Op donderdag 30 november organiseert Vereniging Sport en Gemeenten de Kennisdag Sport en Gemeenten.
Dit keer zijn we te gast in de inspirerende locatie 1931 in ’s-Hertogenbosch. De dag start om 9 uur (inloop) en met zo’n 20 onderwerpen in 6 parallelle ronden, kunt u uw eigen programma samenstellen en bent u volop flexibel. De dag eindigt rond 17.00 uur.
Tijden
09.00 uur: Ontvangst en inloop
09.30 – 12.30 uur: Parallelsessies ronde 1 tot en met 3
12.30 – 13.30 uur: Lunch
13.30 – 16.20 uur: Parallelsessies ronde 4 tot en met 6
17.00 uur: Einde en diner (optioneel)
De Kennisdag Sport en Gemeenten omvat een programma met kennissessies op het brede terrein van gemeentelijk sport- en beweegbeleid. Uiteraard hebben we voor deze editie ook sessies opgenomen die passen in de brede SPUK. De sessies worden verzorgd door collega-gemeenten en experts van onze beleids- en kennispartners.
Programma
Wat kunt u zoal verwachten op dit kennisfestival? Het programma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud van wijzigingen):
Sport en maatschappij
1. Een Gezonde SportomgevingDoor: Linda Schoonewille (JOGG) en Antoine Brandenburg (JOGG)
‘Sporten en/of sport beleven in een gezonde omgeving’, dat willen we natuurlijk allemaal en moet dus ook overal mogelijk zijn. Maar op welke manier kun je hier nu een concrete invulling aan geven als gemeente? In deze parallelsessie vertelt JOGG, in samenwerking met NOC*NSF, welke (beleidsmatige) stappen je als gemeente kan zetten en welke ondersteunende middelen er beschikbaar zijn om gemeenten, sportlocaties, sportevenementen en sportverenigingen te helpen bij het structureel gezonder maken van de sportomgeving. Hierbij wordt ingezoomd op de beschikbaar middelen vanuit NOC*NSF en de werkwijze JOGG-teamfit, welke zich richt op de thema’s gezondere voeding, rookvrije sportterrein en verantwoord alcoholbeleid als onderdelen van een gezondere sportomgeving.
Door: Marleen Engbersen (Het Danspaleis)
De missie van Het Danspaleis is om alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief te houden met dansen en muziek. Met dit ‘tankstation van levensvreugde’ wordt eenzaamheid aangepakt. In deze sessie krijgt u inzicht in de verschillende formules die worden ingezet in samenwerking met zorg en welzijnspartijen of organisaties die met ouderen werken. Bekijk ook de website met meer informatie en inspiratie en het filmpje van het Danspaleis in ‘s-Hertogenbosch.
Door: Renske Worries (Gemeente Amsterdam) en Emiel Krijt (NOC*NSF)
Sociaal veilige sport is een belangrijke aandachtspunt in het Sportakkoord II en vraagt lokaal om actie. Van sport én de gemeente! In deze sessie wordt vooral vanuit het gemeentelijke perspectief gekeken naar het bevorderen van sociaal veilige sport. Dit doen we aan de hand van de aanpak en ervaringen van de gemeente Amsterdam. Hoe pak je als lokale overheid dit vraagstuk op, welke rol heeft de gemeente daarbij en hoe geef je dit vorm in beleid en ondersteuning?
Beweegstimulering
4. Meer en beter bewegen!Door: Geert Geurken (Sportbedrijf Arnhem) en Kars Deutekom (Sportbedrijf Arnhem)
Om Arnhemse kinderen 5 uur per week meer en beter te laten bewegen op en rondom school en in antwoord op de vele goed bedoelde sportstimuleringsinitiatieven die vanuit verschillende partijen op de scholen en kinderen afkomen, is in Arnhem in de afgelopen vier jaar een samenwerkingsmodel ontwikkeld en uitgerold met als doel: Efficiënte en effectieve inzet van middelen en menskracht en een goed bereik van de doelgroepen….. met de school als vindplaats. Het gaat vooral over hoe we een betere samenwerking tussen (vak)leerkrachten sportcoaches en sportaanbieders kunnen organiseren en hoe we resultaten kunnen boeken! In deze sessie staat het Arnhems model centraal en wordt ingezoomd op succes- en faalfactoren van dit model en wat er gedaan is op strategisch, tactisch en operationeel niveau om dit duurzaam voor elkaar te krijgen.
