Op donderdag 30 november organiseert Vereniging Sport en Gemeenten de Kennisdag Sport en Gemeenten.
Dit keer zijn we te gast in de inspirerende locatie 1931 in ’s-Hertogenbosch. De dag start om 08.30 uur (inloop) en met zo’n 16 onderwerpen in 6 parallelle ronden, kunt u uw eigen programma samenstellen en bent u volop flexibel. De dag eindigt rond 17.00 uur.
Tijden
- 08.30 uur – Ontvangst en inloop.
- 09.15 uur – Welkom in sportstad ’s-Hertogenbosch door wethouder sport Marianne van der Sloot
- 09.30 – 12.30 uur – Parallelsessies ronde 1 tot en met 3
- 12.30 – 13.30 uur – Lunch
- 13.30 – 16.20 uur – Parallelsessies ronde 4 tot en met 6
- 17.00 uur – Einde en diner (optioneel)
De Kennisdag Sport en Gemeenten omvat een programma met kennissessies op het brede terrein van gemeentelijk sport- en beweegbeleid. Uiteraard hebben we voor deze editie ook sessies opgenomen die passen in de brede SPUK. De sessies worden verzorgd door collega-gemeenten en experts van onze beleids- en kennispartners.
Programma
Wat kunt u zoal verwachten op dit kennisfestival? Het programma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud van wijzigingen):
Sport en maatschappij
De vier basiseisen voor sociale veiligheid op de sportclub
Door: Renske Wories (Gemeente Amsterdam) en Erik Beuker (NOC*NSF)
Veilige sport begint met een goede basis. De basiseisen sociale veiligheid helpen sportaanbieders hierbij. Het geeft inzichten en handvaten in de creatie van een positieve sportomgeving waarbij geen plek is voor grensoverschrijdend gedrag. Door als sportclub te voldoen aan deze vier basiseisen, heb je een goed fundament om deze veiligheid te waarborgen. Gemeenten spelen hierbij een belangrijke rol. Zo wordt er samen gebouwd aan een veilige sport en een fijne sportplek voor iedereen.
Een Gezonde Sportomgeving
Door: Linda Schonewille (JOGG) en Antoine Brandenburg (JOGG)
‘Sporten en/of sport beleven in een gezonde omgeving’, dat willen we natuurlijk allemaal en moet dus ook overal mogelijk zijn. Maar op welke manier kun je hier nu een concrete invulling aan geven als gemeente? In deze parallelsessie vertelt JOGG, in samenwerking met NOC*NSF, welke (beleidsmatige) stappen je als gemeente kan zetten en welke ondersteunende middelen er beschikbaar zijn om gemeenten, sportlocaties, sportevenementen en sportverenigingen te helpen bij het structureel gezonder maken van de sportomgeving. Hierbij richten we ons op de thema’s gezondere voeding, rookvrije sportterrein en verantwoord alcoholbeleid als onderdelen van een gezondere sportomgeving.
Sportdeelname en beweegstimulering
E-sports en gaming als onderdeel van lokaal (sport- en beweeg)beleid
Door: Wim Noordzij (House of E-sports)
Er is een nieuwe generatie waarbij pc’s, laptops, smartphones, tablets, virtual en augmented realty een – niet meer weg te denken – onderdeel zijn van het leven en in zekere zin tot een eerste levensbehoefte horen. Populariteit van esports is vooral onder de nieuwe generatie, maar ook bij de millenial en Generatie Z groot. House of Esports is ontstaan vanuit de behoefte van diverse stakeholders in de esportsmarkt om meer draagvlak te creëren in Nederland voor esports als sport en als onderdeel van de maatschappij. House of Esports beweegt zich op het snijvlak van overheid, onderwijs, welzijn, bedrijfsleven, de community en de esports stakeholders. Op deze manier komt de maatschappelijke waarde die esports kan bieden naar voren. In deze sessie neemt Wim Noordzij u mee in deze nieuwe wereld en geeft hij zijn kijk op hoe de lokale overheid samen met het bedrijfsleven maar ook maatschappelijke- onderwijs- en welzijnsorganisaties een rol moet nemen binnen esports en gaming.
