een effectievere samenwerking tussen gemeente en leverancier creëren? dat we afstappen van de situatie waarin de gemeente vooraf bepaalt wat het product moet zijn, zodat de markt meer ruimte krijgt om zich te oriënteren en in te spelen op de behoefte. De gemeente Amsterdam en Haarlem leggen uit hoe ze dat hebben gedaan met een aanbestedingstraject voor 200 nieuwe kunstgrasvelden, waar de markt is gevraagd met duurzame oplossingen voor water en energie te komen. Dit traject is inmiddels afgerond en heeft veel waardevolle lessen opgeleverd.
Door: Living lab ‘De spelende Mens’ (Dilene van Campen, Hogeschool van Amsterdam) en Living Lab ‘De Beweegclub (Sara van de Lustgraaf, Hanze Hogeschool).
Diverse groepen met een lagere sociaaleconomische positie sporten en bewegen te weinig, daar willen we als gemeenten graag verandering in aanbrengen, maar de groepen zijn vaak lastig te bereiken en het huidige aanbod sluit niet altijd goed aan bij hun wensen en behoeften. De Living Labs in Amsterdam Nieuw-West en Assen zijn nu 1,5 jaar aan de slag en hebben al mooie resultaten bereikt. In de Amsterdamse wijk is het vertrouwen gewonnen van Marokkaanse en Turkse moeders die nu wekelijks sporten op de basisschool van hun kinderen en vanuit het living lab in Assen is een methodiek ontwikkeld om een Beweegclub voor een specifieke doelgroep te ontwikkelen mét de doelgroep zelf. Dilene van Campen en Sara van de Lustgraaf vertellen u graag meer over hoe zij dit hebben bereikt en welke lessen zij hebben opgedaan.
Door: Stichting Out of the Box (Alex van Klooster)
Out of the Box laat jongeren tussen 16 en 27 jaar met psychosociale problemen in een veilige en vertrouwde omgeving deelnemen aan sportlessen op de boksschool. Er wordt niet alleen gewerkt aan conditie en kracht, maar ook aan focus, doorzettingsvermogen, veerkracht, samenwerken, grenzen aangeven, respecteren en discipline. Gastlessen met de meest uiteenlopende thema’s en individuele begeleiding op het gebied van financiën, wonen, werken, gezonde voeding, in combinatie met begeleiding van maatschappelijk werkers zorgen voor hulp op meerdere levensterreinen. Dit concept is opgezet in Amersfoort en wordt nu ook in andere gemeenten uitgerold. Alex van Klooster neemt u in deze sessie mee in hoe ‘Out of the Box’ jongeren vanuit de zorgketen weet te helpen en hoe je slim het bedrijfsleven hier ook een bijdrage aan kan laten leveren.
Door: Magic Trailz (Lars van Raaij en Erik Broeren)
Kinderen spelen binnenshuis graag videogames, maar hoe kunnen we hen en hun families helpen om de beweegmogelijkheden van hun omgeving op een leuke manier te ontdekken, zelfs met beperkte budgetten en fysieke ruimte? Tijdens deze sessie ontdekt u hoe Magic Trailz gezinnen en kinderen activeert om actief naar buiten te gaan. Met een mix van speurtochten, storytelling, geocaching, gaming en augmented reality (AR) brengen ze spel, beweging en lokale verhalen samen. Ontdek hoe ze spelenderwijs bewegen verbinden met fantasie, cultuur, erfgoed en geschiedenis.
Door: OLCO (Robert Klein)
In deze sessie neemt OLCO u mee in de laatste stand der techniek als het gaat om toepassing van innovatieve duurzaamheidsmaatregelen in sportgebouwen. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden wordt inzichtelijk gemaakt wat mogelijk is en wat de besparingsmogelijkheden zijn op het gebied van energie en milieu.
Kosten
De kosten bedragen voor VSG-leden € 252,50. Niet-leden betalen € 378,75.
Leden van het VSG-Young Professionals Network, werkzaam zijn bij een VSG-lid organisatie, betalen
€ 189,38 als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de kennisdag deelnemen.
De deelnamekosten zijn exclusief btw.
VSG-bedrijfspartners nemen standaard deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap en de bijbehorende lidmaatschapstegoeden maar kunnen ook gebruik maken van de YPN-kortingsactie.
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden? Na afloop van de Kennisdag Sport en Innovatie kunt u gebruik maken van een aansluitend dinerbuffet.
De kosten voor het diner bedragen € 50 exclusief btw.
Vragen
Heeft u vragen over de kennisdag, mail naar info@sportengemeenten.nl.