Door: Jamilla Vervoort (Kenniscentrum Sport en Bewegen) en Laura Butselaar (Kenniscentrum Sport en Bewegen)
Kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen ervaren meer beperkingen in sporten en bewegen. Dat gaat verder dan de hoogte van verenigingscontributie. Hoe kunnen we hun deelname aan het sport- en beweegaanbod meer toegankelijk maken? Dat is vaak niet alleen een kwestie van geld, maar een complexe combinatie van factoren. In deze sessie krijgt u uitgebreid informatie over de redenen waarom kinderen minder vaak deelnemen aan sport en bewegen, hoe je ze bereikt en ze toch kunt laten meedoen aan én door sport- en beweegactiviteiten. Ook delen we ervaringen van verschillende gemeenten die met dit vraagstuk aan de slag zijn gegaan én komen er ervaringsdeskundigen aan het woord!
Preventie en vitaliteit
6. Op naar dynamische schooldagen!Door: Wim van Gelder (Van Gelder in beweging)
Een ‘Dynamische Schooldag’ is meer dan ‘bewegend leren’; meer beweegmomenten gedurende de schooldag kan ook betekenen dat kinderen vaker lopend en fietsend naar school gaan, dat er meer lessen bewegingsonderwijs worden ingeroosterd, dat het schoolplein meer kansen biedt, dat er meer bewegingstussendoortjes worden aangeboden of motorlabs worden georganiseerd.
Daar ligt een kans en ook een aantal nieuwe uitdagingen.
Deze sessie gaat over definiëring, indeling en kwaliteitskader van de thema’s Bewegend Leren en Dynamische Schooldag. Hoe implementeer je een dynamische schooldag? Welke stappen en mogelijkheden zijn er? Zowel binnen als buiten.
Door: Martin Gommers (ABG-organisatie) en Elodie Bullens (ABG-organisatie)
In de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen vonden ze de leefstijlwinst die geboekt werd met de GLI ‘CooL’ niet voldoende. Deze ABG-gemeenten hebben er met inzet van hun sportcoaches een sportprogramma aan gekoppeld en noemen het CooL+. Het is nu een prachtige samenwerking tussen leefstijlcoaches, huisartsen en gemeenten die de deelnemers meer gezondheidswinst, meer binding aan het programma en daardoor meer kans op het voltooien van het programma oplevert. Per jaar starten in deze gemeenten 9 nieuwe groepen. En we zitten niet stil want er wordt nog steeds gewerkt aan kwaliteitsverbetering.
Door: Mitchell Tollenaar (Kenniscentrum Sport en Bewegen)
Door toenemende vergrijzing tellen gemeenten de komende jaren steeds meer inwoners van 65 jaar en ouder. Het is daarom van groot belang om deze groep fit en vitaal te houden. Sport en bewegen spelen hierin een belangrijke rol, maar wat is nu precies het nut en effect hiervan? Hoe stimuleer je meer bewegen bij deze doelgroep en hoe past dit binnen de huidige ontwikkelingen? In deze sessie krijgt u een overzicht van de huidige stand van zaken rondom de sport- en beweegdeelname. Ook delen wij tools/handreikingen voor het in beweging krijgen en houden van deze doelgroep.
Sportinfrastructuur
9. Vanuit een wijkvisie op maatschappelijk vastgoed naar duurzame multifunctionele sportvoorzieningenDoor: Bas Fukken (bbn adviseurs)
Als het goed is geeft de gemeentelijke visie op de benodigde maatschappelijke voorzieningen de juiste richting aan de plannen voor maatschappelijk vastgoed. Voor Gemeente Uithoorn heeft bbn adviseurs de wijkvisie en de bestaande vastgoedportefeuille gecombineerd tot een aantal ontwikkelscenario’s op wijkniveau. Het beste integrale scenario heeft geleid tot de realisatie van
twee duurzame Multifunctionele Accommodaties, een nieuwe woningbouwlocatie en hergebruik van een bestaande school als kluswoningen. In deze sessie gaat Bas Fukken is Sectormanager Overheid bij bbn adviseurs en als Senior projectmanager betrokken geweest bij alle fases van het project.