Kinderen, armoede en sport
Door: Jamilla Vervoort (Kenniscentrum Sport & Bewegen) en Laura Butselaar (Kenniscentrum Sport & Bewegen)
Kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen ervaren meer beperkingen in sporten en bewegen. Dat gaat verder dan de hoogte van verenigingscontributie. Hoe kunnen we hun deelname aan het sport- en beweegaanbod meer toegankelijk maken? Dat is vaak niet alleen een kwestie van geld, maar een complexe combinatie van factoren. In deze sessie krijgt u uitgebreid informatie over de redenen waarom kinderen minder vaak deelnemen aan sport en bewegen, hoe je ze bereikt en ze toch kunt laten meedoen aan én door sport- en
beweegactiviteiten. Ook delen we ervaringen van verschillende gemeenten die met dit vraagstuk aan de slag zijn gegaan én komen er ervaringsdeskundigen aan het woord!
Sociale ongelijkheid in sport: hoe komen we tot een doorbraak?
Door: Jarno Hilhorst (ZonMw) en Monaïm Benrida (Gemeente Arnhem)
De sport- en beweegdeelname van mensen met een lagere sociaaleconomische positie is relatief laag en neemt ondanks allerlei initiatieven in de afgelopen decennia niet toe. Dit
vraagstuk concentreert zich in aandachtswijken. ZonMw wil door middel van onderzoek en innovatie bijdragen aan verandering van dit ‘wicked problem’, waarin gemeenten een
belangrijke rol spelen. In deze sessie bespreken we huidige kennis en voorbeeldprojecten die zijn geïnventariseerd. Vervolgens wordt ingegaan op de rol van bestaanszekerheid, sociale
netwerken, ervaringskennis en kaders voor wijkprofessionals. Dit zijn cruciale factoren bij de gewenste verandering, maar welke plek hebben ze in uw lokale beleid?
Ontwikkeling deelname sportieve activiteiten
Door: Remko van den Dool (Mulier Insituut)
Om u een actueel inzicht te geven in de ontwikkelingen van de sportdeelname in Nederland, presenteert het Mulier Instituut de laatste cijfers van verschillende sportdeelnameonderzoeken in Nederland en geeft sportdeelname-expert Remko van den Dool zijn verklaring voor de meest opvallende verschillen.
De presentatie bestaat uit verschillende onderdelen. Bij de tweede helft van deze lijst kan het publiek aangeven over welke onderwerpen zij informatie wenst:
1. Verklaring verschil deelnamecijfers
2. Ontwikkeling lange termijn: deelname sporten, wandelen, fietsen
3. Verband van de deelname
4. Individualisering deelname
5. Diversiteit van deelname
6. Beleidsperspectieven deelname
7. Gedragsverandering voor bevorderen deelname
2+1+2: Samenwerken aan meer en beter leren bewegen op en rondom school
Door: Geert Geurken (Sportbedrijf Arnhem) en Kars Deutekom (Sportbedrijf Arnhem)
Van goedbedoelde initiatieven naar een samenhangende aanpak. Het 2+1+2 concept als kapstok om te komen tot meer beweegtijd, goed leren bewegen en een gezonde schoolomgeving voor alle kinderen. Hoe is deze samenwerking -tussen schoolbesturen, Sportbedrijf, gemeente en sport- en beweegaanbieders- tot stand gekomen?
Wat zijn de succes- en faalfactoren en hoe ziet het er in de praktijk uit? Tijdens deze workshop nemen we jullie mee in de concretisering van deze samenwerking en de meest recente resultaten en opbrengsten.
Preventie en vitaliteit
Sportieve + op Cool
Door: Martin Gommers (ABG-organisatie) en Elodie Bullens (ABG-organisatie)
In de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen vonden ze de leefstijlwinst die geboekt werd met de GLI ‘CooL’ niet voldoende. Deze ABG-gemeenten hebben er met inzet van hun sportcoaches een sportprogramma aan gekoppeld en noemen het CooL+. Het is nu een prachtige samenwerking tussen leefstijlcoaches, huisartsen en gemeenten die de deelnemers meer gezondheidswinst, meer binding aan het programma en daardoor meer kans op het voltooien van het programma oplevert. Per jaar starten in deze gemeenten 9 nieuwe groepen. En we zitten niet stil want er wordt nog steeds gewerkt aan kwaliteitsverbetering.
