Na twee jaar online bijeenkomsten te hebben georganiseerd, nodigen wij u graag uit voor de fysieke editie van de Kennisdag Sportaccommodaties 2022. Deze vindt plaats op donderdag 14 april in het Omnisportcentrum te Apeldoorn. Deze prachtige sportaccommodatie is ruim opgezet en biedt voldoende bewegingsruimte om naar hartenlust te netwerken en de verschillende programmaonderdelen te volgen.
Opzet
U kunt – zoals u gewend bent – op de dag zelf kiezen uit een gevarieerd aanbod aan onderwerpen en uw eigen programma samenstellen. U heeft de keuze uit tal van inspirerende onderwerpen. Vanaf 09.00 uur wordt u ontvangen met koffie of thee en kunt daarna vijf rondes met workshops en presentaties bijwonen. We hebben er voor gekozen de sessies wat langer te maken dan regulier, waardoor iedereen zijn of haar vragen kan stellen aan de deskundige sprekers en er voldoende ruimte is voor interactie met collega’s. Vanaf ongeveer 16.15 uur kunt u napraten tijdens de netwerkborrel. Ook bieden wij u de optie voor het bijwonen van een aansluitend dinerbuffet.
Onderwerpen
Wat meer dan voorheen zijn voor deze editie van de Kennisdag onze bedrijfspartners extra betrokken bij het verzorgen van de inhoud van de programmering. Zij staan te popelen om hun kennis en expertise met u te delen, veelal aan de hand van aansprekende praktijkvoorbeelden en recent opgeleverde projecten.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
(onder voorbehoud van wijzigingen)
Door: Kenniscentrum Europa Decentraal
Uw gemeente krijgt meer te maken met Europees recht dan u denkt! Ook op het gebied van sport. Veel gemeenten willen sport en bewegen stimuleren en toegankelijk houden voor iedereen. Te denken valt aan het verlenen van subsidie of de verhuur van sportcomplexen aan verenigingen. Dit zijn situaties waarin uw gemeente te maken kan krijgen met de Europese staatssteunregels en de Wet Markt & Overheid. Tijdens deze workshop zal Kenniscentrum Europa decentraal de toepassing van deze regelgeving in de praktijk toelichten en aangeven waar kansen liggen. Het Kenniscentrum heeft als doel om de kennis en expertise over het Europees recht en beleid en de juiste toepassing ervan bij de decentrale overheden te vergroten.
Door: Tien Organisatieadvies
Het beheer van sportaccommodaties kan op veel verschillende manieren worden voorgegeven. Ieder vorm heeft daarbij voor- en nadelen. De keuze is vaak complex vanwege tal van variabelen. Speciaal voor gemeenten heeft Tienorganisatieadvies een wegingsmatrix ontwikkeld die vanuit het perspectief van gemeente, exploitant en inwoner de verschillende vormen van beheer in ogenschouw neemt op de kernbegrippen effectiviteit, efficiëntie en kwaliteit. In deze sessie volgt een toelichting op deze matrix en hoe deze voor de eigen praktijk is te gebruiken.
Door: Sport en Ruimte
De druk op ruimte blijft toenemen. Verschillende maatschappelijke, recreatieve en sportieve functies (zowel georganiseerd, ongeorganiseerd als urban) komen samen in dezelfde groene buitenruimte. Een duurzame buitenruimte die bovendien een bijdrage dient te leveren aan de klimaatopgave, biodiversiteit en circulariteit. Wat zijn de actuele thema’s en wat kunnen we leren uit de praktijk?