Door: Ilja van Holsteijn (Kenniscentrum Sport en Bewegen) en Daan Hollemans (Antea Group)
Na jaren van uitstel treedt per 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen en staat een gezonde en veilige leefomgeving centraal. Een beweegvriendelijke omgeving en sportinfrastructuur zijn een belangrijk onderdeel van die gezonde leefomgeving. De nieuwe Omgevingswet vraagt een integrale aanpak, waarbinnen de gezonde leefomgeving in het ruimtelijke domein meer prioriteit krijgt in de omgevingsvisie en omgevingsplannen. In deze sessie wordt ingegaan op de Omgevingswet, de kerninstrumenten en voorbeelden van toepassingen in sport en bewegen. Ook krijgt u tips en handvatten om sport, spelen en bewegen in het vizier te krijgen bij diegenen die over de omgevingsvisie gaan in de gemeente.
Door: Rens van Kleij (Sport&Ruimte) en Thecla van Dijk (Sport&Ruimte)
Bij een toenemende druk op ruimte neemt het belang van een actieve en groene buitensportruimte toe. Tegelijkertijd verandert het sportgedrag. Onder jongeren zijn urban sports even populair als voetbal. En de vraag naar atletieksport is breder dan wat een standaard 400 meter tartan baan kan bieden. Hoe maak je ruimte op het sportpark voor urban sports en urban athletics? Sport&Ruimte presenteert enkele voorbeelden uit de praktijk.
Door: Wilco Hameetman (Rotterdam Sportsupport) en Paul Baans (Rotterdam Sportsupport)
Rotterdam Sportsupport brengt met sport én verenigen Rotterdammers blijvend in beweging en maakt samen met sportverenigingen en vele andere partijen impact op mensen en de stad. Om dit te realiseren is er een goed werkend ondersteuningsapparaat voor sportverenigingen en sinds 2021 ook scoutinggroepen opgezet. Vanuit goed relatiebeheer met de sportverenigingen worden de uitdagingen en ambities van de verenigingen opgehaald. Om vervolgens een match te maken met de best passende ondersteuning. Wij zien dat sportverenigingen met een sterke basis een enorme impact kunnen maken in de stad. Deze verenigingen kunnen van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. In Rotterdam zijn er 30 Sportplusverenigingen en wordt er in programma’s als Schoolsportvereniging, Pedagoog op de club en Beweegcoach nauw samengewerkt met sportverenigingen.
In deze praktijkgerichte sessie wordt er ingezoomd op twee cruciale onderdelen van de Rotterdamse aanpak. Wilco Hameetman (projectleider) neemt de deelnemers mee in de succesvolle onderdelen van goed relatiebeheer en gebiedsgericht werken. Paul Baans (expert) geeft toelichting hoe het matchingsproces werkt en hoe een vervolgtraject verloopt. In dit praktijkvoorbeeld vertelt de financieel expert ook over de financiële APK voor sportverenigingen. Tijdens deze sessie is er na toelichting van de Rotterdamse aanpak tijd om in een interactief deel samen te ontdekken hoe dit te vertalen is naar de lokale situatie van de deelnemers.