Op naar dynamische schooldagen!
Door: Wim van Gelder (Van Gelder in beweging)
Een ‘Dynamische Schooldag’ is meer dan ‘bewegend leren’; meer beweegmomenten gedurende de schooldag kan ook betekenen dat kinderen vaker lopend en fietsend naar school gaan, dat er meer lessen bewegingsonderwijs worden ingeroosterd, dat het schoolplein meer kansen biedt, dat er meer bewegingstussendoortjes worden aangeboden of motorlabs worden georganiseerd.
Daar ligt een kans en ook een aantal nieuwe uitdagingen.
Deze sessie gaat over definiëring, indeling en kwaliteitskader van de thema’s Bewegend Leren en Dynamische Schooldag. Hoe implementeer je een dynamische schooldag? Welke stappen en mogelijkheden zijn er? Zowel binnen als buiten.
Sport en eenzaamheid: casus Boules in je Buurt
Door: Rik Jansen (More2win)
De unieke kracht van sport is dat het de potentie heeft om op elk maatschappelijk thema een verschil te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is het programma ‘Boules in je Buurt’. Een
bewezen interventie om via petanque eenzaamheid in gemeenten te verzachten. Dit programma is de maatschappelijke spin-off van het EK Petanque, dat in 2022 in Den Bosch is
georganiseerd. De interventie staat in het teken van het terugdringen van eenzaamheid door sociale contacten binnen de wijken te bevorderen en (nieuwe) vriendschappen op te bouwen. Samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) evalueerden we het initiatief. In deze sessie volgt een toelichting op deze interventie en worden de resultaten van deze evaluatie met u gedeeld. Ook krijgt u inzicht in hoe dit laagdrempelige initatief is te implementeren in uw eigen gemeente.
Sportinfrastructuur
De Omgevingswet, kans of gevaar voor sport en bewegen?
Door: Ilja van Holsteijn (Kenniscentrum Sport en Bewegen) en Daan Hollemans (Antea Group)
Na jaren van uitstel treedt per 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen en staat een gezonde en veilige leefomgeving centraal. Een beweegvriendelijke omgeving en sportinfrastructuur zijn een belangrijk onderdeel van die gezonde leefomgeving. De nieuwe Omgevingswet vraagt een integrale aanpak, waarbinnen de gezonde leefomgeving in het ruimtelijke domein meer prioriteit krijgt in de omgevingsvisie en omgevingsplannen. In deze sessie wordt kort ingegaan op deze Omgevingswet, maar willen we vooral met de deelnemers in gesprek over interessante vraagstukken. Gaat deze wet ons daadwerkelijk helpen in onze ambities voor een gezond en vitaal Nederland? Is het voortaan vanzelfsprekend dat sport een plek heeft bij ruimtelijke planning en gebiedsontwikkeling?
En welke strategie moet er vanuit sport gevoerd worden voor voldoende ruimte voor sport en bewegen.
Rotterdamse aanpak van clubondersteuning
Door: Daan Baecke (Rotterdam Sportsupport) en Paul Baans (Rotterdam Sportsupport)
We komen vertellen over de aanpak van verenigingsondersteuning bij Rotterdam Sportsupport in de Gemeente Rotterdam. Bij Rotterdam Sportsupport gaan en staan we voor verenigd sporten. Sportverenigingen zijn dé kampioen in het in beweging krijgen en houden van Rotterdammers. Samen met de ruim 350 Rotterdamse verenigingen zorgen we ervoor dat iedereen sportief en maatschappelijk kan meedoen. Wij helpen clubs om, nu én in de toekomst, het verschil te maken voor Rotterdammers. We kennen de wijk(partners) en ondersteunen, stimuleren en faciliteren verenigingen met experts en slimme (sport)projecten. Relatiebeheer met verenigingen is de basis van ons werk. De verenigingsconsulenten die werkzaam zijn in de verschillende gebieden van Rotterdam fungeren als contactpersoon en relatiebeheerder. Van daaruit kunnen zij de noodzakelijke of gewenste ondersteuning inschatten en de hulpvraag doorzetten naar de collega’s met de expertise per thema. In Rotterdam hebben wij een werkende aanpak gevonden. Hoe is dit in jouw gemeente? En wat kunnen we van elkaar leren? We nemen de tijd en ruimte om hierover in gesprek te gaan.