Door: Kenniscentrum Sport en Bewegen
In de Routekaart Verduurzaming Sport heeft de sportsector de doelstellingen vanuit het klimaatakkoord vastgesteld. Daarin staat de sportaccommodatie als maatschappelijk vastgoed omschreven als open en toegankelijk, verbindend tussen binnen- en buitenruimte, dienstbaar aan biodiversiteit, klimaatuitdagingen en de energietransitie in de omgeving. Daarvoor is en kennis- en ondersteuningsstructuur ingericht om eigenaren en exploitanten van sportaccommodaties te helpen de juiste keuzes te maken. In deze sessie worden de verschillende ondersteuningsmogelijkheden besproken zoals de online tool Sport NL Groen, de Verdieping op de leidraad en de Whitepaper over eigendomsverhoudingen bij sportvastgoed om verduurzaming in de sport te versnellen.
Door: Go2sure / Sportkeur; Gemeente Enschede
Heeft u als gemeente al uw risico’s goed in beeld als het gaat om sportbeheer en sportbeoefening? In maar liefst tien verschillende categorieën loopt uw gemeente risico’s. Of het nu gaat over instortingsgevaar bij stadions of gymzalen, tijdens een wedstrijd of onderwijs of dat het gaat om ventilatie en luchtzuivering bij virussen als Covid-19. Kunt u aantonen dat de risico’s compliant zijn met geldende wetgeving en accuraat geborgd worden? SportKeur is een software oplossing met websites, apps en heel veel inhoud en kennis en wordt continue gevoed vanuit kennisinstellingen en technische koppelingen. Met SportKeur weet u welke risico’s er voor uw situatie gelden en wat er gedaan kan worden om ongewenste risico’s kleiner te maken. SportKeur bevat protocollen voor alle risico’s. Benieuwd wat SportKeur voor uw gemeenten kan betekenen?
Door: Gemeente Groningen / ICS adviseurs
In de Groninger Sport- en Beweegvisie 2021+ is het belang van sporten benoemd: Sporten is gezond. Het activeert mensen en zorgt voor sociale cohesie. Een leven lang sporten begint met sportief kapitaal: Ervaringen die mensen motiveren om deel te nemen aan sport en bewegen. Daarvoor zijn kwalitatief goede binnensportaccommodaties nodig voor het bewegingsonderwijs en de binnensport. Met een integraal toekomstperspectief voor binnensportaccommodaties is vanuit de visie inzicht gegeven in de kwaliteitsslag die de komende jaren moet worden gemaakt en is in scenario’s uitgewerkt wat hiervoor nodig is; inhoudelijk en financieel.
Door: Sportbedrijf Rotterdam
Sportbedrijf Rotterdam zet vol in op het verduurzamen van hun sportvastgoed. Naast de meer gebruikelijke maatregelen, zijn ze volop betrokken bij tal van pilots en innovatieprogramma’s. O.a. op het gebied van ventilatie en verwarming. In deze sessie krijg u inzicht in de ambities, pilots én resultaten.
Door: VSG / Newae
Het kunstgrasdossier blijft ons bezighouden. Van Europese inmenging tot actiegroepen die gemeenten bestoken met WOB-verzoeken en dreigen met juridische stappen. Ook de markt zit niet stil en de ontwikkeling van duurzaam kunstgras krijgt steeds beter vorm. In deze sessie nemen we de actuele ontwikkelingen met u door en krijgt u volop de gelegenheid vragen te stellen over regelgeving. productnieuws en infillkeuze.
Door: Mulier Instituut
Het accommodatiegebruik is als gevolg van de coronapandemie gedurende bepaalde perioden aardig op zijn kop gezet. Volledige sluiting, sporten in bloktijden, verbijzondering naar specfieke doelgroepen en groepsgrootte, zonder publiek of alleen in de buitenlucht en in tenten, de impact op het acommodatiegebruik is groot geweest. Het heeft ook interessante experimenten opgeleverd met mogelijke inspiratie voor de toekomst. In deze sessie blikt Remco Hoekman terug op de crisis vanuit de monitor Sport en Corona en gaat hij met deelnemers in gesprek over wat we vanuit accommodatieperspectief hebben geleerd van de crisis en wat we kunnen meenemen naar de toekomst.