Door: Berry ten Pas (draaijer+partners)
In 2014 stelde de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie de vraag: “Hoe krijgen we in Nederland betere gymsportaccommodaties?” Deze vraag is opgepakt door twee van haar partners: Janssen-Fritsen en draaijer+partners. Wat volgde is een ontdekkingsreis. Een reis langs sportbonden en onderwijsinstellingen. Langs methodenschrijvers en architecten. Want waarom
ziet de gymzaal er nog uit zoals de gymzaal van vijftig jaar geleden? Hoe ziet de gymzaal van de toekomst er uit? De manier van bewegingsonderwijs is veranderd: van klassikaal naar op het individu gericht. En de manier waarop we bewegen is veranderd: van volleybal en trefbal, naar bootcamp en freerunnen. De ontdekkingsreis heeft geresulteerd in de Beweegbox. Een turnkey gymzaal die antwoord geeft op de behoeften van vandaag. En daarbij nadenkt over de vragen van morgen. In deze sessie wordt vooral ingegaan op de opgedane kennis tijdens deze tocht en hoe deze kennis kan worden ingezet in de verbetering van geschikte voorzieningen voor
bewegingsonderwijs.
Integraal beleid
14. Internationale kennisuitwisseling voor breedtesportorganisaties met Erasmus+Door: Jurgen Aarden (Nationaal Agentschap Erasmus+)
In deze sessie gaan we na een algemene introductie van de subsidiemogelijkheden bij Erasmus+ Sport dieper in op een nieuwe, laagdrempelige kans voor sportverenigingen en andere organisaties actief in de breedtesport. Het doel van het nieuwe programma
‘Mobiliteitsprojecten voor breedtesport’ is om capaciteiten van breedtesportorganisaties te vergroten door kennis en vaardigheden op te doen in het buitenland. Na een informatief gedeelte gaan we interactief verder; op welke manier kan het programma van waarde zijn in jouw werkveld?
Door: Bas van der Heijden (BMC) en Remco Nieuwenhuis (BMC)
In onze wereld van sport/bewegen, preventie en gezondheid staan we voor een aantal complexe (sociaal-maatschappelijke) opgaven. Er is niet één simpele oplossing doordat diverse factoren hierbij een rol spelen. Een integrale aanpak en krachtenbundeling (o.a. in
ketenaanpakken) wordt gezien als onderdeel van de oplossing. Hoe geef je dit vorm? Hoe regisseer je dit op inhoud en netwerk, en hoe zorg je voor een goede uitvoering als de plannen zijn vormgegeven (bijvoorbeeld i.r.t. Sportakkoord II en GALA)? De adviseurs van BMC passen hierin de methodieken van ‘netwerkregie’ en het programmatisch werken toe en delen hun kennis hierover.
Door: Team Sport & Recreatie (Gemeente ‘s-Hertogenbosch)
Gemeente ‘s-Hertogenbosch deelt in deze sessie haar aanpak en ervaringen met de ontwikkeling van een sportnota anno 2023. Vooral het proces tot de totstandkoming staat centraal. Hoe zijn de Bossche inwoners, sportaanbieders en het maatschappelijk middenveld betrokken? Wat heeft dit opgeleverd en hoe verhoudt een sportnota zich tot het lokale sportakkoord en de plannen voor de brede SPUK?
Kosten
De kosten bedragen voor VSG-leden € 311,00. Niet-leden betalen € 467,00.
Leden van het VSG-Young Professionals Network, werkzaam zijn bij een VSG-lid organisatie, betalen € 202,00 als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de kennisdag deelnemen. De deelnamekosten zijn exclusief btw.
VSG-bedrijfspartners nemen standaard deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap en de bijbehorende lidmaatschapstegoeden maar kunnen ook gebruik maken van de YPN-kortingsactie.
Deelname van bedrijven is exclusief voorbehouden aan de bij Vereniging Sport en Gemeenten aangesloten bedrijfspartners.
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden? Na afloop van de Kennisdag Sport en Gemeenten kunt u gebruik maken van een aansluitend dinerbuffet.
De kosten voor het diner bedragen € 45,00, exclusief btw.
Organisatie en informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Vereniging Sport en Gemeenten: info@sportengemeenten.nl of telefoon 070 – 373 80 55.
NB- De Kennisdag Sport en Gemeenten is verplaatst van maandag 5 juni naar donderdag 30 november. Heeft u zich reeds aangemeld voor de bijeenkomst op 5 juni, dan bent u hierover persoonlijk geïnformeerd en blijft uw aanmelding geregistreerd staan.