Padelsport in de Ronde Venen
Door: Pieter Bosch (Gemeente De Ronde Venen)
Padelsport is niet meer weg te denken uit ons sportlandschap, maar de inpassing ervan zorgt voor nog steeds voor de nodige uitdagingen. In deze sessie ligt Gemeente De Ronde Venen haar beleid en aanpak toe in de ontwikkeling van padelsport in De Ronde Venen. Zo heeft de gemeente in samenspraak met verenigingen duidelijke kaders opgesteld om paracommercie tegen te gaan om zo een gelijk speelveld te houden voor amateursport en ondernemende sport. Deze casus dient als ingang voor discussie met aanwezigen over de rol en mogelijkheden voor gemeenten in het faciliteren en accommoderen van padelsport.
Andere gymzalen: binnen én buiten!
Door: Berry ten Pas van Draaijer&Partners en Bob Smolders van Nijha
In deze sessie krijgt u twee inspirerende voorbeelden van een alternatieve invulling voor de meer klassieke gymnastiekzalen.
De beweegbox
In 2014 stelde de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie de vraag: “Hoe krijgen we in Nederland betere gymsportaccommodaties?” Deze vraag is opgepakt door twee van haar partners: Janssen-Fritsen en Draaijer&Partners. Wat volgde is een ontdekkingsreis. Een reis langs sportbonden en onderwijsinstellingen. Langs methodenschrijvers en architecten. Want waarom ziet de gymzaal er nog uit zoals de gymzaal van vijftig jaar geleden? Hoe ziet de gymzaal van de toekomst er uit? De manier van bewegingsonderwijs is veranderd: van klassikaal naar op het individu gericht. En de manier waarop we bewegen is veranderd: van volleybal en trefbal, naar bootcamp en freerunnen. De ontdekkingsreis heeft geresulteerd in de Beweegbox. Een turnkey gymzaal die antwoord geeft op de behoeften van vandaag. En daarbij nadenkt over de vragen van morgen.
De buitengymzaal
Gemeenten staan voor een grote uitdaging als het gaat om de toekomst van sportaccommodaties. Nederland staat vol met gedateerde sportaccommodaties. Gaan we die straks 1 op 1 vervangen of is het tijd voor verandering? Want ondanks de hoge dekking van sportaccommodaties, de beste inrichting ter wereld en het kwalitatief hoogstaande vakonderwijs neemt het aantal bewegende kinderen af, daalt de motorische vaardigheid dramatisch en neemt ongeorganiseerd sporten toe. Blijkbaar sluiten we met ons aanbod in binnensport accommodaties onvoldoende aan op de belevingswereld van degenen die we willen verleiden tot een leven lang met plezier bewegen. Alle transities die gaande zijn in de beweegcultuur, de komende omgevingswet, de stikstof opdracht waar gemeenten mee te maken hebben en het tekort aan beweegruimten voor kwalitatief bewegingsonderwijs, staan aan de basis van de ontwikkeling van de Nijha Buitengymzaal. Graag laten we u zien welke kansen we daarmee bieden voor zowel bewegingsonderwijs als de (on)georganiseerde sport.