Door: Marxman advocaten
De afgelopen twee jaar is er als gevolg van de coronapandemie binnen huur- en gebruiksvoorwaarden veelveeldig gekeken naar de voorwaarden over ‘overmacht’ en ‘onvoorziene omstandigheden’. Dit heeft binnen sommige gemeenten tot vervelende discussies met gebruikers geleid, met name als gevolg van het ontbreken van duidelijk bepalingen hierover. In deze sessie neemt Jan de Wrede, gespeciaaliseerd in zakelijkhe huur, u mee in de wereld van huur- en gebruiksvoorwaarden voor sportaccommodaties. En geeft hij antwoord op de vraag hoe u in uw huur- en gebruiksvoorwaarden zaken goed kunt regelen als het gaat om overmacht en onvoorziene omstandigheden.
Door: Drijver en Partners
In veel gemeenten is beheer en exploitatie van maatschappelijk vastgoed uitbesteed of aanbesteed aan stichtingen of marktpartijen ( publiek private samenwerking). Ook is er een sterke toename van gemeentelijke BV’s. Steeds weer blijkt dat een dergelijk “partnership” van beide zijden goed moet worden ingericht en bewaakt. Toch zijn er veel voorbeelden waar dit niet optimaal (b)lijkt te verlopen. Deze sessie gaat over de do’s en dont’s van dit partnership, met -heel- veel voorbeelden uit de praktijk en vooral belicht vanuit de eigenaarsrol en de opdrachtgeversrol van gemeenten. Niet te missen!
Door: Hospitality Consultants
Sport kent vele verschijningsvormen en beperkt zich al lang niet meer tot klassieke sportaccommodaties en traditionele sportverenigingen. Hospitality Consultants geeft u graag inzicht in hoe u een toekomstbestendig aanbod aan sport- en beweegvoorzieningen binnen uw gemeente kunt vormgeven, waarbij ook wordt gekeken naar leefstijlontwikkelingen en demografische ontwikkelingen binnen de gemeente en/of gemeentekernen om zo ook het gebruik door de ongeorganiseerde sporter mee te kunnen nemen. Naast de klassieke accommodaties als sporthallen of gymlokalen worden ook nieuwere beweegvormen als beweegbox, de ‘nieuwe gymzaal’ of zelfs een openlucht gymzaal meegenomen, afhankelijk wat per locatie het beste past. Zo kan er in de uitwerking van het voorzieningenplan 2.0 ook gericht maatwerk worden geleverd per kern of stadsdeel en bent u klaar voor de toekomst!
Door: Kragten
Gemeenten zien mogelijkheden om de openbare buitenruimte beter te benutten voor sport, spelen, bewegen en ontmoeten. Bij afgeschreven sportaccommodaties of speeltoestellen waarvoor nieuwe investeringen gedaan moeten worden, rijst de vraag bij gemeenten: wat moet er aan sport- en beweegruimte voor terug moet komen? Kragten geeft vanuit een geheel eigen visie een inkijk in een aantal interessante projecten. Projecten die begonnen zijn met een gemeentelijke ambitie en waar toegewerkt is naar (nieuwe) keuzes voor sport- en speelruimte. We geven inzicht in de stappen die gezet zijn om niet alleen iets op papier te zetten, maar ook daadwerkelijk iets moois te realiseren. Met een aantal aansprekende voorbeelden laten we zien welke geweldige mogelijkheden de openbare ruimte heeft.
Door: Caraad en Tien Organisatieadvies
In deze sessie wordt u kort bijgepraat over de belangrijkste actualiteiten rond BTW-vraagstukken in de sport. Daarnaast krijgt u een interessante casus gepresenteerd waarin met terugwerkende kracht is geopteerd voor belaste verhuur.
Door: Synarchis
De aanbesteding van grotere, complexere projecten staat onder druk. De huidige marktsituatie kenmerkt zich door onzekerheid, terwijl gemeenten grote ambities hebben op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, het creëren van maatschappelijke waarde en multifunctioneel gebruik. Ambities, die helaas lang niet altijd gepaard gaan met voldoende beschikbare middelen. Hoe zorg je er als opdrachtgever voor dat ambities en budget op elkaar aansluiten en dat voor de inwoners waardevolle maatschappelijke voorzieningen worden gerealiseerd tegen acceptabele kosten? Als voorbeeld in deze sessie wordt de recente aanbesteding van een nieuw multifunctioneel (sport)gebouw in de gemeente Rhenen aangehaald. Binnen de vaste jaarlast en met inachtneming van een bepaalde bandbreedte konden de inschrijvende combinaties zelf de verhouding tussen kapitaallasten en exploitatievergoeding bepalen. Gunning heeft louter plaatsgevonden op kwaliteit van het gebouw, de inrichting van het omliggend terrein en de wijze waarop beheer en exploitatie ingezet worden voor het creëren van maatschappelijke waarde. Benieuwd naar de aanpak, het resultaat en de voor- en nadelen van een dergelijke aanbesteding? Kom luisteren!
Door: VNG
Vanuit verschillende invalshoeken en beleidsterreinen zien gemeenten de urgentie om te werken aan gezondheid en de gezonde leefomgeving. VNG heeft een position paper opgesteld waarin de gezonde leefomgeving wordt beschouwd als de satéprikker die door alle dossiers heen gaat. De VNG neemt de positie in dat gezondheid meegewogen moet worden bij keuzes in de fysieke leefomgeving. Zo wil de VNG bijdragen aan bewustwording en beleidsvorming voor de gezonde leefomgeving bij gemeenten en andere overheden. Hiermee vormt dit position paper de VNG-agenda op het onderwerp gezonde leefomgeving voor de komende twee jaar (2022-2023). In deze sessie volgt een toelichting op deze position paper en wordt het gesprek aangegaan hoe gemeenten deze integrale benadering tot succesvol beleid kunnen brengen.
Bekijk de uitgebreide programmering met zaalindeling hier: Uitgebreid programma Kennisdag Sportaccommodaties 2022
Diner
Wilt u nog even napraten of de files vermijden. Na afloop van de Kennisdag Sportaccommodaties kunt u gebruik maken van een diner. De kosten daarvoor zijn € 35,00 per persoon, exclusief btw.
Programmatijden
09.00 uur: Ontvangst
09.25 uur: Welkom
09.30 – 10.30 uur: Parallelsessies ronde 1
10.30 – 11.30 uur: Parallelsessies ronde 2
11.30 – 11.50 uur: Pauze
11.50 – 12.50 uur: Parallelsessies ronde 3
12.50 – 14.05 uur: Lunch
14.10 – 15.10 uur: Parallelsessies ronde 4
15.10 – 16.10 uur: Parallelsessies ronde 5
16.15 uur: Netwerkborrel
17.00 uur: Einde en diner (optioneel)
Kosten
De kosten voor VSG-leden bedragen € 296,00. Niet-leden betalen € 445,00.
Young Professionals van een VSG-lidorganisatie betalen € 192,00, als zij samen met een senior van dezelfde organisatie aan de Kennisdag deelnemen.
Deze bedragen zijn inclusief documentatie, koffie/thee en lunch en exclusief btw.
VSG-bedrijfspartners nemen deel op basis van de voorwaarden van het type lidmaatschap en de bijbehorende lidmaatschapstegoeden.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via ons klantenportaal Mijn VSG (rechtsboven op onze website). Log in met uw portalgegevens. Dit zijn uw e-mailadres en aangemaakte wachtwoord. Klik hier om direct naar het inschrijfformulier op Mijn VSG te gaan.
Heeft u nog geen account? Stuur dan een e-mail naar info@sportengemeenten.nl.
Voorwaarden
Bij inschrijven gaat u akkoord met onze voorwaarden en privacy statement.