Integraal beleid en samenwerking
Participatieve beleidsvorming: casus Urban Sports & Culture
Door: Johan van Herpen (Gemeente Rotterdam)
Gemeente Rotterdam is groot voorstander van actief burgerschap en wil Rotterdammers dan ook meer invloed geven op hun eigen leefomgeving. Zo ook bij de beleidsontwikkeling van
Urban Sports & Culture, waarbij participatie een extra uitdaging is vanwege het vaak ontbreken van georganiseerde verbanden en/of aanspreekpersonen. In deze sessie wordt een toelichting gegeven op hoe de ‘urban hoofdstad van Nederland’ erin is geslaagd deze onzichtbare doelgroep te bereiken én te empoweren. Ook krijgt u inzicht in welke sociale technologieën en van welke participatieve processen gebruik is gemaakt om deze scene te betrekken bij beleidsontwerp en welke andere mindset dit vraagt van gemeente en beleidsmakers. Is het Rotterdam met haar aanpak gelukt om burgerparticipatie daadwerkelijk impact te laten hebben en deelnemers het gevoel te geven dat ze echt hebben bijgedragen? En is deze aanpak ook toepasbaar op het bereiken en betrekken van andere gebruikersgroepen?
Geen sportnota maar sportvisie!
Door: Corniel Groenen (Gemeente ‘s-Hertogenbosch) en Fleur van der Laar (Fiore projecten)
Gemeente ‘s-Hertogenbosch deelt in deze sessie haar aanpak en ervaringen met de ontwikkeling van een ‘sportnota’ anno 2023. Zo is bewust gekozen voor een sportvisie in plaats
van een sportnota! Vooral het proces tot de totstandkoming van een sportvisie staat in deze sessie centraal. Waar ga je als gemeente over? Hoe zijn de Bossche inwoners, sportaanbieders en het maatschappelijk middenveld betrokken en hoeveel invloed hebben zij gehad op de visieontwikkeling? Wat heeft dit opgeleverd en hoe verhoudt een sportnota zich tot het lokale sportakkoord en de plannen voor de brede SPUK-GALA-IZA?
Netwerkregie en programmatisch werken (voor gezond en actief leven)
Door: Bas van der Heijden (BMC) en Remco Nieuwenhuis (BMC)
In onze wereld van sport/bewegen, preventie en gezondheid staan we voor een aantal complexe (sociaal-maatschappelijke) opgaven. Er is niet één simpele oplossing doordat diverse
factoren hierbij een rol spelen. Een integrale aanpak en krachtenbundeling (o.a. in ketenaanpakken) wordt gezien als onderdeel van de oplossing. Hoe geef je dit vorm? Hoe
regisseer je dit op inhoud en netwerk, en hoe zorg je voor een goede uitvoering als de plannen zijn vormgegeven (bijvoorbeeld i.r.t. Sportakkoord II en GALA)? De adviseurs van BMC passen hierin de methodieken van ‘netwerkregie’ en het programmatisch werken toe en delen hun kennis hierover.
Klik hier voor het workshopoverzicht per ronde.
Kosten
De kosten bedragen voor VSG-leden € 311,00. Niet-leden betalen € 467,00.
Leden van het VSG-Young Professionals Network, werkzaam zijn bij een VSG-lid organisatie, betalen € 202,00 als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de kennisdag deelnemen. De deelnamekosten zijn exclusief btw.
VSG-bedrijfspartners nemen standaard deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap en de bijbehorende lidmaatschapstegoeden maar kunnen ook gebruik maken van de YPN-kortingsactie.
Deelname van bedrijven is exclusief voorbehouden aan de bij Vereniging Sport en Gemeenten aangesloten bedrijfspartners.
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden? Na afloop van de Kennisdag Sport en Gemeenten kunt u gebruik maken van een aansluitend dinerbuffet.
De kosten voor het diner bedragen € 45,00, exclusief btw.
Organisatie en informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vereniging Sport en Gemeenten: info@sportengemeenten.nl of telefoon 070 – 373 80 55.
NB- De Kennisdag Sport en Gemeenten is verplaatst van maandag 5 juni naar donderdag 30 november. Heeft u zich reeds aangemeld voor de bijeenkomst op 5 juni, dan bent u hierover persoonlijk geïnformeerd en blijft uw aanmelding geregistreerd staan.